Comunitat Valenciana

Quinze projectes culturals veuran la llum a l'octubre en centres educatius i museus valencians

  • El Consorci de Museus de la Generalitat inverteix 126.800 euros per a "activar social i culturalment" els projectes de col·lectius socials, mediadors culturals i artistes.
  • La producció artística s'ha articulat entorn de convocatòries de diferent perfil, entre les quals es troben projectes educatius, multiculturals i inclusius.
  • Els projectes seleccionats en les cinc convocatòries han sigut presentats aquest divendres en roda de premsa pel director de la institució, José Luis Pérez Pont.
Presentación convocatòries Consorci de Museus
Presentación convocatòries Consorci de Museus
EUROPA PRESS
Presentación convocatòries Consorci de Museus

Un total de 15 projectes de caràcter multidisciplinari veuran la llum a partir del mes d'octubre en centres educatius i museus de la Comunitat Valenciana, en el marc de les cinc convocatòries públiques que ha llançat el Consorci de Museus de la Generalitat per valor total de 126.800 euros amb l'objectiu de "activar social i culturalment" els projectes elaborats per col·lectius socials, mediadors culturals i artistes.

Els projectes seleccionats en les cinc convocatòries han sigut presentats aquest divendres en roda de premsa pel director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, que ha valorat les convocatòries públiques com a "eina fonamental" per a impulsar iniciatives soci culturals.

La producció artística s'ha articulat entorn de convocatòries de diferent perfil entre les quals es troba 'residències artístiques', per a projectes en entorns educatius; 'reset', que contempla relectures de gènere i multiculturalitat; 'altaveu', en relació a projectes d'inclusió i cohesió social; 'tangent', per a projectes de mediació cultural i '365 dies ALC', una convocatòria de comissariat per a un any que es durà a terme en la ciutat d'Alacant.

'Residències artístiques', la dotació del qual és de 24.000 euros per a projectes educatius es durà a terme en centres d'Alacant, Castelló i València amb propostes que van des de l'elaboració d'una cartografia artística i un arxiu de recursos epistemològics, conceptuals i visuals dels centres educatius a utilitzar el joc com a instrument i suport a l'educació artística o un projecte de creació col·lectiva en dansa per a alumnes de secundària. Els centres interessats en aquestes produccions hauran de sol·licitar-ho a través de convocatòria.

'Reset', que ha comptat amb un pressupost d'11.000 euros, portarà als Museus de Belles arts d'Alacant i Castelló les obres 'Lectures des del gènere' que "problematitza l'hegemonia masculina en els relats i l'absència de veu de grups minoritzats com les dones" i 'D'objecte a subjecte: Gènere i Art a Alacant des del segle XIX', que pretén "reflexionar entorn de diferents conceptes que aborden la representació de les dones i d'altres col·lectius obviats".

De l’autoretrat al ‘selfie’

D'altra banda, les propostes adscrites a 'Tangent', amb una inversió de 19.800 euros, es desenvoluparan en el Museu de Belles Arts de Castelló, Museu del Carmen de València i el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA). Entre elles es troba el taller 'De l’Autorretrat al Selfie' que tractarà d’"unir dos vessants artístics, la pintura i la fotografia, incidint en la identitat del jo", 'Trobades per aprendre i desaprendre' i 'Here together now', un projecte que es recolza en la mediació per a iniciar un programa d'activitats orientades cap a l'experimentació.

El Centre del Carme acollirà els projectes ‘Altaveu’

La sala contraforts del Museu del Carme acollirà durant un any els projectes que s'inscriuen en la convocatòria 'Altaveu' (32.000 euros). Entre ells es troba 'Tots som Valentia', "un relat visual que amalgama de manera identificable la intervenció de diferents ciutadans i plasma la creativitat de diversos col·lectius amb característiques que els classifiquen com a peculiaritats com per exemple l'edat, l'ètnia o la diversitat funcional".

En aquesta línia s'emmarca també 'Fills del jardí', un recorregut a través de la interacció de veïns i veïnes del barri de Russafa que tancarà amb la trilogia 'Dream City', els anteriors espais de la qual van ser Conca i Bilbao o 'Creixem al Carme', que vol treballar directament amb un artista en la realització d'un projecte que "reflexione entorn del més positiu i bell de la vida en el barri del Carme".

També s'inscriu en aquesta convocatòria, 'Històries de VIHda', un projecte divulgatiu transmèdia, que qüestiona el tractament informatiu que s'utilitza en el periodisme convencional per a representar a les persones amb VIH.

'Tot el que veus és art'

D'altra banda, en la convocatòria '365 dies ALC', s'han destinat 40.000 euros per a dur a terme el projecte 'Tot el que veus és art' que es desenvoluparà en la ciutat d'Alacant i que es tracta d'un cicle expositiu "concebut com un viatge a través de diferents manifestacions artístiques en el qual, en cada parada o estació pujaran i descendiran noves formes d'expressió". Intervindran artistes, crítics d'art, comissaris o col·leccionistes, majoritàriament de la Comunitat.

El projecte es compon de quatre exposicions col·lectives. La primera d'elles es dedicarà al 'videoart' i a la instal·lació, la segona se centrarà en la representació de l'home i especialment en el retrat, la tercera reunirà perspectives amb el paisatge com a protagonista i la quarta estarà dedicada a la cultura urbana. Tots els jurats en les diferents convocatòries han sigut proposats per institucions culturals i col·lectius socials entre els quals no es troba cap representant polític.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento