Comunitat Valenciana

Investigadors valencians desenvolupen un sistema que evita les cefalees per l’epidural

  • La comercialització del nou sistema valencià podria suposar un estalvi anual per al sistema nacional de salut de més de 10.500.000 euros.
  • En estos moments estan buscant fons per a poder realitzar assajos experimentals en animals i calculen que es podrà implementar en “un parell d’anys”.
  • Es tracta d’un “sistema relativament senzill” que consisteix a intentar pal·liar la fugida de líquid cefaloraquidi que embolica la medul·la espinal humana.

Un equip multidisciplinari valencià, integrat per anestesistes de l'Hospital Universitari Doctor Peset i enginyers de l'Institut de Biomecànica de València (IBV), ha desenvolupat un sistema pioner que evita l'aparició de cefalees després de l'anestèsia epidural. Actualment s'ha provat la viabilitat del prototip 'in vitro' i en columna artificial, i busquen fons per a poder realitzar assajos experimentals en animals.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha visitat aquest dimarts l'Hospital Peset on l'anestesista que ha ideat l'implant, Carles García, ha explicat als mitjans de comunicació la seua funcionalitat i expectatives. El sistema ja està patentat -pertany en un 93% a la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i en un 7% al IBV-.

"És un sistema relativament senzill perquè als anestesistes no ens agrada tindre més pressió a l'hora d'implementar una tècnica", ha indicat García, qui ha explicat que consisteix a intentar pal·liar la fugida de líquid cefaloraquidi que embolica la medul·la espinal humana i l'eixida de la qual acaba desembocant en una cefalea invalidant "que moltes vegades reté als pacients en l'hospital més temps del que s'hauria de retindre", ha dit.

L'anestesista, que porta tres anys treballant en aquest projecte, ha concretat que aquestes cefalees post-funció poden perllongar l'estada hospitalària en una mitjana de cinc dies. S'estima que a Espanya en 2015 es van realitzar 3.425 puncions durals accidentals. La comercialització del nou sistema valencià podria suposar un estalvi anual per al sistema nacional de salut de més de 10.500.000 euros, ha asseverat Montón.

L’epidural, que està encaminada a alleujar el dolor, fins a en un 2% dels casos acaba provocant un dolor més intens i durador que el que va motivar la pròpia administració epidural de fàrmacs, ha agregat la consellera.

"La idea és implantar-ho"

García, qui ha asseverat que els inconvenients d'aquest nou sistema "són més aviat pocs", ha exposat que la idea és implantar-ho en els hospitals, però encara ha de passar algun temps. "Com la seguretat del pacient és el primer, han d'haver-hi una sèrie de fases molt estandarditzades. I una d'elles són els assajos en animals", ha dit.

Sobre aquest tema, ha asseverat que compten amb finançament però que actualment depenen que el Ministeri de Salut els concedisca una ajuda econòmica per a testar la seguretat i eficàcia del dispositiu o kit de segellat dural. "Passaran un parell d'anys fins que puguem implementar-ho", ha puntualitzat.

Fins a arribar a aquesta fase, García ha treballat amb la Fundació Fisabio, entitat que va aportar el capital inicial i li va concedir una beca interna, i ha col·laborat amb el IBV, que també ha contribuït al sistema "amb esforç econòmic i humà". El projecte s'ha presentat a EUA i "ha agradat", ha agregat.

Aquest projecte va ser premiat el passat mes de febrer pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) en la primera edició de l'IDEA2 Global Awardees i Carles García ha sigut seleccionat entre els 10 Top Spanish Talent per a competir en la final del programa Innovadors Menors de 35 anys Europa 2017.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento