Comunitat Valenciana

Investigadors descobrixen un mecanisme neuronal clau per a l'orientació espacial

  • Investigadors de l'Institut de Neurociencias, centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Universitat Miguel Hernández d'Elx, juntament amb el King's College de Londres, han identificat el paper fonamental que un tipus d'interneuronas de l'escorça cerebral juga en la codificació de la informació espacial.
Descobrixen un mecanisme neuronal clau per a l'orientació espacial
Descobrixen un mecanisme neuronal clau per a l'orientació espacial
CSIC
Descobrixen un mecanisme neuronal clau per a l'orientació espacial

Segons ha explicat el CSIC en un comunicat, les funcions de l'escorça cerebral es basen en la interacció entre dos grups principals de neurones: les piramidals i les interneuronas. Estes últimes són neurones inhibidores que afecten l'activitat de les xarxes corticals de múltiples maneres. En este sentit, conéixer la funció de les classes específiques d'interneurones corticals és un dels principals desafiaments de la neurociència contemporània.

La investigadora Isabel del Pino ha destacat que han descobert que el receptor de tirosina ErbB4 "funciona com a regulador de la connectivitat d'una població d'interneurones corticals la funció de la qual desconeixíem fins ara. Estes interneurones es caracteritzen perquè expressen el neuropèptid colecistocinina CCK, el receptor de cannabinoides 1 (CB1) i el transportador vesicular de glutamat VGlut3. El nostre treball ha permès revelar la funció d'este xicotet grup d'interneurones CCK+CB1+VGlut3+, utilitzant com a model experimental el ratolí".

En el treball han pogut observar que, en absència d'ErbB4, "estes cèl·lules tenen dificultat per a formar sinapsi, els ponts de comunicació entre cèl·lules, la qual cosa provoca una connexió deficient entre neurones. Açò altera la funció de les anomenades cèl·lules de lloc, que són un tipus de neurones que s'activen quan un animal està en un punt concret del seu entorn i codifiquen la informació espacial", ha descrit l'especialista.

TREBALL AMB RATOLINS

"Treballant amb ratolins, hem descobert que l'absència d'ErbB4 en estes interneuronas altera la capacitat espacial de les cèl·lules de lloc, el GPS intern del cervell, i empitjora l'execució de tasques espacials", ha comentat l'investigador Jorge Brotons-Mas.

L'objectiu de la investigació, publicada en la revista Nature Neuroscience, és descobrir com les interneurones dirigixen la funció de les xarxes corticals i, d'esta manera, influïxen en l'aprenentatge i en l'establiment dels mapes d'informació espacial. "El nostre treball demostra com la connectivitat d'una subpoblació d'interneurones és essencial per al manteniment dels camps receptius espacials. Quan l'establiment d'estes connexions falla, la informació espacial canvia de precisa a difusa i d'estable a inestable", ha relatat Del Pino.

"És fascinant observar com alteracions subtils en la connectivitat entre les neurones durant el desenvolupament tenen un gran impacte en la funció i el comportament en adults", ha afegit l'investigador Oscar Marín, qui ha apuntat que el treball "amplia els coneixements que es tenen sobre patologies associades a trastorns del neurodesarrollo".

L'estudi ha sigut desenvolupat per investigadors del King's College de Londres (el Regne Unit), de l'Institut de Neurociències (CSIC-UMH) i de l'Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale de França.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento