Comunitat Valenciana

El Ministeri envia una nova carta al Consell per a conéixer l'estat dels seus compromisos sobre el decret de plurilingüe

  • MADRID/VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Iñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa després del Consell de Ministres
Iñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa després del Consell de Ministres
EUROPA PRESS
Iñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa després del Consell de Ministres

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha enviat una segona carta a la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana per a saber en quin punt es troben els compromisos de l'administració valenciana per a evitar que el decret de plurilingüisme cause una "possible discriminació" a causa de la vinculació de l'anglés a l'increment horari del valencià, segons han informat a Europa Press fonts del departament que dirigix Íñigo Méndez de Vigo.

També ho ha confirmat el secretari autonòmic d'Educació de la Generalitat valenciana i exdirector general de Formació Professional del ministeri en l'etapa socialista, Miguel Soler, durant la seua compareixença en la Comissió d'Educació en el Congrés dels Diputats, on ha proposat diverses mesures de cara al futur Pacte Social i Polític per l'Educació, i on també ha hagut de contestar a preguntes de diputats de PP i Ciutadans sobre la norma valenciana que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha suspès de forma cautelar.

En concret, la diputada de Ciutadans Marta Martín ha aprofitat la presència del representant de la Conselleria d'Educació per a mostrar-li el seu rebuig al decret i també per a posar en evidència la "situació kafkiana" que es viu en eixa comunitat autònoma, on el TSJCV ha suspès cautelarment la norma en ple procés de matriculació de l'alumnat per al curs 2017-2018.

Sobre este tema, Soler ha assegurat que la setmana passada el Ministeri els va remetre una nova missiva interessant-se per "com estaven les coses" a les quals la Generalitat s'havia "compromès" i ha agregat que la Conselleria contestarà per escrit "en els pròxims dies".

Eixa resposta, segons ha detallat, es basarà en dos qüestions fonamentals. La primera d'elles és el nou decret del currículum de Primària, que es publicarà pròximament, i que possibilita que els centres disposen de tres hores i mitja a la setmana de lliure configuració per a reforçar coneixements i que podran dedicar-se a l'anglés.

Lligat a açò, ha recordat que el propi decret de plurilingüisme inclou una disposició que diu que la Conselleria regularà el procediment perquè tot l'alumnat puga optar al reconeixement d'idiomes. En este sentit, ha recalcat que aquells alumnes les famílies dels quals trien donar més hores d'anglés "també tindran reconeixement automàtic en finalitzar l'educació obligatòria". Ha afegit que este procés d'acreditació no es pot desenvolupar fins que el TSJ no es pronuncie sobre la suspensió cautelar del decret, una cosa que l'administració valenciana creu que ocorrerà en els pròxims dies.

Sobre este aspecte, fonts de la Conselleria d'Educació han precisat a Europa Press que el tema de la certificació està supeditat a si es pot desenvolupar el decret en este aspecte i serà en este punt on es detallaran les acreditacions automàtiques i les que es puguen fer mitjançant proves depenent de les hores de llengües establides per cada centre.

D'altra banda, el 'número dos' d'Educació valencià -que ha asseverat que al març va haver-hi una reunió per a analitzar el decret plurilingüe en la qual van participar ell mateix, el conseller Vicent Marzà, el secretari d'Estat i el director general de Cooperació Territorial- ha subratllat que el Ministeri s'ha limitat a enviar les seues cartes però no ha presentat cap recurs contra este decret, que, d'altra banda, acumula nou.

Així mateix, ha contestat a la portaveu d'Educació de Ciutadans en esta comissió, Marta Martín, que la Generalitat "no té cap 'pla B' mentre el TSJCV resol de forma definitiva esta qüestió.

"Es farà el que diga el tribunal i el que determinen els servicis jurídics (de la Conselleria)", ha afirmat Soler. No obstant açò s'ha mostrat convençut que este assumpte "quedarà totalment tancat" amb la carta que la Generalitat Valenciana enviarà al Ministeri amb els canvis exigits.

SITUACIÓ "KAFKIANA" PER A CIUTADANS

Per la seua banda, la diputada de Ciutadans Marta Martín ha criticat la "situació kafkiana" que, al seu juí, es viu en eixa comunitat autònoma, on el TSJCV ha suspès cautelarment la norma en ple procés de matriculació de l'alumnat per al curs 2017-2018.

Martín ha denunciat en el Congrés que este sistema d'inscripció s'està desenvolupant "com si no hi haguera hagut mesures cautelars dictades", la qual cosa, al seu juí, està generant "preocupació" en els pares dels estudiants, "que entenen que (la Conselleria) podria caure en desobediència i en prevaricació".

Així mateix, ha advertit de la versió contraposada" del Ministeri d'Educació i del conseller Vicent Marzà sobre este intercanvi de cartes: "El Ministeri diu que no està d'acord amb el decret i que per açò ha manat dos cartes (a la Conselleria) i Marzà que assegura que el Ministeri avala el seu decret". "Em podria aclarir açò?", ha preguntat la portaveu de Cs a Soler, a qui li ha advertit que si finalment el decret és il·legal els alumnes "se'n van a haver de desmatricular per a tornar a matricular-se".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento