Comunitat Valenciana

Puig defén la tasca del Consell i García li retrau que no està treballant en l'organització

  • L'alcalde de Burjassot, Rafa García, considera que el pes de la "gestió institucional" en el Consell que presideix "la porta Compromís".
  • Segons Ximo Puig, algunes de les propostes que arriben a la Generalitat procedeixen "sobre la base del que s'ha dit per la militància" del PSPV.
  • Este dimecres s'ha celebrat un debat entre els dos candidats a la Secretaria General del PSPV que ha estat moderat per la periodista Noa de la Torre.
Debat entre Puig i garcía en la seu del PSPV
Debat entre Puig i garcía en la seu del PSPV
EUROPA PRESS
Debat entre Puig i garcía en la seu del PSPV

El candidat a la Secretaria General del PSPV Rafa García ha retret este dimecres al líder dels socialistes valencians i candidat a revalidar el càrrec, Ximo Puig, que el pes de "la gestió institucional" en el Consell que presideix "la porta Compromís", al mateix temps que l'ha acusat de no estar treballant "en l'organització" del partit. Puig ha respost defenent la seua gestió en la Generalitat i al·legant que les primàries en el si del PSPV no són solament per a triar un líder orgànic, sinó el líder per al "projecte de país".

Tots dos candidats a liderar la formació s'han manifestat en estos termes en un debat en la seu del PSPV moderat per la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, en el qual Puig ha rebut crítiques per haver obtingut "els pitjors resultats de la democràcia" en les passades eleccions municipals i autonòmiques de 2015 i per haver eixit de l'anterior Executiva del PSOE per a afavorir l'eixida de Pedro Sánchez en el mes d'octubre.

Puig, per la seua banda, ha acusat García de no voler reconéixer els avanços de l'Acord del Botànic en els seus dos primers anys de govern i de no tindre un projecte per a la Comunitat Valenciana des de dins del partit. "En estos moments no es necessita un projecte orgànic sectari, sinó obert a la societat", ha destacat.

El debat, que ha transcorregut durant 80 minuts i ha fet durant la pausa amb un minut de silenci en record al regidor del PP assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco, s'ha dividit en quatre blocs de preguntes sobre els reptes de la socialdemocràcia pel que fa a política social i economia, federalisme i valencianisme i model de partit.

Respecte a la primera qüestió, García ha lamentat que el PSPV no compte amb un "pla estratègic" en Benestar Social, en el qual al seu juí el partit "ha perdut referència". "Les polítiques en la Generalitat estan molt bé, però el partit ha de tindre una política", ha defés el també alcalde de Burjassot (València), qui ha agregat que les primàries són per a triar "un secretari general -en la formació-, ja tenim un 'president'".

Puig, que ha posat en valor les "polítiques progressistes" del Consell i mesures com el Fons de Cooperació Municipal, ha defés que algunes de les propostes que arriben a la Generalitat procedeixen "sobre la base del que s'ha dit per la militància" del PSPV, que al seu juí ha de "renovar-se i modernitzar-se, com ha fet sempre".

Pel que fa a l'economia, García, que ha advocat per garantir aquella que estiga "al servici de la gent" i per revisar el tractat CETA "enfront d'altres models de partit que prevalen els interessos de les grans empreses", ha reclamat "debatre en el si del partit" qüestions com els horaris comercials o projectes com a Port Mediterrani. Mentre, Puig s'ha referit a la necessitat d'infraestructures i inversions "justes" per a la Comunitat com el Corredor Mediterrani.

Resultats electorals i Susana Díaz

Els resultats electorals de les passades eleccions municipals i autonòmiques han sigut una altra de les crítiques llançades per García, qui s'ha referit "als pitjors de la història de la democràcia" per al PSPV. "Em sent orgullós que sigues 'president', però no estàs treballant en l'organització", ha afirmat el candidat partidari de separar el càrrec de secretari general del de cap del Consell, qui ha lamentat el descens de militants en els últims anys.

Puig li ha replicat assegurant que ell va obtindre "els pitjors resultats" a Burjassot, però que no li ho "tirarà en cara" perquè cal "mirar en positiu" i "no fer trampes al solitari". D'altra banda, el líder dels socialistes valencians s'ha referit al federalisme, una altra de les qüestions plantejades en el debat, com una "solució per a Espanya" i per a resoldre el "problema valencià", per la qual cosa ha apostat per les aliances amb les Comunitats Autònomes amb problemes en comú.

García, qui ha apostat per reformar la Constitució i "establir un marc de diàleg sincer", ha criticat que la secretària general del PSOE a Andalusia, Susana Díaz -a la qual Puig va recolzar en les primàries-, posara "en dubte" la plurinacionalitat. "Ella està més prop de les tesis del PP, i a tu -ha dit a Puig- no t'he sentit dir res en un altre sentit", ha apuntat.

En este sentit, Puig ha assegurat que ell "mai" ha deixat de ser federalista "ni de defendre la plurinacionalitat". "Susana Díaz pel que pareix no es presenta a la secretària general", ha puntualitzat el líder del PSPV, qui considera que cadascú pot dir el que pensa i que ell té "una trajectòria ben clara respecte al valencianisme".

Model de partit

Respecte al model de partit, García ha assenyalat que no vol un "que faça un congrés express per a liquidar una cosa important" ni que a dos setmanes del Congrés no haja facilitat les ponències marc. Al seu juí, la militància ha de "decidir sobre pactes postelectorals i sobre el programa de govern".

En opinió de Puig, són necessaris "canvis profunds" que es duran a terme en la direcció, "però també des de la inclusió i defenent les idees". "Has dit alguna vegada -ha indicat a García- que el partit està mort, jo crec que que està molt viu; no cal parlar, sinó participar, m'agradaria que ho feres més", li ha demanat.

L'alcalde de Burjassot ha replicat demanant explicacions per l'eixida de Puig de l'anterior Executiva del PSOE, situació que va obligar a dimitir a Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE a l'octubre. "La gent està avergonyida del que va passar l'1 d'octubre, perquè els seus referents orgànics en esta Comunitat no han donat explicacions, i això no pot tornar a passar", ha subratllat.

Escenari després de les primàries

Els candidats també han respost a algunes de les preguntes formulades pels periodistes, que plantejaven qina seria la postura de cada candidat en cas de perdre les primàries. En el cas de Puig, ha afirmat que es mantindria al capdavant de la Generalitat pel seu "compromís" amb els valencians a través de l'Acord del Botànic, que ha suposat "superar 20 anys de PP": "No he escoltat ningú dir que està esgotat, només Rafa", ha precisat.

Per la seua banda, García ha indicat que en cas de no guanyar les primàries mantindrà la lleialtat orgànica, al mateix temps que ha agregat que "mai" he criticat el pacte: "Solament dic que qualsevol pacte ha de decidir-ho la militància".

Respecte a la relació entre el PSOE i el PSPV, Puig ha advocat per "una lleialtat d'anada i tornada". "La meua voluntat és treballar amb tota la fortalesa del PSPV perquè Sánchez siga president", ha asseverat el també cap del Consell, i García ha respost dient que en cas de guanyar les primàries, ell també treballarà perquè Puig siga 'president'.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento