Comunitat Valenciana

El TUE dicta que exempcions fiscals a l'Església poden ser il·legals si s'apliquen a activitats econòmiques

  • El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha dictaminat este dimarts que l'exempció fiscal de l'impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres que gaudix l'Església Catòlica a Espanya pot ser una ajuda d'Estat il·legal si les activitats exercides tenen naturalesa econòmica, un aspecte que ha de determinar el jutge nacional.
Tribunal de Justicia de la UE
Tribunal de Justicia de la UE
G.FESSY/TUE
Tribunal de Justicia de la UE

Així, el TUE afirma en un comunicat que "únicament les activitats d'ensenyament no subvencionat per l'Estat espanyol semblen revestir caràcter econòmic", ja que "es financen fonamentalment mitjançant contribucions financeres privades a les despeses escolars". El Tribunal de Luxemburg apunta que és el jutge espanyol qui ha de determinar si els locals estan destinats, almenys en part, a activitats econòmiques i en quina mesura.

La sentència respon una qüestió elevada pel Jutjat Contenciós-Administratiu número 4 de Madrid, arran d'un litigi entre l'Ajuntament de Getafe (Madrid) i la Congregació d'Escola Pia Província de Betània, després de la construcció d'una reforma d'ampliació del saló d'actes del seu col·legi La Inmaculada de Getafe.

La llicència per a la construcció d'este auditori, destinat a reunions, cursos i conferències, va ser concedida pel Consistori d'esta localitat en 2011 i la congregació va abonar la liquidació de l'esmentat impost per un total de 23.730,41 euros.

Posteriorment, va presentar la sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts per a reclamar la citada quantitat, en considerar que estava exempta del pagament de l'impost per aplicació de l'Acord Església-Estat.

La sol·licitud va ser desestimada, per entendre l'administració local demandada que no resultava d'aplicació l'exempció en tractar-se d'una activitat no relacionada amb les finalitats religioses de l'Església Catòlica, resolució que va quedar confirmada després en reposició amb la qual constituïx l'objecte del litigi.

Contra esta última resolució la congregació va interposar un recurs contenciós administratiu al maig de 2014, reiterant les mateixes pretensions i fonaments.

No obstant això, el jutjat de Madrid va donar trasllat al Tribunal de Justícia de la UE perquè determinara si eximir l'Església d'este impost sobre construccions, instal·lacions i obres és contrari al dret de la Unió.

"Una exempció fiscal com la controvertida en el litigi principal, de la qual es beneficia una congregació de l'Església Catòlica per les obres realitzades en un immoble destinat a l'exercici d'activitats sense una finalitat estrictament religiosa, pot estar compresa en l'àmbit de la prohibició establida en l'article 107 TFUE, apartat 1, si tals activitats són de caràcter econòmic i en la mesura en què el siguen, extrem que correspon verificar a l'òrgan jurisdiccional remitent", conclou el TUE.

En este sentit, aclarix que les activitats d'ensenyament de la Congregació subvencionades per l'Estat espanyol -concert de l'ensenyament obligatori- no podrien qualificar-se d''econòmiques'. No obstant això, precisa que les activitats d'ensenyament de la Congregació no subvencionades per l'Estat espanyol -ensenyament preescolar, extraescolar i postobligatòria-, semblen reunir tots els requisits per ser qualificades d'"activitats econòmiques", extrem que, de nou, correspon comprovar a l'òrgan jurisdiccional remitent.

"En efecte, si l'ús del saló d'actes estiguera reservat únicament a les activitats d'ensenyament subvencionades per l'Estat espanyol (...) l'exempció fiscal controvertida en el litigi principal no podria estar compresa en l'àmbit de la prohibició (...). En canvi, si l'ús del saló d'actes es dedicara únicament a activitats d'ensenyament realitzades per la Congregació sense subvenció de l'Estat espanyol (...) l'exempció controvertida en el litigi principal podria estar compresa en l'àmbit d'esta prohibició", assenyala el text, a què ha tingut accés Europa Press.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento