Comunitat Valenciana

Al 69,10% dels veïns de València no els molesta el turista d'apartament, segons un sondeig

  • Les enquestes s'han realitzat en 40 barris de la ciutat 2.585 enquestes durant els mesos de març i abril de 2017.
  • El 80% dels residents que han participat en l'estudi estima que la prohibició no seria una mesura útil per a regular el fenomen dels apartaments turístics.
  • Sandra Gómez, primera tinent d'alcalde, assegura que "els valencians són conscients de la importància econòmica que té per a la ciutat el sector del turisme".
Turistes a València
Turistes a València
GVA
Turistes a València

L'enquesta sobre l'oferta d'habitage turístic i apartaments de València, elaborada per al Regidoria de Desenvolupament Econòmic Sostenible i Turisme d'esta ciutat, desmunta la idea de la "turismefòbia" en la capital valenciana ja que indica que al 69,10% dels seus veïns no els molesten els turistes d'apartament.

Igualment, l'avançament d'este sondeig assenyala que un 72,6% dels residents a València afirma que no li importaria que es llogaren habitatges a turistes en el seu edifici o barri. Així, conclou, "en contra del clima de confrontació, molèsties i saturació" del que s'ha parlat, estes dades demostren "que el grau de saturació que subjau en la ciutat" respecte al turisme "de moment no és tal".

L'enquesta, de la qual ara es coneixen les primeres dades, s'ha dut a terme entre residents dels barris de la capital valenciana més afectats pel fenomen dels apartaments turístics. En total, s'han realitzat en 40 barris de la ciutat 2.585 enquestes durant els mesos de març i abril de 2017. A Ciutat Vella s'han fet 696 enquestes; en L'Exaimple, 238, i en Extramurs 140.

La regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible i Turisme en l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, ha parlat este dilluns del sondeig i ha valorat que el 75,42% dels valencians entenga "la importància" del sector turístic per a l'economia i l'ocupació i ho identifique com "el sector econòmic més important" de la ciutat. Gómez ha realitzat estes declaracions en l'acte en el qual ha presentat els nous equipaments audiovisuals del Palau de Congressos, preguntada pels resultats del sondeig i per si estos desmunten la idea del rebuig als apartaments turístics i la "turismefòbia".

La també primera tinent d'alcalde, que ha precisat que les dades conegudes són "un xicotet avanç" de l'enquesta que "encara s'està realitzant" per a censar el nombre real d'apartaments turístics, tant legals com alegals, que existeixen a València, ha destacat "que els valencians són conscients de la importància econòmica que té per a la ciutat el sector del turisme".

La responsable municipal ha ressaltat la necessitat de preguntar en este treball sobre "el nivell de percepció que existeix per part dels ciutadans pel que fa als apartaments turístics i també sobre el turisme" i ha insistit a valorar que la majoria de veïns de València entenga la transcendència del turisme per a l'economia. "Em sembla important que ho destaquem també per a combatre determinades sensacions o comentaris, de determinats grups, sobre si existeix 'turismefòbia' o rebuig al turisme", ha manifestat Sandra Gómez, que ha agregat que estima que no n'hi ha.

Destinació sostenible

La regidora ha afirmat que l'Ajuntament de València treballa per a fer de la ciutat "una destinació que siga sostenible" i "que evite les massificacions", també per a evitar que el turisme "es concentre en determinats punts".

"Tenim exemples d'altres ciutats que potser han gestionat estos temes de manera que ha fet causar eixe rebuig per part dels ciutadans. Nosaltres tenim molt de marge per a no tornar a cometre els mateixos errors", ha exposat Gómez, que ha insistit en la "importància" que "la gent de la ciutat de València" dóna "al turisme, tant per l'impacte econòmic com per la generació d'ocupació i riquesa per a tothom".

"Anem a veure quines dades ens segueix donant este estudi per a veure realment on es concentra el major nombre d'apartaments i on està principalment el problema per a abordar-ho des d'una solució concreta. Hem de concretar en la nostra ciutat quina és la situació real i abordar-la en conseqüència", ha afirmat Gómez.

Prohibició

L'enquesta agrega que el 80% dels residents que han participat en ella estima que no seria una mesura útil per a regular el fenomen dels apartaments turístics "la prohibició de l'existència d'habitatges d'ús turístic en la ciutat de València". De la mateixa manera, apunta que el 67,8% no creu que seria una mesura útil per a regular estos immobles establir un nombre màxim de dies a l'any perquè es puguen llogar i un 67,4% permetre solament el lloguer d'habitatge turístic en les primeres plantes dels edificis.

D'altra banda, un 71,1% dels enquestats afirma que no es lloguen habitatges a turistes en el seu edifici; un 9,8 per cent -254 persones-, que en el seu edifici s'estan llogant pisos a turistes, i un 4%, que no es lloguen en el seu edifici encara que li consta que s'estan llogant en altres edificis pròxims.

Molèsties

Respecte a les molèsties que poden generar els ocupants d'estos pisos, els participants en el sondeig diuen en un 85% que els sorolls són la principal molèstia percebuda; el 45,9%, la brutícia en la comunitat; el 45,9%, els desperfectes i el mal ús de zones comunes; el 38%, l'ús excessiu de l'ascensor; el 26,1%, la sensació d'inseguretat, i el 14,3%, problemes amb mascotes.

L'enquesta conclou, no obstant açò, que estos resultats "són pràcticament els mateixos quan es pregunta per les molèsties generades pels veïns en lloguer residencial". En este cas, els sorolls són, en un 73,9%, la principal molèstia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento