Comunitat Valenciana

Diputació d'Alacant recorre el decret plurilingüe del Consell per "discriminar greument" i demana suspendre'l

  • La Diputació d'Alacant ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el Decret de plurilingüisme del Consell en considerar que la norma "discrimina greument" a part de l'alumnat i vulnera la Llei d'Ús i Ensenyament del Valèncià (LUEV).

Així ho ha manifestat el portaveu de l'equip de govern i diputat de Presidència de la corporació provincial, Carlos Castillo, en una roda de premsa en la qual ha donat a conéixer els detalls del recurs presentat este dijous per la institució i que se sume a altres accions judicials d'entitats i sindicats contra el decret.

Castillo ha detallat que la Diputació demana en el seu recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) la suspensió cautelar del decret, que va entrar en vigor al febrer i que en ca pràctica començarà la seua aplicació a partir del pròxim curs.

Ha argumentat que el decret impulsat per la Conselleria d'Educació resulta contrari a dret i vulnera la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià "en obviar les zones d'exempció" que expressament inclou eixa llei.

També omet, al seu paréixer, el deure "d'evitar qualsevol discriminació per motiu lingüístic" pel que "vulnera" els articles 14 i 9.2 de la Constitució en discriminar "greument" als alumnes escolaritzats predominantment en castellà -nivell bàsic- en impartir menys anglés i no acreditar-ho enfront dels quals ho fan majoritàriament en valencià.

Castillo ha asseverat que la Diputació d'Alacant se sent "legitimada" per a presentar el recurs per a defendre l'interés general de la província.

D'esta manera, ha assegurat que l'anglés "ha d'impartir-se per igual en tots els cicles formatius amb independència de la llengua vehicular que s'haja escollit, siga esta el castellà o el valencià".

Sobre este tema, ha incidit en les particularitats lingüístiques d'Alacant, que és la província més castellanoparlant. De fet, ha apuntat que després del procés de selecció dels centres educatius s'evidencia que la província rebrà "en còmput global un 43% menys de càrrega lectiva en anglés que Castelló i un 15% menys que València en el que concernix a nivell avançat".

A més, en termes percentuals, el cuádruple de col·legis pel que fa a Castelló i més del doble que València impartiran la línia bàsica, açò és, la que comporta menys hores d'anglés i manca de certificació final, ha postil·lat.

Unes dades que resultaven "previsiblement coneguts per la pròpia Conselleria", per la qual cosa este decret pel qual s'establix el model lingüístic educatiu valencià és, al seu juí, "especialment discriminatori" per a la província d'Alacant en penalitzar "les seues circumstàncies sociològica i cultural amb una menor impartició de la càrrega docent en anglés i l'absència de certificació automàtica d'este idioma".

En tot cas, ha destacat que la Diputació d'Alacant recolza a l'idioma valencià i a les famílies que ho escullen com a llengua vehicular en l'educació dels seus fills i que este recurs no és "contra el valencià i a favor del castellà". No obstant açò, ha deixat clar que l'objectiu és "simplement que tots els alumnes i alumnes puguen accedir en idèntica mesura a una docència de qualitat, plural, respectuosa amb la diversitat i integradora".

"MODEL DE LLIURE ELECCIÓ"

En este sentit, mentre que ha criticat el Consell per "ser incapaç d'habilitar una llera de diàleg i de consens" i de "imposar" un model d'educació i convivència, ha defès la llei de Plurilingüisme del Govern del PP en l'anterior legislatura perquè, ha apuntat, oferia un "marc de convivència pacífica", a través d'un "model de lliure elecció" d'ensenyament i escoltant "totes les sensibilitats".

A açò ha agregat que este decret ha nascut "qüestionat des del principi" i ha citat els recursos anunciats per sindicats i associacions de pares i mares de la Comunitat. Per la seua banda, la Diputació, segons té notícia, ha sigut la primera institució pública a formalitzar un recurs contra el decret.

FONS DE COOPERACIÓ

D'altra banda, preguntat per l'aprovació del decret de Regulació del Fons de Cooperació, Castillo ha reiterat que les diputacions són "en si mateixes un fons de cooperació".

El diputat ha afirmat que esta iniciativa del Consell els pareix "una idea molt positiva", encara que es podria millorar garantint "un millor finançament en tots els municipis a través d'una llei de just finançament", proposta del PP que es va rebutjar en les Corts, com ha recordat. A açò ha postil·lat que entenen que és responsabilitat "exclusiva" de la Generalitat el finançament "íntegre" d'eixe fons de cooperació.

Finalment, respecte a la resposta al recurs als decrets de coordinació de turisme, Castillo s'ha referit a la nul·litat acordada pel TSJ, per la qual cosa espera que confirme esta mateixa posició a Alacant, igual que a Castelló.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento