Comunitat Valenciana

Cs de Múrcia proposa retardar les eleccions a Múrcia 6 mesos i el PSOE ho accepta a canvi d'una legislatura de 4 anys

  • MÚRCIA, 30 (EUROPA PRESS)

Ciutadans i PSOE de Múrcia han acostat postures este dijous per a aprovar la moció de censura socialista amb la qual desallotjar el president de la Comunitat Pedro Antonio Sánchez i estudien substituir-lo per un govern "plural" de perfil "tècnic", conformat per persones "independents" que administre la Comunitat de forma interina durant sis mesos -fins a tardor d'enguany- para, tot seguit, convocar unes eleccions.

Esta és la proposta que Ciutadans ha traslladat al PSOE i que els socialistes s'han mostrat disposats a estudiar sempre que eixes noves eleccions, dins de sis mesos, servisquen per a brindar un nou mandat de quatre anys i no solament fins a la finalització de la present legislatura, tal com està establit actualment. Per a açò, seria necessària la modificació de l'Estatut d'Autonomia.

En eixos sis mesos, les dos formacions polítiques pretenen que eixe Govern interí "llevant les catifes" i "òbriga les finestres" de Sant Esteban, seu del Govern regional, mitjançant la realització d'una auditoria als comptes de la Comunitat, segons han fet saber els portaveus dels grups parlamentaris de Cs, Miguel Sánchez, i del PSOE, Rafael González Tovar, després de la trobada que han mantingut este dijous en un hotel de Múrcia amb la finalitat d'acostar postures.

Com a contrapartida, Ciutadans ha posat com a condició que es respecten les seues esmenes als Pressupostos Generals de la Comunitat Autònoma per a 2017 i ha plantejat com a requisit "innegociable" excloure a Podem d'eixe govern interí, tal com ha assenyalat Sánchez en la roda de premsa que ha tingut lloc després de la trobada, que ha durat més d'una hora.

El PSOE s'ha mostrat d'acord amb la possibilitat d'assumir el respecte a les esmenes. No obstant açò, ha puntualitzat que no s'ha parlat durant la reunió de cap tipus d'incorporació al govern interí. González Tovar sí s'ha mostrat d'acord amb la proposta que els perfils dels membres del nou govern tinguen un determinat nivell de "independència i solvència". Al seu juí, és "fàcil" que les dues parts avancen en eixe sentit.

A més, Ciutadans ha proposat la convocatòria d'eleccions a la tardor, una cosa que el PSOE s'ha compromès a estudiar. No obstant açò, González Tovar ha defès la necessitat de "dotar la Regió de la capacitat de fer eleccions quan es considere oportú" però que brinden una legislatura de quatre anys, per a açò el PSOE proposa una reforma "profunda" de l'Estatut d'Autonomia.

"Si és possible fer unes eleccions per a quatre anys, nosaltres no tenim cap problema", ha insistit González Tovar, qui ha mostrat en canvi la seua oposició a la convocatòria d'uns comicis que permeten un govern durant un "curt espai de temps" perquè no creu que interesse a la Regió de Múrcia.

La reforma de l'Estatut, segons González Tovar, hauria d'estar encaminada al fet que l'avançament electoral brinde un mandat de quatre anys, a eliminar els aforaments en la Regió, a l'aparició de nous principis com el dret a l'habitatge, la potenciació de la lluita contra la violència de gènere, el testament vital, arreplegar la mort digna o blindar la Sanitat i l'Educació pública.

En este sentit, el líder socialista no ha descartat que el PP es puga sumar al suport a eixa modificació de l'Estatut d'Autonomia, alguna cosa que ha recordat que ja ha succeït a Astúries o a Extremadura.

El líder socialista ha recordat a Ciutadans que "solament tenen ja set dies" per a prendre una decisió fins al debat de la moció de censura i se'ls acaba el termini de forma "inexorable". Al seu juí, la formació taronja solament té dos camins, que passen per recolzar el govern "plural" que proposa el PSOE o aposten per la "continuïtat" de Pedro Antonio Sánchez.

González Tovar ha entregat físicament este matí el document amb les mesures proposades pel PSOE-RM i Ciutadans ha intercanviat un altre informe amb una anàlisi "molt rigorosa" d'eixe document i diverses aportacions que els socialistes van a incorporar "sense cap gènere de dubtes". El document resultant haurà de ser aprovat pel Comité Regional del PSOE-RM, que ha sigut convocat dilluns que ve.

Quant al suport del partit, González Tovar ha assenyalat que tots els òrgans de PSOE-RM "han avalat durant tot este temps les decisions, les estratègies i el que ha fet la direcció". I és que "ells saben que estem negociant amb prudència" pel que creu que el respatler a la proposta "es podria donar".

Finalment, González Tovar ha emplaçat Ciutadans a "seguir negociant" per a "aconseguir eixe acord plural per la Regió de Múrcia". L'objectiu, afig, és "donar estabilitat" a la Regió de Múrcia, que "no pot seguir baix els focus i vilipendiada" per culpa del "PP", segons González Tovar, qui ha assenyalat que este divendres es reunirà amb els representants de Podem.

Cs RECOLZARÀ LA MOCIÓ SI ES RESPECTEN LES SEUES CONDICIONS

Per la seua banda, el portaveu regional de Cs, Miguel Sánchez, ha anunciat que la seua formació recolzarà la moció de censura del PSOE si el Govern resultant s'ajusta a les condicions plantejades, "la més important de les quals és que convoque eleccions en el termini de sis mesos".

Sánchez, que ha qualificat la trobada de "llarga i fructífera", ha assenyalat que hi ha hagut un acostament de postures i una bona sintonia". Al seu juí, els requisits de Cs "són coherents i assumibles", de manera que si el PSOE no les accepta, demostrarà que "l'única cosa que vol és agafar la Presidència de la Comunitat coste el que coste".

El portaveu de Ciutadans ha explicat que tornarà a reunir-se amb Tovar la setmana vinent, abans del debat de la moció de censura, i ha posat sobre la taula altres condicions per a recolzar-la, entre les quals ha destacat que el Govern resultant hauria de tindre un caràcter "eminentment tècnic" i en el qual "podrien tindre cabuda independents, però mai Podem".

També ha anunciat que a més de la convocatòria electoral, el principal objectiu del nou Govern serà "engegar una auditoria de la situació financera de la Comunitat Autònoma, amb la finalitat d'obrir els calaixos i alçar les catifes".

A més, considera innegociable que aquest Govern "respecte els pressupostos ja aprovats i especialment les més de 90 esmenes que aconseguim introduir en els mateixos, unes esmenes que clarament els van millorar amb un biaix clarament municipalistes".

Quant a la modificació de l'Estatut d'Autonomia, ha recordat que la Comissió de l'Assemblea per a dur-ho a terme "ja està en marxa". En ser preguntat per la possibilitat que no tire avant la moció, ha assenyalat que la reunió ha sigut "positiva" i que González Tovar els ha traslladat que s'estudiarien "tots els escenaris".

Respecte la possibilitat que Pedro Antonio Sánchez dimitisca abans que s'aprove la moció, el líder de la formació taronja ha avançat que la moció de censura decauria perquè el seu objectiu és, precisament, que abandone la Presidència.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento