Comunitat Valenciana

Comença l'exhumació de les restes d'uns 20 afusellats durant el franquisme a Paterna

  • Els treballs, que compten amb una subvenció de 58.000 euros de la Diputació de València, duraran al voltant de mes i mig.
  • Es trobarien unes 20 persones de Benifaió, Alginet, Oliva, l'Alcúdia i Carlet, tindrien entre els 25 i els 55 anys i es dedicaven principalment al món del camp.
  • Ho promou l'Agrupació de Familiars de Víctimes de la Fossa 82 del Cementeri Municipal de Paterna i el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica.
Exhumació restes afusellats guerra civil en Paterna
Exhumació restes afusellats guerra civil en Paterna
KAI FÖRSTERLING / EFE
Exhumació restes afusellats guerra civil en Paterna

Els treballs d'excavació i exhumació de les restes mortals de la fossa 82 del cementeri municipal de Paterna (València) han començat este dimarts amb l'objectiu d'identificar els 20 represaliats del règim franquista que es calcula que jauen en este punt i que van ser afusellats el 25 i el 27 d'octubre de 1939. La previsió és que el treball concloga en mes o mes i mig.

Esta actuació, que ha sigut promoguda per l'Agrupació de Familiars de Víctimes de la Fossa 82 del Cementeri Municipal de Paterna amb el suport del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica i els treballs de l'Associació ArqueoAntro, ha comptat amb una subvenció de 58.000 euros de la Diputació de València. Les tasques es desenvoluparan en horari de 8.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores, encara que pot variar en funció del treball.

Així ho ha explicat el president de l'Agrupació, formada per cinc famílies de víctimes de la fossa 82, Eduardo Ortuño, en declaracions a Europa Press, qui ha assenyalat que entre els afusellats en la fossa 82 de Paterna es trobarien unes 20 persones procedents de Benifaió, Alginet, Oliva, l'Alcúdia i Carlet. Tots ells tindrien edats compreses entre els 25 i els 55 anys i es dedicaven principalment al món del camp, encara que també al sector de la metal·lúrgia o al forn.

Segons ha explicat l'arqueòleg responsable de l'equip ArqueoAntro, Miguel Mezquida, el testimoni oral d'un dels familiars apunta que els cadàvers podrien estar col·locats de dos en dos i primer aparéixer els 10 afusellats del dia 27 d'octubre de 1939 i per davall els altres 10 del dia 25.

Així mateix, ha apuntat que encara que les excavacions han començat este dilluns, no serà fins a finals de setmana i principis de la següent quan apareguen les primeres restes donada la profunditat de la fossa. "Pensem que fins als dos metres i dos metres i mig no pareixeran les restes".

La seua previsió és que els treballs d'exhumació es perllonguen durant mes o mes i mig. A partir d'ací, s'enviaran els ossos de "manera individualitzada" a l'Escola de Medina Legal i Forense de la Universitat Complutense de Madrid per a acarar l'ADN amb el dels familiars i identificar les víctimes.

"Açò és un procés complex", ha comentat Mezquida, qui ha valorat que, després de quatre anys "barallant", les excavacions suposen "la recta final de tot el camí". "El més costós era aconseguir la subvenció per a poder començar els treballs d'exhumació i les proves d'ADN i ja la tenim", ha destacat.

"Tot va començar per complir el somni de la meua mare"

El president de l'Agrupació de Familiars de Víctimes de la Fossa 82 del Cementeri Municipal de Paterna ha recordat que la cerca del seu avi va començar fa 12 anys quan va decidir complir el somni de la seua mare de trobar el seu pare. "A la meua mare li van llevar el seu pare quan tenia 18 mesos i la seua il·lusió era trobar-lo perquè no el coneixia. Quan jo li preguntava per ell solament sabia que l'havien afusellat a Paterna quan ella era xiqueta", ha recordat.

Així, va començar a investigar entre els arxius judicials i municipals de Paterna buscant alguna pista que el portara al parador del seu avi. També, es va posar en contacte, a través d'Internet, amb diverses associacions per a la memòria històrica i finalment va conéixer el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso, qui li va ajudar en el seu camí i li va animar en els moments durs.

"Va haver-hi moments en els quals sentia que ho tenia tot perdut i volia abandonar, però Matías Alonso va ser el qui em va ajudar a seguir cap a avant". "He trobat traves en el camí perquè des dels ajuntaments i el poble quan veuen que estàs amb açò i et diuen que on t'has ficat i que ho deixes estar i que abandones, però això em donava més força per a seguir i ací estic", ha destacat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento