Els delictes en el camp disminueixen un 36,1% en el primer semestre a la Comunitat
Els delictes en el camp disminueixen un 36,1% en el primer semestre a la Comunitat EUROPA PRESS

Els delictes en el camp han disminuït un 36,1% en el primer semestre a la Comunitat Valenciana en passar dels 1.926 comesos en aquest període en 2016 a les 1.231 infraccions en 2017. A més, s'han esclarit 277 delictes i s'han detingut o investigat a un total de 338 persones en els sis primers mesos de l'any.

Així, ho ha assenyalat aquest dilluns el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, després de presidir la reunió del Grup de Treball de Seguretat en l'àmbit rural per a fer un balanç de les actuacions d'aquest període.

A aquesta reunió han assistit els tres subdelegats de Govern, els responsables de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Pilar de la Oliva, el Fiscal Superior de la Fiscalia, Antonio Montabes, associacions agràries, cooperatives com AVA, la Unió de Llauradors, Federació de Cooperatives Agràries, regants, Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i Generalitat Valenciana.

Per províncies, Castellóha encapçalat la reducció de delictes al baixar un 52,6%, seguit d'Alacant, amb un descens del 35,3%, i València amb un 33,2%. Moragues ha ressaltat que aquestes xifres demostra "la bona coordinació" i "l'eficàcia policial".

En concret, en la província de Castelló es van registrar 120 infraccions en els primers sis mesos, 89 en explotacions agrícoles i 31 en explotacions ramaderes, la qual cosa suposa una disminució del 52,6% respecte a l'any anterior quan es va aconseguir un total de 253 infraccions.

En la província d'Alacant, en aquest període es van comptabilitzar 200, 191 en explotacions agrícoles i 9 en explotacions ramaderes, la qual cosa suposa una disminució del 35,3% respecte a les 253 de 2016.

Per la seua banda, en la província de València va haver-hi 911 infraccions (835 en explotacions agrícoles i 76 en explotacions ramaderes), la qual cosa suposa una disminució del 33,2% enfront de les 1.364 infraccions del mateix període de l'any anterior.

Moragues ha assenyalat que com "no es pot posar portes al camp" és molt "important treballar en la prevenció, coordinació i foment de la cultura de la denúncia". En aqueix sentit, ha recalcat la necessitat que els agricultors denuncien "qualsevol comportament sospitós i robatori" per a poder investigar a les "moltes bandes organitzades que es mouen contínuament" i poder millorar així la labor policial.

En aqueix sentit, ha ressaltat que els Equips Roca de la Guàrdia Civil i el sector agrari han mantingut un total de 302 reunions i 478 contactes per a identificar les principals zones de robatori i fomentar la cultura de la denúncia.

A més, l'Àrea d'Agricultura i Pesca de la Delegació del Govern ha organitzat tres
Jornades sobre Seguretat en el Camp dirigides a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, que sorgeix de les peticions de les Organitzacions Agràries que van expressar la conveniència de realitzar una jornada formativa dirigida als integrants de les diferents forces i cossos de seguretat que participen en l'àmbit de les seues competències en la vigilància del transport i traçabilitat dels productes agraris.

Millora de la coordinació 

A més, en la reunió s'ha debatut "la necessitat de millorar" el document d'acompanyament i traçabilitat agrària (DATA), que "ajuda moltíssim" en la recerca de la venda de productes robats, ja que s'han detectat casos de falsificació.
De la mateixa manera, s'ha estudiat la importància que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat accedisquen al cadastre rústic perquè dóna "moltíssima informació" necessària per a la recerca dels delictes en el camp.

Moragues ha ressaltat així mateix la importància de la bona coordinació en matèria de recerca de la nova casuística que s'estan detectat en el camp com peladores de fruites que no tenen autorització, el robatori de ruscs, o de mesuradors de la capacitat hidràulica.

Finalment, també ha apuntat que s'està en contacte amb l'autoritat judicial per a millorar la coordinació a l'hora de determinar quina destinació se li dóna als productes decomissats ja que uns són peribles i uns altres no.

Consulta aquí más noticias de València.