Comunitat Valenciana

El Centre del Carme es reinventa amb un nou programa per a "reinventar el possible"

  • Es tracta d'un cicle de quatre mostres que busca constituir-se com un programa d'investigació, creació, exposició i debat al voltant del pensament ecològic.
  • Es pretén introduir els visitants en el pensament de les problemàtiques ambientals en relació a les formes de vida i de la societat contemporània.
  • Segons el comissari, Juan Luis Toboso, "l'ésser humà ha modificat el cicle de la naturalesa, per tant ja no la veiem com una font de recursos sinó com un ser domesticat".
Un dels artistes explica la seua obra abans de la inauguració
Un dels artistes explica la seua obra abans de la inauguració
CONSORCI DE MUSEUS
Un dels artistes explica la seua obra abans de la inauguració

El Centre del Carme de València ha inaugurat este dijous el projecte guanyador de la convocatòria '365 dies VLC', 'Reinventar el possible. Accionar l'imaginable' de Juan Luis Toboso, que ocuparà la sala Carlos Pérez durant un any. Es tracta d'un cicle de quatre mostres que busca constituir-se com un programa d'investigació, creació, exposició i debat al voltant del pensament ecològic no solament ambiental, sinó també polític i subjectiu.

Inspirat en gran part pel text publicat en la dècada de 1980 per Félix Guattari 'Les tres Ecologies', este cicle d'exposicions busca introduir els visitants en el pensament de les problemàtiques ambientals en relació a les formes de vida i de la societat contemporània, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha presentat este matí el projecte guanyador i ha explicat que "ciència i art es donen la mà en el primer programa que convida a un comissari independent a programar una sala del Centre del Carme durant un any". "Amb esta exposició demostrem que el Centre del Carme és un centre viu", ha assegurat.

L'exposició que comissaria Juan Luis Toboso s'inaugura en coincidència amb la celebració a nivell mundial del Dia dels Museus. Pérez Pont ha apuntat que esta mostra serveix per a "reflexionar sobre la capacitat comunicadora de l'art i el repte que suposa per a un artista i per a un centre d'art traslladar al públic un missatge com este amb una càrrega científica o de denúncia social tan potent".

El Consorci de Museus celebra el Dia dels Museus inaugurant les exposicions resultat de les primeres convocatòries públiques, amb el que tracta de "posar de manifest la democratització de la cultura des de les institucions públiques en este dia tan especial per a la comunitat museística internacional".

Joc d'energies

Com a primer plat, este dijous s'ha inaugurat la primera exposició del cicle 'Reinventar el possible. Accionar l'imaginable' titulada 'Un immens joc d'energies' amb participació d'artistes de prestigi internacional com Úrsula Biemann, Pedro Neves Marqués, Marco Ranieri, Milena Bonilla o Pedro Barateiro, a més dels reconeguts artistes espanyols, Lorenzo Sandoval i l'alacantí Moises Mañas.

Segons el comissari de la mostra, Juan Luis Toboso, les quatre exposicions giren entorn de "la idea que hem modificat el cicle de la naturalesa de tal manera que ja és irreversible". "L'ésser humà ha modificat el cicle de la naturalesa, per tant ja no la veiem com una font de recursos sinó com un ser domesticat", ha il·lustrat.

A través de set instal·lacions, converteix l'espectador en un explorador que transita per un bosc d'idees en el qual "és difícil distingir on comença i on acaba la mà de l'home". Toboso ha assenyalat que "la revolució industrial, la tecnologia, el sistema capitalista ens ha portat a un ritme de vida en què les relacions entre nosaltres mateixos i amb la naturalesa estan basades en la dominació".

Dominació, capitalisme i alienació

Així, dominació, capitalisme i alienació són algunes de les idees que sobrevolen esta exposició que busca establir un paral·lelisme entre el comportament de la naturalesa i el de l'ésser humà. Esta exposició, i les altres tres que passaran pel Centre del Carme enguany, és fruit d'un treball d'investigació que combina obres formals amb treballs de documentació, peces ja produïdes i peces que s'han realitzat expressament per a l'espai valencià.

La iniciativa pretén llançar qüestions referents a la manera en què contemplem el món sota la possibilitat de constitució d'un imaginari subjectiu i comú, mitjançant la semblança entre les formes naturals, la construcció d'una herència cultural determinada pel pes de la història i "les maneres com s'organitza la vida en el capitalisme baix una constant tensió entre aspectes de dominació i afectius", resumeixen els responsables.

Amb estos ingredients, el joc d'energia persegueix caminar cap a una ecologia de les pràctiques artístiques, parant esment a tots els organismes implicats este conflicte d'entitats amb agència política pròpia i intentant alçar més preguntes que respostes i estimular la relació entre múltiples proposicions com a forma de producció de coneixement".

En el projecte participen els artistes Ursula Biemann (Zurich, 1955), Pedro Neves (Lisboa, 1984), l'establit a València Marco Ranieri (Itàlia 1984), Milena Bonilla (Bogotà, 1975), Lorenzo Sandoval (Madrid, 1980), Pedro Barateiro (Almada, 1979) i l'alacantí Moisés Mañas (Elda, 1973).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento