Comunitat Valenciana

L'escapolit Roca defèn la seua innocència i es definix com un expert bancari en el primer juí que enfronta

  • Jorge Ignacio Roca, empresari escapolit que va ser arrestat fa més d'un any a Moldàvia i traslladat a la presó de Picassent (València), ha defès la seua innocència i ha intentat justificar els seus treballs amb l'empresa Notec -dedicada a la retirada de llots- en el primer juí del cas Emarsa al que s'enfronta, la peça 6 del procediment. S'ha descrit com un "expert bancari" que vivia "entre Espanya, França i la resta del món".
Roca (esquerra) al costat dels germans Sena i Ros
Roca (esquerra) al costat dels germans Sena i Ros
Europa Press
Roca (esquerra) al costat dels germans Sena i Ros

En total, en esta causa, en la qual s'ha investigat un frau de 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo, hi ha més d'una desena de peces. La principal, que ja es va posposar després de l'arrest de Roca a la fi de 2015, anava a començar a ser jutjada la passada setmana però es va ajornar davant el canvi de lletrats d'alguns dels investigats.

Este dilluns ha arrancat en un jutjat penal de València la vista per la peça 6 del cas en la qual estan processats Roca, administrador únic de la mercantil Agrolemos YN S.L., al costat de tres empresaris de Notec -posteriorment Argan-: José Luis Sena, el seu germà Enrique Sena i Vicente Ros.

Els quatre encausats s'enfronten a la pena de tres anys i mig de presó i al pagament d'indemnitzacions de fins el 600.000 euros per un delicte fiscal i un altre de falsedat documental. S'han assegut en la banqueta per suposadament defraudar en 2008 uns 250.000 euros corresponents a l'Impost de Societats. La trama presumptament va consistir a presentar una declaració de l'impost falsejada en deduir despeses que no corresponien a conceptes reals per a defraudar la Hisenda Pública eludint el pagament de la quota impositiva que corresponia satisfer.

En resum, l'empresa Notec va contractar els servicis de Roca per a una operació amb el Pakistan de compra-venda de 10.000 vehicles destinats a taxi. L'operació sumava uns 200 milions d'euros, dels quals Roca se n'anava a portar una comissió d'un 1% -dos milions- per gestionar la carta de crèdit. El contracte contemplava que podia demanar una bestreta del 0,5% -un milió- per a despeses justificades verbalment.

Al final, els treballs no van fructificar i, malgrat açò, Roca va facturar i va cobrar de Notec quasi 670.000 euros per gestions que, segons les acusacions, no ha arribat a justificar. Al procediment no ha aportat cap factura ni cap resguard de res i s'ha excusat amb què fa un any que està a la presó i des d'allí no ha pogut buscar res. Per estos pagaments Notec es va deduir diners i va cometre un frau a Hisenda.

CORREGIX I PREGUNTA

Roca ha defès la seua innocència en un to una mica desafiador amb les acusacions, a les quals en més d'una ocasió ha intentat corregir i els ha demanat detalls de les seues preguntes. "L'American Express no es contracta", li ha corregit a la fiscal, a qui també li ha arribat a dir: "Això no està ben dit". A l'advocat de l'Estat també li ha replicat: "Jo sóc de lliure empresa, no un funcionari i treball de forma diferent", li ha indicat quan este li ha interpel·lat per la justificació de les seues despeses.

Ha començat la seua declaració amb el seu currículum i ha assenyalat que té diversos màster, que parla sis idiomes i que també va treballar durant quatre anys en un banc, per la qual cosa es considera un "expert bancari". En preguntar-li per este últim treball, no ha volgut donar detalls: "No vé al cas", ha contestat. Així, no ha aportat el nom d'esta entitat bancària i ha descrit vagament el que va fer allí.

També ha deixat clar que ell ha viscut entre "Espanya, França i la resta del món", encara que el seu domicili fiscal ho tenia en Igualada. Ha assegurat que va realitzar els treballs per als quals li va contractar José Luis Sena. "Jo vaig tindre més de 100 o 200 reunions en relació amb la carta de crèdit en diferents països", ha afirmat, i en interpel·lar-li per com ho justificava, ha respost: "Els vaig justificar comptablement. José Luis estava puntualment informat".

En eixe moment, en interpel·lar-li per si no pot aportar cap factura, rebut o informe a la causa que recolzen la seua versió, Roca els ha convidat a "consultar" les seues factures de telèfon per a "comprovar" que estava en permanent contacte amb Sena. "També pot ser que li donara algun paperet", ha agregat. Així mateix, els ha recriminat que mai se li havien demanat. "És la primera vegada que em demanen documentació sobre açò", i la fiscal li ha recordat que ha estat escapolit fins que va poder ser arrestat el passat any. Sobre la seua relació amb Sena, ha informat que va ser molt fluïda fins el 2010 que va canviar de residència i se'n va anar de viatge -moment en el qual va fugir d'Espanya en destapar-se el cas Emarsa-.

L'empresari també ha afirmat que des de presó no pot accedir a cap document i ha dit que no sap on estan els seus ordinadors ni els seus papers. "Estem parlant de coses de fa més de huit anys i jo no sé on estan. És complicat", ha insistit.

ELS SENA I ROS

Per la seua banda, José Luis Sena ha explicat que va contractar Roca per a estos treballs perquè "era la persona que creia que tenia habilitats i coneixements per al treball que se'ns va encarregar", ha explicat. "Roca ens donava confiança i en sistemes bancaris tenien suficient experiència per a desembossar el coll de botella", ha afegit.

Sena ha justificat la comissió que se li va fixar en el contracte davant el gran volum de negocis que estava entre mans i ha dit: "Teníem la sensació i el coneixement que l'operació anava a eixir bé. No anem a reglar diners a ningú per regalar-li-ho", en relació amb les despeses que van haver d'abonar a l'empresari escapolit.

Preguntat pels treballs i factures presentades per Roca, el processat ha explicat que este va viatjar a diversos llocs dins d'esta operació i va fer gestions amb bancs. Ha recordat que no conserva cap paper ni cap justificant. Tan sol un correu electrònic que descriu la situació dels taxis al Pakistan. "Esta operació ens va costar diners a nosaltres. L'únic que va cobrar va ser Roca", ha resumit. Finalment, Enrique Sena i Vicente Ros s'han desvinculat per complet de l'operació amb el Pakistan i han assegurat que este assumpte ho tramitava José Luis amb Roca.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento