Comunitat Valenciana

El govern de la Diputació de València rebutja una moció de Cs que creu "discriminatori" el decret de plurilingüisme

  • L'equip de govern de la Diputació de València ha rebutjat este dimarts, en el ple ordinari de març, una moció presentada per la diputada de Ciutadans (Cs), Mamen Peris, per a reclamar la modificació del decret de plurilingüisme del Consell per considerar-lo "discriminatori" i estimar que es tracta d'una proposta que suposa "un xantatge" i que "no garantix la igualtat d'oportunitats" entre els alumnes de la Comunitat Valenciana.
Ple de la Diputació de València d'este dimarts
Ple de la Diputació de València d'este dimarts
EUROPA PRESS
Ple de la Diputació de València d'este dimarts

Esta proposta ha donat lloc a un extens debat en el qual han intervingut els representants de tres dels quatre grups de l'equip de govern -PSPV, Compromís i EU- i de dos de l'oposició, la diputada de Ciutadans que ha plantejat la moció i del diputat Evarist Aznar del PP. Els primers han expressat les seues opinions a favor del decret i del sistema educatiu que representa i els altres dos en contra.

La iniciativa de Cs, recolzada pel PP, plantejava instar el Consell a adoptar, en el desenvolupament reglamentari del citat decret, "pel qual s'establix el model lingüístic educatiu valencià i es regula la seua aplicació en els ensenyaments no universitaris", "totes les accions oportunes" per a "garantir" que amb la seua entrada en vigor no es vulnera la Constitució espanyola ni l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

La moció, que ha comptat amb l'abstenció del diputat del grup de No Adscrits José Enrique Aguar, demanava a més que el Govern valencià i, en defecte d'açò, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports "prenguen les mesures i accions oportunes perquè l'oferta d'anglés i les possibilitats de certificació del seu nivell en acabar tant l'ESO com el Batxillerat siguen les mateixes independentment del nivell del Programa d'Educació Plurilingüe Dinàmic escollit per cada centre".

La proposta de Peris incloïa també instar el Consell a introduir "les modificacions oportunes" en el citat decret "per a garantir que se sotmeta a votació entre les mares i pares de cada centre educatiu el nivell lingüístic que desitgen que s'aplique en cada centre dins dels contemplats en el Programa d'Educació Plurilingüe Dinàmic".

Mamen Peris ha demanat la revisió del decret per considerar que porta a un model que "crea valencians de primera i de segona" i que "discrimina per la llengua". Així, ha reclamat que "la titulació i el nivell d'anglés siga igual en totes les línies educatives independentment de si s'estudia en valencià o en castellà" i ha defès a la Comunitat Valenciana l'ús d'estes dos llengües "sense ningunear cap".

La representant de Cs ha indicat que no entenia per què el Consell ha presentat este decret després que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, "defenguera una educació igual per a tots vengen del centre que vengen". La diputada provincial ha demanat que es respecte "el dret a la igualtat d'oportunitats" que "no es respecta en el decret".

"MÉS VALENCIÀ, MÉS INGLÉS"

"Les administracions públiques hem de promoure accions contra la desigualtat i la discriminació", ha afirmat, al mateix temps que ha criticat que la premissa del govern autonòmic siga "més valencià, més anglés; menys valencià, menys anglés" i ha opinat que esta és "un xantatge".

En esta línia, ha assegurat que no es pot "secundar polítiques que donen títols que no garantisquen la igualtat" i ha rebutjat que "es prive a un jove que estudia en castellà d'un determinat nivell d'anglés". Peris ha manifestat que el decret "premia uns i no uns altres", al mateix temps que ha instat la reflexió" i a respectar "els drets constitucionals d'igualtat d'oportunitats".

La representant d'EU, Rosa Pérez, ha manifestat la seua defensa del valencià i la necessitat del decret en favor també d'esta llengua, alhora que ha ressaltat que garantix la igualtat. El portaveu de Compromís, Xavier Rius, pel seu costat, ha negat que este document siga inconstitucional, que atempte contra l'Estatut d'Autonomia i que porte a crear valencians de primera i de segona.

Rius ha rebutjat també que es diga que el decret discrimina el castellà i ha defès el foment del valencià, al mateix temps que ha considerat que el "coherent" per part de Ciutadans seria retirar la moció. "No és un decret d'educació, és de plurilingüisme i aporta mesures lingüístiques amb marcs de referència", ha dit, a més d'apuntar que amb ell l'administració facilita ferramentes diferents a cada alumnes, segons el seu nivell, perquè tinga competència i puga aconseguir el nivell determinat de cada llengua.

"CRITERIS PEDAGÒGICS"

La diputada del PSPV Concha García, per la seua banda, ha considerat necessari el decret per no quedar-se arrere en matèria lingüística. "El nostre sistema educatiu en els últims anys no ha funcionat. No s'ha garantit l'ús igualitari de les dues llengües oficials, el valencià i el castellà, i menys de l'anglés", ha plantejat, per la qual cosa ha defès "un nou model basat en criteri pedagògics que siga realista" i ha assenyalat que el Consell "ha adoptat propostes teòriques de base científica".

El diputat del PP Evarist Aznar ha considerat "un error enfocar este tema com una batalla centrada en la llengua" i "polititzar l'educació", després del que ha estimat el decret "discriminatori", especialment, per "als estudiants de municipis castellans", i freturós de "consens". A continuació, ha demanat "reflexió" per a comptar amb una proposta "millor" i "integradora" que "servisca a tota la societat valenciana" i ha plantejat que els pares siguen consultats sobre la llengua vehicular dels seus centres educatius.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento