Comunitat Valenciana

Sanitat denuncia Fiscalia que La Ribera va fer una prova a 18 xiquets sense autorització familiar ni estar prescrita

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Imatge d'arxiu de l'Hospital de la Ribera
Imatge d'arxiu de l'Hospital de la Ribera
HOSPITAL DE LA RIBERA
Imatge d'arxiu de l'Hospital de la Ribera

La Conselleria de Sanitat ha comunicat a Fiscalia que l'Hospital de la Ribera, a Alzira (València), ha realitzat proves de Neurofisiologia a 18 xiquets menors de tres anys sense disposar de l'autorització familiar ni haver sigut prescrites per a estos pacients pediàtrics, que havien sigut portats al centre per a consultes per motius diferents a eixa actuació, segons han informat fonts d'este departament a Europa Press.

Des del centre s'ha emès un comunicat en el qual s'assegura que un neurofisiòleg de l'hospital -que ha sigut amonestat juntament amb el cap de servici- va realitzar una prova "innòcua, inofensiva i no invasiva" a eixa xifra de menors "per al mesurament de la conducció nerviosa", i reconeix que no es disposava del consentiment informat dels pares "per una errònia interpretació administrativa".

Una investigació interna va concloure que eixa "fallada administrativa" es va produir perquè esta prova "es realitzava en el transcurs d'una altra per a detectar problemes auditius en pacients pediàtrics, que requeria sedació, i per a la qual sí tenia, en tots i cadascun dels casos, l'autorització dels pares o tutors". Per açò, justifica que el neurofisiòleg considerava que, amb eixa autorització d'origen, complia amb els tràmits administratius.

D'igual manera, indica que va col·laborar amb la Conselleria de Sanitat en la investigació, que va concloure igualment en què la prova no havia causat dany o tingut efectes secundaris en els pacients pediàtrics i que així ho va comunicar l'administració als pares per escrit.

DENÚNCIA D'UN SINDICAT

Segons han explicat a Europa Press fonts de la Conselleria de Sanitat, l'administració va rebre una denúncia d'un sindicat el passat 23 de febrer, en la qual s'alertava d'esta situació. La Direcció General de Recursos Humans ho va enviar a l'alta Inspecció d'Investigació per a aclarir el succeït.

En este cas es va dur a terme una anàlisi de registres assistencials (dades clíniques) del departament al·ludit i compareixences dels implicats. Amb eixes proves documentals i els testimoniatges, el Servici d'Inspecció de la direcció territorial va obrir un expedient informatiu.

Al mateix temps, des de la Conselleria de Sanitat es va consultar amb l'equip jurídic i l'Advocacia de la Generalitat per a veure les opcions a seguir i, amb la informació recaptada, es va decidir la setmana passada donar trasllat a Fiscalia perquè investigue si hi ha hagut algun delicte en esta conducta, independentment de l'expedient obert en via administrativa.

D'acord amb este departament, la prova realitzada va consistir en l'estimulació d'un o diversos nervis, quasi sempre el frènic, per a registrar la resposta, arreplegar el senyal en una gràfica i arxivar-se el patró de resposta en una base de dades. Esta prova es va dur a terme en xiquets sans "aparentment aprofitant que anaven a consulta" per altres motius.

Des de la Conselleria s'ha assenyalat que esta situació es va posar en coneixement dels pares afectats a través de cartes on s'oferien telèfons de contacte d'este departament d'atenció directa i, fins a hui, una família ha demanat entrevista amb

la directora general.

SENSE RISC NI DANY

L'Hospital de la Ribera ha insistit que la investigació realitzada ha determinat que no hi ha hagut "risc ni dany algun als pacients pediàtrics" i que l'especialista "va actuar en tot moment de bona fe i amb una fi mèdica per a descartar patologies nervioses que pogueren estar associades a la prova auditiva d'origen i, per tant, tindre un diagnòstic més precís".

En esta línia, precisa que la sedació es va fer "sempre" ajustada a les característiques i paràmetres requerits en la prova principal d'exploració auditiva "i en cap cas es va allargar la sedació per a realitzar la segona". En tot cas, detalla que els especialistes sostenen que és més invasiva la prova d'extracció de sang que es realitza als menors i no requerix consentiment previ per escrit.

La direcció del centre va decidir amonestar per escrit l'especialista i el cap de servici i l'elaboració d'un protocol intern per a "garantir en el futur el correcte procediment administratiu de la citada prova". Així mateix, va contactar amb els pares per a informar-los, transmetre'ls "absoluta tranquilitat" i atendre els seus dubtes.

L'hospital recalca que la decisió de Sanitat de portar el succeït a Fiscalia s'ha fet "unilateralment" i sense comunicar-ho prèviament al centre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento