Comunitat Valenciana

Els Premis Llibertat d'Expressió alerten contra les "lleis mordassa" dels governs i animen a "seguir alçant la veu"

  • Els guardonats en la 36 edició dels Premis Llibertat d'Expressió que concedix la Unió de Periodistes Valencians han alertat este dimecres contra les "lleis mordassa" i les "restriccions" dels governs a la tasca informativa, una amenaça a la llibertat d'expressió, tant per a la ciutadania com per als professionals del periodisme, que porta des de la "autocensura" fins a la presó, advertixen.
PREMIS LLIBERTAT D?EXPRESSIÓ
PREMIS LLIBERTAT D?EXPRESSIÓ
BIEL ALIÑO /UNIÓ DE PERIODISTES VALENCIANS
PREMIS LLIBERTAT D?EXPRESSIÓ

Malgrat tot, "hem de seguir alçant la veu, mai hem de deixar de lluitar. En realitat, el periodisme sempre ha sigut una professió de risc però val la pena perquè la gent s'assabente del que està passant".

Així ho ha reivindicat Abdalá el Shami, periodista d'Al Yazira detingut durant el desallotjament de les acampades islamistes a Egipte, que es va declarar en agònica vaga de fam durant 149 dies. Al costat d'ell, han rebut el Premi Llibertat d'Expressió, el fotoperiodista Belal Darder, condemnat a 15 d'anys de presó per cobrir l'agitació política que es va viure a Egipte després del colp de 2013, i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació (PDLI), en nom de la qual ha arreplegat el guardó la seua presidenta Virginia P. Alonso.

L'acte, celebrat en el Paranimf del Centre de la Nau de la Universitat de València, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, ha comptat amb l'assistència de nombrosos representants polítics de les diferents institucions i grups polítics de les Corts, Diputació, Ajuntament i alguns membres del Consell.

Per a Abdalá el Shami és un "honor" rebre este premi, sobretot quan "fa tres anys estava a la presó a Egipte i no creia que la situació anara a canviar d'esta manera", ha relatat. No obstant açò, en el seu país "encara hi ha cent periodistes a la presó i crec que que tenim seguir alçant la veu per ells, mai hem de parar de seguir lluitant", ha assenyalat en declaracions als mitjans.

El guardó suposa també una manera d'"afegir pressió" al seu Govern, una cosa que tant en el seu cas com en altres companys de professió ha donat resultats, ha relatat. Segons el periodista, "quant tothom unix esforços és quan les coses funcionen i servix perquè canvien les coses".

En la mateixa línia, el fotoperiodista Belal Darder ha valorat este guardó pel "sentit de pertinença a una comunitat de periodistes" i ha ressaltat que "este tipus de solidaritat i de suport signifiquen".

La principal amenaça a la professió, ha apuntat, són "les restriccions" que imposa el Govern al seu treball. "En este moment 35 periodistes estan en la presó i el discurs està una mica mediat per l'exèrcit que ens fa paréixer com persones traïdores que conspiren contra el país, la qual cosa afig dificultats que els periodistes enfronten en la seua tasca diària".

ESPANYA, UNA "RECULADA" EN LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ QUE "FA POR"

Per la seua banda, la presidenta de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació (PDLI), Virginia P. Alonso, ha celebrat que este premi "posa en el focus la llibertat d'expressió a Espanya, una cosa que pensem que tenim molt conseguida i no és cert". Segons ha alertat, "Espanya en els últims anys ha viscut una reculada en matèria de llibertat d'expressió i d'informació molt important".

Des de finals de 2014, ha argumentat, "es va començar a legislar per a frenar la difusió de protestes a través de xarxes socials i impedir un nou 15M" i es van començar a aprovar un conjunt de lleis que des de la PDLI denominen "paquet de lleis mordassa".

S'ha referit així a la Llei de Seguretat Ciutadana, a la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal i a la del Codi Penal que endurix el delicte d'enaltiment del terrorisme "pel qual estan passant per l'Audiència Nacional tots estos tuiters, cantants i altres", ha apuntat. Al seu juí, "s'està començant a enarborar el delicte d'enaltiment del terrorisme amb una naturalitat que espanta una mica. No es pot agafar a un tuiter que diu tres favades i ficar-lo a la presó. A Turquia també està passant i dóna una mica de por pensar que ens assemblem a certs països en coses d'este tipus".

Amb açò s'aconseguix "ficar la por en el cos" i provocar una "autocensura immediata", ha lamentat. "Pots compartir les barbaritats que diga algú o no, però no és una qüestió de compartir o no, sinó de si això suposa cometre un delicte que meréixer una pena de presó o no".

En este punt ha posat l'accent que "açò és una cosa de tots, no és una mica de periodistes" i "la salut democràtica depèn de la llibertat d'informació i expressió; encara que hàgem de sentir coses que no ens agraden, és defendre un futur democràticament sa", ha reivindicat.

"PERIODISTES HEROIS"

La presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, ha subratllat que estos premis busquen reconéixer la tasca dels periodistes que lluiten per la llibertat d'expressió, tant en l'estranger com en el nostre país, on segons ha advertit la coneguda com a 'Llei Mordassa' és "una autèntica amenaça" a la qual se suma "la precarietat en les condicions de treball dels periodistes".

De la Torre ha defès que "la llibertat d'expressió és un dret que no han de menysprear ni els polítics ni les empreses ni els propis periodistes" i ha ressaltat que "hi ha periodistes herois. Hui tenim ací uns exemples. Però no haurida d'haver: no hauria d'haver-hi periodistes empresonats o imputats per explicar la veritat", ha sentenciat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento