Comunitat Valenciana

Tebar aposta com a nou director de l'OV per "sumar i no dividir" entre els auditoris valencians

  • El valencià, principal director convidat en el Palau de Les Arts, substituirà l'israelià Yaron Traub i cobrarà el mateix caché, 13.000 euros bruts per concert.
  • La temporada que ve només participarà en dos concerts d'abonament i serà en la temporada 2018-2019 quan assumisca la batuta "en moltes més ocasions".
  • Els músics de l'agrupació han criticat que no se'ls haja "consultat  una decisió de tanta importància prèviament a tancar qualsevol procés ferm de negociació".
El nou director titular de l'Orquestra de València, Ramón Tebar
El nou director titular de l'Orquestra de València, Ramón Tebar
EUROPA PRESS
El nou director titular de l'Orquestra de València, Ramón Tebar

El nou director titular de l'Orquestra de València (OV), el mestre valencià Ramón Tebar, ha apostat per "sumar i no dividir en al·lusió al Palau de Les Arts, el coliseu veí, on dirigeix com a principal director convidat. Així, ha assenyalat que "la línia de treball" a seguir i el "futur de la música" en la ciutat han de caminar cap a "anar units de la mà i fer coses juntes" seguint "un full de ruta comú".

"Hi ha moltes coses que sumen i que no ens han de dividir. Tenim una potencialitat enorme" en el món de la música, ha insistit. Tebar, que firmarà un contracte per quatre anys, assumirà esta responsabilitat al capdavant de la formació titular del Palau de la Música de València a partir del pròxim 1 de setembre en substitució de l'israelià Yaron Traub. El valencià tindrà les mateixes condicions que Traub en el seu contracte i el mateix caché per concert, 13.000 euros bruts.

Tebar, que ha assegurat que és "un orgull i un honor immens" assumir el "projecte magnífic" que suposa dirigir l'OV, s'ha pronunciat d'esta manera durant la seua presentació als mitjans de comunicació en la roda de premsa que ha oferit al costat de la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, i el director d'este auditori, Vicent Ros.

El mestre ha agraït a Tello i a Ros haver-se acostat a ell i haver-li proposat la direcció de l'OV. "Estem en la mateixa línia. M'ha agradat molt com van afrontar i com em van proposar ser partícip d'este projecte. Tebar ha al·ludit a la seua condició de "director d'orquestra" i també de "músic" abans de recordar que va créixer musicalment en el Palau de la Música de València i dir que els seus primers "records musicals", de la seua "infància", són "el so de l'OV, esta casa i estos músics".

"Sempre hi ha ofertes i ofertes però quan venen de la casa d'un tenen un significat especial", ha prosseguit, alhora que ha detallat que eixe ha sigut un dels aspectes que ha fet que "la balança es bolcara per a dir sí al projecte del Palau de la Música". A continuació, ha afirmat que té "moltes ganes de començar i de passar molt temps amb l'OV, el màxim possible".

Ramón Tebar ha precisat que la temporada que ve solament participarà en dos concerts d'abonament d'esta agrupació i ha destacat que a partir de la 2018-2019 prendrà la batuta "en moltes més ocasions". De la mateixa manera, ha valorat el "treball meravellós" fet per l'OV en els últims anys i la seua evolució. Ha avançat que a partir d'ara "el pla és treballar dur, amb els músics i amb l'equip que han muntat Tello i Ros, per a oferir al públic valencià una de les millors coses que té esta terra, la música".

"La música és el nostre senyal, és la nostra empremta. Els valencians ho tenim clar però fora no és tan evident, no és tan clar. Podem fer més per traure l'oferta de la ciutat i fer-nos més visibles fora de València, a Espanya i en l'estranger", ha plantejat, al mateix temps que ha avançat que per ací aniran també les seues línies de treball. En este sentit, Ros ha apuntat que Tebar ha "entés perfectament" el potencial dels músics valencians.

Preguntat per esta idea, Tebar ha insistit en la seua aposta per "unir", "sumar" i treballar "junts". En esta línia, ha indicat que "sempre es pot millorar la forma en la qual ens venem". Ha esmentat com a exemple la seu d'una "escola magnífica" com la Berklee a València i ha preguntat "per què nosaltres no podem tindre una seu a Nova York". "Tenim missions per tot el món, un talent que no acaba, planter en cada poble i societats musicals centenàries", ha dit.

"Projecte compartit"

Per la seua banda, Tello, també regidora de Cultura en l'Ajuntament de València, ha advocat, igualment, per "anar de la mà" i "crear sinergies" entre el Palau de la Música i el Palau de Les Arts sense contraprogramar i tenint en compte que "som membres de la ciutat i que el nostre projecte és compartit". A més, ha expressat la satisfacció per l'elecció de Tebar, que reuneix "experiència reconeguda, frescor, joventut i qualitat" i té "tot" el que l'auditori municipal buscava.

"Ramón Tebar és al meu paréixer la millor opció. Estem contentíssims en el Palau de la Música de poder comptar amb ell. Estem segurs que és el millor que podia tindre l'OV", ha manifestat l'edil, que ha agregat que el mestre, per "la seua qualitat", tenia "moltes nóvies" com a ofertes de treball i era "una persona molt desitjada".

Tello ha indicat que la seua idea era presentar Ramón Tebar "després de l'estiu" però ha explicat que "els últims esdeveniments i les històries que s'han publicant" sobre el nomenament del nou director titular de l'OV han portat a fer-ho este dijous pensant que era el "més correcte" tenint en compte també als músics, que esta jornada comencen les seues vacances.

"Era més correcte que Tebar poguera conéixer-los i parlar amb ells i que després es presentara a la premsa. La nostra idea era que primer foren els músics i després immediatament els periodistes", ha dit l'edil. El mestre valencià ha valorat "l'oportunitat" que ha tingut de parlar amb els músics de l'OV a els qui ha traslladat la seua "il·lusió" per la seua nova tasca i el "privilegi" que suposa ser músic i la capacitat que cada dia tenen de "crear bellesa i emocions" per a la gent.

Després de la roda de premsa de presentació de Tebar els músics de l'Orquestra de València han difós un comunicat per a expressar el seu "malestar" per haver rebut "la notícia del nomenament del pròxim director titular" d'esta agrupació "el mateix dia de la seua presentació en públic".

"Idea errònia"

"La cerca i contractació d'un nou titular era per als músics un assumpte de vital importància. La qualitat del treball musical i les millores artístiques de l'orquestra durant els següents anys depenen d'açò. Per aquest motiu, als músics ens haguera agradat que se'ns haguera consultat una decisió de tanta importància prèviament a tancar qualsevol procés ferm de negociació, del que finalment els músics hem estat totalment al marge", han apuntat.

Referent a açò, han censurat que la direcció del Palau de la Música "haja tancat la contractació del nou director titular sense haver consultat als professors de l'orquestra sobre este assumpte" i podent-se "difondre la idea errònia que el director proposat gaudia per endavant del vistiplau dels músics de l'orquestra". No obstant açò, desitgen a Ramón Tebar "una etapa de fructífer treball amb l'OV".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento