Comunitat Valenciana

Sor Isabel de Villena, Lluís Vives i Juan Gil-Albert inspiren les “Guies Literàries” de València

  • Es tracta d’una col·lecció de tres llibres que aproparan als veïns i als visitants a la història de la ciutat.
  • Daniel Benito Goerlich i David Sánchez Muñoz han escrit aquestes obres que compten amb fotografies de Mateo Gamón.
  • Segons la regidora de Recursos Culturals, l’objectiu és “reconstruir el nostre present i construir el nostre futur; però també recordar, respectar i defendre el nostre passat”.
"Guies literàries" de València.
"Guies literàries" de València.
Ajuntament de València
"Guies literàries" de València.

Existeixen moltes maneres de conéixer València, molts punts de vista mitjançant els quals acostar-se a aquesta ciutat per a entendre-la, gaudir-la i estimar-la. I, des de hui, els valencians i les valencianes compten amb una nova manera d’aprofundir en els aspectes que han marcat la seua trajectòria i evolució cultural gràcies a les “Guies Literàries” que l’Ajuntament de València acaba d’editar.

Es tracta de tres volums que ens presenten la capital del Túria de la mà de la peripècia vital i la mirada de destacades personalitats que han escrit la seua història. Concretament, els tres llibres que integren aquesta primera tanda estan dedicats a l’època medieval, concretament a l’etapa monàstica i gòtica, i al període republicà, amb les figures d’Isabel de Villena, Lluís Vives i Juan Gil-Albert, respectivament.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha presentat hui aquesta nova col·lecció divulgativa acompanyada pels seus coordinadors, Daniel Benito Goerlich i Mateo Gamón. Tello ha explicat que la ciutat és, sobretot, “la que està en els ulls de la gent, en la seua mirada; en la gent que la va mirar i la mira; que la va respirar i la respira; que la va gaudir i la gaudeix; que la va passejar i la passeja. Que la va viure i la viu”. “I eixe”, ha assegurat, “és l'esperit que impulsa aquesta col·lecció de guies literàries que presentem hui”.

“Posar en valor el nostre patrimoni”

Les guies que inauguren la col·lecció són les titulades Sor Isabel de Villena i la València monàstica, Lluís Vives i la València gòtica, les dues escrites per Daniel Benito Goerlich; i Juan Gil-Albert i la València republicana, de David Sánchez Muñoz. Per la seua banda, Mateo Gamón és l’autor de les fotografies que il·lustren l'edició que, segons ha destacat Tello, “és la mirada de persones excepcionals que van viure el seu temps i la seua ciutat”.

L’objectiu d’aquesta iniciativa impulsada pel consistori de la capital valenciana és “reconstruir el nostre present i construir el nostre futur; però també recordar, respectar i defendre el nostre passat: posar en valor el nostre patrimoni”.

Daniel Benito Goerlich ha definit València com una ciutat “bella, antiga, de més de 2.000 anys, que ofereix capes i capes de presència i de testimonis dels valencians que ens han precedit en altres èpoques i en altres cultures i que encara són patents per a una mirada que ha de ser meditativa i reposada”.

En la seua intervenció durant la presentació, Mateo Gamón s’ha centrat en el procés d'elaboració de les obres. “He anat a l'ombra de Gil-Albert, després dels passos d'Isabel de Villena, seguint Lluís Vives…”, ha relatat, “perseguint les trajectòries descrites en les guies, i buscant a vegades el lloc que ja no existeix”.

Personalitats de referència

Gil-Albert, fou “un escriptor valent, un intel·lectual avançat, un ciutadà compromés, potser no prou valorat. Un alcoià que va fer aquesta la seua ciutat; i una ciutat que va aconseguir que la seua literatura fóra com és”, ha explicat l'edil. “Amb la seua mirada podrem passejar pels carrers d'una ciutat que va mantindre la dignitat davant de la barbàrie; els llocs i places més emblemàtics d'aquella València que bullia, la València en evolució constant, la València que lluitava per la llibertat i la democràcia”.

El segon dels llibres està basat en la figura de Lluís Vives, considerat “figura imprescindible del pensament mundial, i un humanista en el sentit més ampli. Un home que va lluitar per l'educació de la dona en temps difícils; un educador que va saber valorar la importància de la formació; un intel·lectual amb la mirada àmplia, inquieta i transformadora, a través del qual podrem descobrir eixa València gòtica que estava i està”.

I finalment, l’últim volum d’aquesta sèrie el protagonitza Sor Isabel de Villena, “dona que, en el segle XV, va ser capaç d'influir en les posicions de l'Església i en les dels intel·lectuals més reputats; que va reflexionar en una ciutat emmurallada i tancada, però que li va permetre pensar sense muralles. Amb aquesta guia podrem descobrir els carrers i els places que ella va caminar abans de la seua ordenació. Eixa València monàstica plena de monuments extraordinaris”.

“Hui presentem aquestes guies, però sobretot presentem mirades”, ha conclòs la regidora de Cultura, per a “gaudir del nostre passat i del nostre present; i per a entendre, si feia falta dir-ho, que som una ciutat gran, amb una història excepcional i amb un valor patrimonial del més alt nivell”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento