Comunitat Valenciana

Condemnen Sanitat a pagar 111.000€ per la mort d'un home a qui li van practicar una intervenció contraindicada

  • La secció segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha condemnat la Conselleria de Sanitat a pagar 111.458 euros per la mort d'un home de 70 anys a qui li van practicar una intervenció contraindicada en l'Hospital Universitari La Fe de València.
Urgències de la Fe
Urgències de la Fe
GVA
Urgències de la Fe

Així consta en la resolució -tramitada pels servicis jurídics de l'Associació El Defensor del Pacient-, en la qual el tribunal estima el recurs interposat per la dona i els fills del mort contra la desestimació per silenci administratiu de reclamació de responsabilitat patrimonial a Sanitat. Fixa una indemnització de 111.458,80 euros més els interessos legals des que es va interposar la reclamació, al juliol de 2012.

El tribunal dóna la raó a la família del mort en estimar que va haver-hi una defectuosa praxi mèdica en practicar al pacient, quan va ingressar en el servici d'Hepatologia-Medicina Digestiva, una prova -toracocentesi diagnòstica- no degudament informada en els seus riscos que va derivar en la seua defunció després d'una parada cardíaca. També veu que se li va fer una intervenció contraindicada a les circumstàncies d'este cas.

El pacient va ingressar en La Fe el 17 de gener de 2012 per una dificultat respiratòria de dos mesos d'evolució amb dificultat per a mantindre's tombat i possible acumulació de líquid en cavitat peritoneal -ascites- així com disminució de la diüresi -quantitat d'orina-.

A més, presentava tos amb expectoració mucopurulenta en augment, sense febra. Els facultatius el van valorar i van determinar que existia ascites sense afectació cardíaca.

Es va consultar al departament de Pneumologia i es va acordar la necessitat d'una prova -toracocentesi evacuadora-diagnòstica- baix la supervisió i control de la Unitat d'Hemostàsia i Trombosi (UHT) per al control de la coagulació sanguínia.

La prova es va efectuar el 2 de febrer sense la supervisió explícita de la UHT. Eixa mateixa vesprada, a les 18.00 hores, el pacient va presentar un brusc episodi de dolor toràcic de l'hemitòrax esquerre, punxant i opressiu, acompanyat de dificultat respiratòria, palpitacions ràpides, amb signes palesos de gravetat extrema, i alteració de les seues constants vitals.

L'home va experimentar un ràpid deteriorament dels seus paràmetres vitals fins a patir una parada cardiorespiratòria que va obligar l'inici de maniobres de ressuscitació, col·locació immediata d'un tub de drenatge que va donar eixida de 500 mil·lilitres de sang. En este estat de xoc hipovolèmic va ser traslladat a la UCI i connectat a un ventilador mecànic. Finalment, en la matinada del 3 de febrer, va morir.

El Defensor del Pacient considera que "s'ha fet justícia" en apreciar mala praxi, encara que ha lamentat que "s'haja hagut d'esperar anys fins que una sentència donara la raó als familiars del pacient perquè l'Administració sanitària no haja sigut capaç de reconéixer la negligència".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento