Comunitat Valenciana

La modificació de la ILP preveu rebaixar a 10.000 les firmes necessàries i a 16 l'edat de participació

  • La proposició de llei per la qual es regula la iniciativa legislativa popular (ILP) davant les Corts preveu reduir a 10.000 firmes les necessàries per a engegar una d'estes propostes -actualment són necessàries almenys 25.000 firmes d'electors-, així com fixar en 16 anys -ara d'establixen els 18- l'edat mínima per a impulsar o participar com a firmant en qualsevol ILP.
Comissió de Coordinació en les Corts
Comissió de Coordinació en les Corts
FLICKR CORTS
Comissió de Coordinació en les Corts

La proposta de modificació de la norma, presentada per Compromís, Podem i PSPV, també contempla que entitats o associacions puguen presentar este tipus d'iniciatives com a societat civil organitzada. Les esmenes plantejades este dijous per PP i Ciutadans (Cs) en la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat han sigut rebutjades.

La diputada 'popular' Elisa Díaz ha considerat que "per coherència" els impulsors i participants en una iniciativa legislativa popular han de constar en el cens electoral i ser majors de 18 anys, perquè si els menors no poden votar a els qui legislen no té sentit que "puguen ser proponents d'iniciatives".

Així mateix, ha apuntat que la "xifra idònia per a tindre entitat suficient a l'una/a l'una de gran participació" són les 25.000 firmes, al mateix temps que ha advocat per que s'excloguen de les ILP qüestions que competixen a les Corts, com les referides al títol I de l'Estatut d'autonomia i a l'organització territorial de la Comunitat Valenciana ("es constituïx en Comunitat Autònoma, dins de la unitat de la Nació espanyola", segons consta en la norma valenciana), les de naturalesa tributària i pressupostària, totes aquelles sobre les quals les Corts no tinguen competència per legislar, les que impliquen una reforma del propi Estatut i les que afecten l'organització institucional de la Generalitat, tal com consta en el text actual.

10.000 FIRMES, "XIFRA RAONABLE"

La diputada de Compromís Isaura Navarro ha criticat que el PP, amb les seues esmenes, vol plantejar qüestions que ja van ser rebutjades quan els 'populars' van presentar la seua proposició de llei en les Corts per a abordar la ILP, al mateix temps que ha indicat que la seua proposta vol mantindre la normativa estatal, que al seu juí "obstaculitza" la participació. Així, ha defès que la iniciativa legislativa popular puga engegar-se amb 10.000 firmes -"una xifra molt raonable"-, que els majors de 16 anys puguen participar i que es reduïsca el nombre de matèries excloses, com la tributària.

Des de Ciutadans, Juan Còrdova, que igual que el PP s'ha mostrat en contra de rebaixar als 16 anys l'edat de participació -"poden ser manipulats en part"- i el nombre de firmes -ha reclamat que es fixe un percentatge de població-, ha destacat que la normativa que regula les ILP "ha tingut un paper més prompte d'escàs ús" en estos anys, per la qual cosa ha considerat necessària una modificació.

EXCLUSIÓ DE MATÈRIES

No obstant açò, també s'ha mostrat disconforme amb les matèries a excloure i ha reclamat que s'incloguen en este sentit la normativa tributària i pressupostària; les matèries referides a les relacions entre la Comunitat Valenciana i el govern de la nació, les restants comunitats autònomes i altres ens nacionals o internacionals en els quals estiga adscrita; la resta de matèries en les quals les Corts no tinguen competència per legislar.

Tant PP com Cs han sol·licitat a la mesa de la comissió un informe de l'assessoria jurídica de la Cambra, doncs creuen que alguns dels articles que plantejats en la modificació de la llei poden ser inviables.

La parlamentària del PSPV Clara Tirado ha considerat que les tres esmenes de Cs "mantenen el nivell de restriccions que esta modificació de llei pretenia eliminar", per la qual cosa ha defès que l'objectiu és "donar més veu a la ciutadania".

En esta mateixa línia, el síndic de Podem, Antonio Montiel, ha defès que la modificació de la norma que regula les ILP "vé a ampliar la capacitat de participació de la ciutadania en la vida política", per la qual cosa ha reivindicat la necessitat que els majors de 16 anys puguen realitzar estes propostes.

"Hi ha determinades responsabilitats penals que es poden donar a eixa edat, fins i tot l'emancipació o decisions clíniques", ha subratllat. La comissió ha designat Paco García, de Compromís, perquè defenga la proposició de llei davant el ple de les Corts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento