Comunitat Valenciana

La Generalitat establirà els concerts amb centres i servicis gestionats per entitats del tercer sector en 2018

  • La Generalitat establirà concerts amb els centres i servicis gestionats per entitats del tercer sector amb l'objectiu de substituir el "mal" model de subvencions actual i aportar estabilitat al sector. Des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives preveuen que el concurs públic per a establir els concerts es duga a terme en 2018, i que la vigència dels mateixos siga de quatre anys.
OLTRA DURANT L'ACTE SOBRE ELS CONCERTS SOCIALS
OLTRA DURANT L'ACTE SOBRE ELS CONCERTS SOCIALS
GVA
OLTRA DURANT L'ACTE SOBRE ELS CONCERTS SOCIALS

Així ho ha explicat la vicepresidenta de la Generalitat i responsable d'este departament, Mónica Oltra, en un acte a València denominat 'Avancem cap al concert social' al que han assistit més de 150 representants de les principals entitats del tercer sector, i on ha exposat que este nou model beneficiarà 442 centres que ja estan gestionats per estes entitats sense ànim de lucre i 9.581 usuaris de places o servicis.

Oltra ha explicat que el Govern autonòmic engegarà el 'concert social' a través d'un Decret -l'esborrany del qual estarà disponible en els pròxims dies-, amb la intenció de convocar-ho l'any que vé perquè tinga efectes des de 2018 fins el 2022.

Segons el parer de la consellera, els anteriors governs valencians "van abandonar" i "van maltractar" els servicis socials i al tercer sector, que "va cobrir un espai que no es cobria des del públic", la qual cosa ha generat irregularitats, falta de control, inestabilitat i "il·legalitat en alguns casos".

La responsable d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha indicat que el model de subvencions pel qual la Generalitat aporta determinades quanties econòmiques a les entitats del tercer sector per a la gestió de centres o servicis per a diversitat funcional o persones majors, entre uns altres, és "un mal model", ja que des de 2002 no es requeria que estes entitats estigueren acreditades -"generava falta de control", ha dit- i perquè en nombroses ocasions estes entitats havien d'avançar els diners davant els retards en les subvencions.

PÚBLIC, TERCER SECTOR I PRIVAT

Oltra ha destacat que el Consell té com a objectius amb el concert social' regular l'activitat desenvolupada per estes entitats d'iniciativa social; garantir la transparència, publicitat i eficiència per a l'interés públic -"s'ha fet un negoci" amb alguns centres, segons la vicepresidenta-; assegurar la qualitat del servici a les persones i donar estabilitat financera a les entitats, als seus treballadors i als usuaris.

"Volem prevaler al tercer sector, que tutela l'interés general i no té ànim de lucre, és gestió col·lectiva", ha asseverat la consellera, qui ha afegit que la seqüència que seguirà el seu departament serà la següent: "públic, tercer sector, col·laboració amb empreses privades".

CENTRES PÚBLICS I DE 'CONCERT SOCIAL'

D'esta manera, el 'concert social, que beneficiarà els sectors d'infància i adolescència, persones majors, diversitat funcional, protecció de les dones, inclusió social, persones migrants i famílies, serà subsidiari a la utilització òptima dels recursos propis de la Generalitat, per la qual cosa "si es pot fer des del públic -la gestió-, es farà".

A més, haurà d'existir igualtat de tracte i atenció entre els usuaris dels servicis concertats amb el tercer sector i els atesos directament per l'Administració, al mateix temps que haurà d'haver-hi publicitat i transparència en els processos de concert, no discriminació i eficiència pressupostària.

Les entitats que vullguen presentar-se als concursos per a la gestió i prestació de servicis hauran d'estar acreditats, comptar amb solvència tècnica i financera, tindre experiència en l'atenció al col·lectiu, disposar d'un certificat de qualitat i aportar universalitat al servici. "No es podrà cobrar més a un usuari més enllà de les taxes fixades, seran les mateixes condicions per al qual està en centre públic i per al concertat", ha expressat Oltra.

442 CENTRES GESTIONATS PEL TERCER SECTOR

A la Comunitat Valenciana existixen 442 centres gestionats per estes entitats, dels quals 217 es corresponen a centres de diversitat funcional i 103 a persones majors. Així mateix, en 'concert social' beneficiarà segons la Generalitat 9.581 usuaris -6.222 de diversitat funcional, 1.682 situats en centres de persones majors, 1.267 de centres d'infància i 410 d'inclusió social-.

Oltra ha subratllat a més que el nou model també atorgarà estabilitat als professionals del sector -més de 4.700 en diversitat funcional i persones majors-, per al que es realitzarà una "unificació de convenis" que s'abordarà amb els sindicats per a evitar que els treballadors compten amb diferències salarials entre ells i puguen "eixir de la precarietat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento