Comunitat Valenciana

Dissenyen un joc de realitat virtual interactiva per a fer exercici durant la diàlisi

  • Amb aquest sistema, els pacients realitzen significativament més sessions d'exercici que en el cas de la combinació de bicicleta i peses.
  • Durant el joc, els pacients han de moure's per a aconseguir tresors i també per a evitar els obstacles virtuals del joc.
  • La utilització de la realitat virtual per a la realització d'exercici físic podria suposar una alternativa a l'exercici convencional, assegura l’autor de l’estudi, Borja Pérez.
Imagen del juego de realidad virtual testado por investigadores del CEU-UCH
Imagen del juego de realidad virtual testado por investigadores del CEU-UCH
CEU-UCH
Imagen del juego de realidad virtual testado por investigadores del CEU-UCH

Investigadors del Grau en Fisioteràpia de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València han treballat en el desenvolupament d'un joc de realitat virtual interactiva, a través de sensors de moviment, perquè els pacients que reben sessions de hemodiàlisis facen exercici físic.

Activitats com caminar, alçar-se d'una cadira o posar-se de puntetes són importants, ja que la funcionalitat dels pacients que reben sessions d'hemodiàlisis millora quan es realitza exercici físic durant el tractament. "L'aspecte lúdic del joc ha ajudat al fet que els pacients 's'enganxen' amb major facilitat a l'exercici, registrant-se millores en la seua mobilitat", segons assenyalen els autors de l'estudi.

La recerca, que forma part de la tesi doctoral de Borja Pérez Domínguez, ha sigut dirigida per la professora del Grau en Fisioteràpia del CEU-UCH, Eva Segura Ortí, qui va implantar el primer programa d'exercici durant l'hemodiàlisi a Espanya, en l'Hospital General de València, l'any 2005.

Aquest últim estudi forma part d'una de les línies de recerca del Grup Fisioteràpia en la millora de la qualitat de vida del CEU-UCH, la investigadora principal del qual és la doctora Segura. En aquesta ocasió, la recerca s'ha realitzat sobre pacients de la Unitat d'Hemodiàlisi de l'Hospital de Manises (València), tots ells amb més de tres mesos en tractament d'hemodiàlisi i una condició mèdica estable per a la realització de l'exercici, amb la col·laboració del personal d'Infermeria i Fisioteràpia de l'Hospital.

Segons destaca Borja Pérez Domínguez, doctor pel CEU-UCH, "l'objectiu de l'estudi ha sigut comparar per primera vegada un programa d'entrenament intradiàlisi mitjançant realitat virtual amb un programa d'entrenament intradiàlisi convencional, durant un mes, per a determinar la seua eficàcia sobre la capacitat funcional i també sobre l'adherència a l'exercici de persones en hemodiàlisis".

Amb la col·laboració del doctor José Antonio Gil, de la Universitat Politècnica de València (UPV), els investigadors han adaptat el videojoc de "la caça del tresor" d'un dispositiu de realitat virtual a les condicions de l'exercici durant l'hemodiàlisi.

"Mentre el subjecte està tombat realitzant la seua sessió d'hemodiàlisi, la càmera Kinect actua com a receptor del moviment de les seues cames, que han de moure's per a aconseguir tresors i també per a evitar els obstacles virtuals del joc", explica Borja Pérez. Els resultats del grup de pacients que van practicar el joc es van comparar amb els del grup que va realitzar exercici combinat aeròbic i de força i resistència, amb bicicleta estàtica i peses durant la sessió d'hemodiàlisi.

Adhesió a través del joc 

Entre els resultats de l'estudi dissenyat en el CEU-UCH, el doctor Pérez Domínguez destaca que "trenta minuts d'aquest joc van aconseguir millorar la funcionalitat, en activitats com caminar, alçar-se d'una cadira, posar-se de puntetes o romandre en equilibri sobre un peu, de forma equiparable a programes combinats d'exercici aeròbic i de força-resistència.

Per tant, la utilització de la realitat virtual per a la realització d'exercici físic podria suposar una alternativa a l'exercici convencional per a la millora global de la condició física de subjectes en hemodiàlisis, ja que s'entrena la força, realitzant contraccions per a desplaçar el membre inferior per a aconseguir els objectius marcats, i també la resistència aeròbica, en haver de mantenir l'exercici durant tres minuts per a cadascun dels nivells que el subjecte va completant.

Però el més destacable d'aquest tipus d'exercici a través del joc virtual és que "aconsegueix que els subjectes realitzen significativament més sessions d'exercici que en el cas de la combinació de bicicleta i peses. És l'aspecte lúdic del joc el que ajuda al fet que els pacients de diàlisi 's'enganxen' amb major facilitat a l'exercici", destaca Borja Pérez.

La tesi doctoral de Borja Pérez Domínguez, desenvolupada en la Universitat CEU Cardenal Herrera de València sota la direcció de la doctora Eva Segura Ortí, ha obtingut la qualificació d'Excel·lent Cum Laude. El tribunal que va atorgar la màxima qualificació acadèmica a la seua recerca, defensada en el CEU-UCH, ha estat presidit per Antonio Gómez, de la Universitat Murcia, Vicente Esteve, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Juan José Amer, vicedegà del Grau en Fisioteràpia del CEU-UCH.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento