Comunitat Valenciana

El jutjat nega a l'exconseller Blasco, condemnat en el cas Cooperació, permís per a eixir de presó

  • El Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de València ha rebutjat la petició de l'exconseller d'Immigració i Ciutadania, Rafael Blasco, actualment a la presó condemnat en el cas Cooperació, per a gaudir de permisos penitenciaris. El magistrat ha subratllat la "complexa activitat delictiva" i les causes que té pendents el reclús, a l'eixida del qual es va oposar tant la presó com la Fiscalia de Vigilància Penitenciària.
Blasco ix del TSJCV després de saber que Fiscalia li demana presó
Blasco ix del TSJCV després de saber que Fiscalia li demana presó
EUROPA PRESS
Blasco ix del TSJCV després de saber que Fiscalia li demana presó

D'esta forma, el jutge rebutja la queixa interposada per Blasco contra l'acord de la Junta de Tractament de la presó de Picassent (València), que el passat mes de febrer va denegar les sol·licituds de l'exconseller -condemnat a una pena de sis anys i mig de presó pel conegut com 'cas Cooperació'- per a eixir de presó. El Fiscal de Vigilància també es va oposar a la concessió de permisos al pres, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En la seua resolució, el magistrat explica que en este cas existixen diversos factors que desaconsellen el permís per a Blasco, per la "complexa activitat delictiva" i la "indubtable repercussió social" de la condemna per diversos delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa i falsedat, comesos durant la seua etapa com a conseller d'Immigració i Ciutadania.

El jutge afig que estos delictes li han aparellat una condemna que suma sis anys i sis mesos de presó, que la seua primera quarta part es trobava recent en la data de la junta, per la qual cosa "la llunyania de dates de compliment de les parts de la condemna que referix l'Administració Penitenciària com un dels motius denegatoris resulta ser una dada objectiva en estar la mateixa prevista per a 2020".

A més, recorda que el pres està investigat en dos procediments pendents de juí, -les peces separades dos i tres del cas Cooperació- i que una possible condemna "podria alterar els càlculs de compliment de la condemna, a més de qüestionar les activitats en l'exterior prèvies al seu ingrés a la presó".

El magistrat explica que estar en segon o tercer grau i haver complit la quarta part de la condemna "no atorga sense més un dret a l'obtenció del permís".

Sobre este tema, apel·la a la jurisprudència del Tribunal Constitucional segons la qual "és raonable" que la concessió dels permisos "no siga automàtica una vegada constatat el compliment dels requisits objectius". "No n'hi ha prou que este concórreguen, sinó que, a més, no han de donar-se altres circumstàncies que aconsellen la seua denegació a la vista de la pertorbació que puguen ocasionar en relació amb les finalitats resocialitzadores i de preparació per a la vida en llibertat".

"REPERCUSSIÓ NEGATIVA" EN EIXIR DE PRESÓ

Segons la interlocutòria, que té data de 21 d'abril, el benefici penitenciari de gaudir de permisos "pot i deu ser limitat" si de la trajectòria delictiva de l'intern o d'altres variables "resulte probable el trencament de la condemna, la comissió de nous delictes o una repercussió negativa de l'eixida de l'intern des de la perspectiva de la seua preparació per a la vida en llibertat o del seu programa individualitzat de tractament".

El jutge no considera que existisca un greuge comparatiu respecte al tracte rebut per altres condemnats en el mateix procés perquè el Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de València no ha concedit cap permís a altres presos per esta causa, per la qual cosa el jutjat "no ha tingut ocasió de valorar les seues circumstàncies personals ni penitenciàries".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento