Comunitat Valenciana

La Comunitat dóna un "gran pas" per a ser la primera a adaptar l'Estatut de la discapacitat a la convenció de l'ONU

  • La Comunitat Valenciana dóna un "gran pas avance" per a convertir-se en la primera regió espanyola a adaptar l'Estatut de les Persones amb Discapacitat (Llei 11/2003) a la convenció de drets de l'ONU, un text que va ser ratificat per Espanya al maig de 2008, però que les CA encara no han adaptat a la legislació vigent. Per a açò, tots els grups polítics amb representació en les Corts han firmat una Proposició de Llei que buscarà adaptar-se a "la filosofia" de les Nacions Unides.
Presentació Proposició de Llei en les Corts
Presentació Proposició de Llei en les Corts
EUROPA PRESS
Presentació Proposició de Llei en les Corts

La iniciativa, impulsada pel Comité d'Entitats Representants de persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV), ha sigut presentada este dilluns pel president d'esta entitat, Luis Vañó, i els portaveus de Política Social de cada partit: Maria José Catalá (PP), Concha Andrés (PSPV-PSOE), Mónica Álvaro (Compromís), Fabiola Meco (Podem) i Toni Woodward (Ciutadans).

Vañó, que ha expressat la seua "alegria" per este "gran pas" i ha agraït als grups que hagen deixat "sabut estar a l'altura de la seua responsabilitat" deixant de costat les seues "lògiques diferències polítiques", ha explicat que esta Proposició de Llei pretén adaptar l'articulat de l'Estatut de les Persones amb Discapacitat a "la filosofia pura" de la Convenció de l'ONU. No entra a modificar la tipificació de servicis, seran altres lleis de la Generalitat, com la futura llei de servicis socials, ha exemplificat, les que s'encarreguen d'eixos aspectes.

No obstant açò, sí s'endinsa en aspectes com "la terminologia", ha assenyalat. "Som persones amb discapacitat, no som persones amb diversitat funcional. No ens poden dir com ens hem de cridar, legalment som persones amb discapacitat i és així com ens anem a cridar", tal com arreplega la Convenció de l'ONU, ha apuntat.

Per al president del CERMI CV, la Convenció de drets de l'ONU ha de ser el "marc orientador, rector i prescriptor de les polítiques i legislacions de discapacitat de les pròximes dos o tres dècades, els valors de les quals i principis han d'impregnar i condicionar tota l'acció pública en matèria de discapacitat que es realitze a la Comunitat Valenciana".

La Convenció, ha continuat, "ens ha dotat d'arsenal per a desencadenar espirals transformadores de llarg abast per a la millora de les condicions de vida i ciutadania de persones amb discapacitat". No obstant açò, ha lamentat, "nou anys després de la seua entrada en vigor a Espanya, les CA amb quasi no han adoptat mesures per a adequar la seua legislació i les seues polítiques al nou i exigent marc de drets", una cosa que sí se'n va a fer ara a la Comunitat Valenciana, ha celebrat.

"Esperem amb ansietat", ha confessat Vañó, que el debat sobre la Proposició de Llei es puga realitzar a partir de setembre, mes en el qual està prevista l'engegada de la Comissió Especial per a l'Estudi sobre Polítiques Integrals de Discapacitat -aprovada per les Corts al febrer de 2016-, on entitats i associacions que podran presentar les seues aportacions i els partits polítiques les seues esmenes per a "millorar" el text. "La idea és que abans que acabe de l'any açò es puga debatre en ple", confia el president de CERMI CV.

AVANÇ UNÀNIME I "COL·LECTIU"

Des de Cs, Toni Woodward ha valorat la iniciativa "encara que són deu anys que han passat des que es va aprovar en l'ONU, i entenem és un pas important i tardà", ha puntualitzat. En la seua opinió, "els polítics hem tardat molt temps a avançar en el tema de discapacitat" però espera que "ara amb el consens de tots els grups en les Corts puguem aconseguir una llei millor".

Des de Podem, Fabiola Meco ha destacat que este és un "pas de justícia" que s'ha donat "col·lectivament". "És una mostra de lluita en favor de la igualtat i de l'eliminació de tot tipus de barreres en les quals hem de treballar", atés que fins a hui esta era "una prova més de com el dret europeu i els tractats internacionals es firmen però després no s'acoblen a la normativa nacional i autonòmica".

Per la seua banda, Mónica Álvaro, de Compromís, ha mostrat la seua "alegria" per la unanimitat dels grups en esta PL que segons ha avançat, avançarà en "la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, o el dret a la sanitat, també la reproductiva, coses que s'abordaran el pròxim període legislatiu que comença al setembre, durant una Comissió especial".

Des del PSPV-PSOE, Concha Andrés ha expressat la seua "satisfacció" per esta PL després de quatre mesos i mig "treballant intensament amb el CERMI CV per a consensuar un text que permetera donar eixe pas tan important cap a avant, com és l'adaptació a la Convenció de l'ONU, el primer tractat de drets humans del segle XXI", ha subratllat.

La diputada socialista ha assegurat que serà un "punt important per a avançar d'ací al futur" en qüestions com "els ajustos raonables, és a dir, que intentem adaptar-nos tota la societat una mica al que ells necessiten i no al contrari; o en la protecció de la imatge a les persones amb discapacitat en mitjans de comunicació i xarxes socials", ha exemplificat.

"VIGILANTS", DELS GESTOS A LA REALITAT

Per la seua banda, des del PP, Maria José Catalá ha valorat este tipus de "gestos" que "no costen diners" i que a més esta PL s'haja acordat per "unanimitat, tots a l'una" però ha advertit que "estes coses després han de portar-se a la pràctica i convertir-se en realitat" i ha avisat que els 'populars' estaran "vigilants" perquè així siga.

En este sentit, ha lamentat que "fa tres mesos també vam aprovar per unanimitat en les Corts el pagament als centres especials d'ocupació amb persones amb discapacitat, que donen treball a més de 8.600 persones a la Comunitat, i als quals se'ls ha de tot l'any 2016 i hi ha expedients que encara no s'han resolt", quan segons ha puntualitzat la diputada 'popular', els salaris d'estos centres "venen de fons de l'Estat".

"Ha passat moratòria de tres mesos, que va acabar el 30 de juny, estem al juliol i ni s'ha pagat ni se sap si se'n van a resoldre estos expedients de centres espacials d'ocupació", ha censurat. "També a instàncies del PP es va aprovar per unanimitat al febrer una Comissió de la discapacitat, han passat mesos i no s'ha pogut. engegar", ha agregat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento