La justícia neerlandesa responsabilitza els cascos blaus de la destinació de 300 musulmans de Srebrenica

  • Un tribunal de Països Baixos ha responsabilitzat els cascos blaus neerlandesos encarregats de vetlar per la seguretat dels bosnis en l'enclavament musulmà de Srebrenica durant la guerra de Bòsnia de la matança que van sofrir a les mans de les tropes serbobosnianes.

El Tribunal d'Apel·lacions de la Haia ha ratificat una sentència del 2014 que responsabilitza els efectius holandesos dels danys sofrits pels 300 bosnis que estaven reclosos en el complex de l'ONU en Srebrenica i que van ser lliurats a les forces serbobosnianes, que els van massacrar.

Els cascos blaus holandesos van ser els últims integrants de la Força de Protecció de l'ONU, la UNPROFOR, desplegats en els enclavaments bosnis de Srebrenica, Gorazde i Zepa, que el 1993 van ser declarats "zones segures" per Nacions Unides i, en conseqüència, milers de bosnians musulmans van ser traslladats a elles.

En estes zones segures es va desplegar un contingent que solament tenia autorització per a usar la força en defensa pròpia, no per aprotegir la població civil que vivia en elles, malgrat els advertiments que estava en marxa una neteja ètnica.

El 1995, les tropes encapçalades pel general serbobosnià Ratko Mladic van envoltar Srebrenica i els cascos blaus de Països Baixos els van lliurar els 300 bosnis que albergaven a la base militar de Potocari. Uns 8.000 homes i xiquets van morir, en el que el Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPIY) ha qualificat de genocidi.

Esta resolució és inèdita perquè Nacions Unides i el seu personal gaudixen d'immunitat enfront de processos judicials, que només poden ser impulsats per les autoritats del país al que pertanyen els treballadors de l'organització internacional implicats en els fets que es tracte.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento