Comunitat Valenciana

Una comissària de Rablaci a Ciscar: "És un artista massa jove i no sempre vaig a col·locar-lo pels meus nassos"

  • La causa que s'instruïx en el jutjat per presumptes irregularitats detectades en l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) quan estava dirigit per Consuelo Ciscar suma fins el 729 correus electrònics que es referixen al seu fill, Rafael Blasco, àlies Rablaci. Un d'ells, remès per una comissària de l'artista i delegada de la SGAE en Xinesa a la seua mare, exposa: "Et vaig dir que amb Rablaci havia sigut un desgast molt gran per ser un artista massa jove i encara així, ací està el treball, però has de comprendre que totes les vegades no els vaig a col·locar pels meus nassos el que ells no volen".
Ciscar a l'eixida dels jutjats
Ciscar a l'eixida dels jutjats
EUROPA PRESS
Ciscar a l'eixida dels jutjats

Este correu electrònic, al qual ha tingut accés Europa Press, figura en el sumari de la causa que tramita el Jutjat d'Instrucció número 21 de València contra Ciscar, el seu fill i altres huit persones més: els que van ser subdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; i María Ángeles Valent, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM.

Ciscar està investigada per presumptament utilitzar fons públics per a potenciar la carrera artística del seu fill. De fet, un informe policial desvetla que en el museu hi havia una "estructura piramidal" organitzada per l'exdirectora del centre per a afavorir Rablaci.

En el marc d'esta investigació, s'arreplega este correu, amb data de juliol de 2009, que parla de Rablaci. La remitent, delegada en la Xina de la Societat General d'Autors (SGAE), col·laboradora de l'IVAM i comissària del jove artista, li explica a Ciscar que no sempre pot "traure endavant" tot el que li demana.

Amb un to molest, la delegada en la Xina li exposa que sent que a voltes la tracten com si fóra "idiota", una cosa que li dóna "molta pena". Després de nomenar-li diferents exposicions que presumptament Ciscar li havia demanat col·locar en el país, es referix a Rablaci -fill també de l'exconseller de Solidaritat, Rafael Blasco, empresonat pel frau en ajudes al Tercer Món- i diu textualment: "Que ho vaig a intentar, no et càpia el menor dubte, però també et vaig a dir que amb Rablaci havia sigut un desgast molt gran per ser un artista massa jove i encara així, ací està el treball, però has de comprendre que totes les vegades no els vaig a col·locar pels meus nassos el que ells no volen".

Seguidament, li indica: "Saps que sempre intente traure avant tot el que vols que faça, però no t'oblides que sóc una estrangera en la Xina i que a tu solament t'arriba el resultat, però no tot el que he passat en el camí fins a aconseguir-ho".

I afig esta comissària: "Una vegada més per al 2010 intentaré traure't avance tot el que vols però que sàpies quals són les dificultats d'origen. Em tornaré per a Sanghai la segona setmana d'agost i des d'allí t'aniré explicant". Es despedix dient-li a Ciscar: "Que passades bones vacacions i ja saps que se't vol".

"SEGONA DE RABLACI"

En un altre correu electrònic incorporat en el procediment d'esta delegada en la Xina a Ciscar, li pregunta precisament per l'exposició de diversos artistes i també per una altra de Rablaci. Textualment manifesta: "Consuelo, per favor, podries dir-me quants metres quadrats es necessiten per a l'exposició dels tres artistes junts? I per a la segona de Rablaci?".

Tant Ciscar com Rablaci es troben en situació de llibertat provisional amb la retirada del passaport en apreciar la jutgessa risc de fuga en tots dos per la gravetat de les penes a les quals s'enfronten i pels seus contactes en l'estranger.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento