Comunitat Valenciana

El conflicte de l'estiba, la vida útil de la central de Cofrents i la 'llei trans', a debat en les Corts

  • El ple de les Corts de la setmana vinent debatrà una iniciativa de Podem sobre el canvi de model en el sector de l'estiba, una altra de Compromís en la qual es demana que no es prorrogue més enllà de 2021 la vida de la central nuclear de Cofrents, s'aprovarà previsiblement la coneguda com a 'llei trans' i es triarà tant la vicepresidenta executiva de l'Agència de la Innovació com a quatre membres del consell rector de Caixa Ontinyent.
Ple de les Corts Valencianes
Ple de les Corts Valencianes
FLICKR/CORTS VALENCIANES
Ple de les Corts Valencianes

Així mateix, el PP portarà una proposició no de llei sobre la necessitat d'establir mecanismes pressupostaris per a cobrir les subvencions dels centres especials d'ocupació corresponents a 2016, mentre el PSPV demanarà la reunió del Consell amb Foment per a aclarir la viabilitat del Tren de la Costa i Ciutadans proposarà mesures per a millorar la qualitat de vida dels afectats per malalties inflamatòries intestinals.

La proposta de Podem sobre la liberalització de l'estiba, ha explicat el seu portaveu, Antonio Montiel, planteja un debat a tres bandes -treballadors, empresa i Govern- per a aconseguir una solució al conflicte, que caldria negociar després amb la Unió Europea i que permetera "posar en valor la capacitat de l'Estat per a decidir" el model d'un sector tan estratègic com l'estiba.

Montiel ha celebrat el 'no' del Congrés a la convalidació del decret del Govern sobre l'estiba i ha ressaltat que podria arribar-se a una fórmula "que respecte els drets laborals i també la generació d'ocupació". A més, ha lamentat que al gener va haver-hi un principi d'acord entre empresa i treballadors però "la intromissió desafortunada" del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, "ha donat al trast" amb ell.

La portaveu del grup popular, Isabel Bonig, ha qualificat de "irresponsabilitat" la postura del PSOE i Ciutadans en el Congrés al no recolzar el decret i ha incidit que "cal complir les sentències" i en este cas "la voluntat negociadora del Govern és evident" però ara "anem a pagar tots 134.000 euros al dia pels capritxos d'alguns".

Bonig també ha assenyalat respecte a la proposta de Compromís de no allargar més enllà de 2021 la vida útil de la central nuclear de Cofrents que el PP és partidari de prorrogar-la sempre que es faça amb totes les garanties i ha remarcat que l'energia nuclear ara com ara "és necessària", mentre que el socialista Manolo Mata ha mostrat el seu respatler al desmantellament sempre que hi haja un pla de suport a les energies renovables sostenible i Alexis Marí (Cs) ha assenyalat que en principi el seu vot seria favorable a la proposta.

La 'popular' ha assenyalat que la seua iniciativa per a pagar les ajudes als centres especials d'ocupació arriba després de saber que "se'ls deuen 144 milions des de 2016" i hi ha 28 centres que, a més, s'han quedat fora de les ajudes. Així, s'ha preguntat si és "ètic o estètic" que no cobren mentre es creen agències o es destinen "5 milions d'euros a arreglar un altre edifici de les Corts".

El PP també interpel·larà a la consellera de Sanitat, Carmen Montón, sobre els concerts sanitaris perquè "els treballadors no tenen un full de ruta de què va a passar amb les seues ocupacions" i la reversió posa "en joc la salut dels valencians de les zones afectades".

CAIXA ONTINYENT

Pel que fa a la renovació del Consell Rector de Caixa Ontinyent, les Corts hauran de designar quatre llocs, que correspondran al grup socialista (2), a Ciutadans (1) i a Podem (1) em no tindre fins ara representació en el mateix.

D'altra banda, s'ha fixat que el 4 d'abril compareguen en comissió els candidats a presidir l'agencia antifrau.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento