Comunitat Valenciana

Oltra: "S'han tapat coses durant anys i mentre jo estiga ací estos xiquets tindran veu"

  • "Ja pot vindre el PP, la congregació de qui vulga o el sursum corda, que ací els xiquets valencians tenen la línia de defensa que és la Generalitat".
  • Recalca que el problema "no és amb la congregació, sinó amb aquells que no tracten els xiquets com toca".
  • Ha dit que no es van tancar immediatament les instal·lacions perquè cal salvar el que ha qualificat de "tetris" i, per a això, no hi ha "una vareta màgica".
Mónica Oltra en una imatge d'arxiu
Mónica Oltra en una imatge d'arxiu
GENERALITAT
Mónica Oltra en una imatge d'arxiu

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha subratllat que el seu departament treballa "des del minut un" per a assegurar l'adequada atenció en els centres de menors. "Estos xiquets no tenen veu i per això s'han tapat durant anys un muntó de coses i mentre jo estiga ací, que no ho dubte ningú, estos xiquets tindran veu, dignitat i respecte i els defendré de qualsevol abús de poder. Ja pot vindre el PP, la congregació de qui vulga o el sursum corda, que ací els xiquets valencians tenen la línia de defensa que és la Generalitat".

Mónica Oltra ha realitzat estes manifestacions en la roda de premsa posterior al ple del Consell a preguntes dels mitjans sobre els casos de suposat maltractament en un centre de Sogorb (Castelló) i falta de manteniment detectat en uns altres i, en concret, per l'informe realitzat per la Fiscalia en el qual advertia de les males condicions de les instal·lacions del de Monteolivete, a València.

Sobre este tema, la vicepresidenta ha subratllat que eixe informe va ser traslladat de manera "informal" al gener de 2017, quan la Generalitat ja havia pres la decisió de tancar el centre després de produir-se un cas de presumptes abusos sexuals entre menors. A més, ha puntualitzat que "en estos moments" en la Conselleria "no hi ha constància que haja entrat l'acta d'inspecció de Fiscalia amb registre d'entrada" i, per açò, se segueix "rastrejant". "Com és possible que no ho sabérem?", s'ha preguntat.

Interrogada sobre els motius pels quals les instal·lacions no van ser clausurades immediatament, Oltra -que ha llegit un "cronograma" de tots els passos i reunions realitzats durant el procés- ha fet notar que als menors cal resituar-los salvant el que ha qualificat de "tetris" i, per a això, no hi ha "una vareta màgica".

En este sentit, ha remarcat que sí hauria sigut possible fer el trasllat dels xiquets abans de Falles si haguera prosperat la iniciativa d'habilitar unes instal·lacions a l'Eliana (València), però que no es va materialitzar perquè l'alcalde va supeditar autoritzar la llicència per a poder pernoctar a l'aprovació dels veïns i estos no van accedir per a no "tindre problemes" i que les seues cases perderen valor.

Ha recordat que en el centre de Sogorb (Castelló) sí s'ha pogut resituar els menors després d'haver-se trobat "indicis" que els xiquets consumien menjar "caducat que tira el supermercat" i rebien dutxes d'aigua "a 15 graus". Sobre este cas, ha remarcat que alguns dels menors han sigut traslladats a altres centres gestionats per la mateixa congregació religiosa, perquè el problema "no és amb la congregació, sinó amb aquells que no tracten els xiquets com toca".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento