Comunitat Valenciana

El 4% del tabac que es consumix a la Comunitat Valenciana procedix del contraban

  • El 4% del total de paquets de tabac consumits a la Comunitat Valenciana procedixen del contraban, la qual cosa suposa un percentatge inferior al del conjunt d'Espanya, que s'eleva al 9,2%.
Paquet de tabac
Paquet de tabac
PIXABAY
Paquet de tabac

En el conjunt d'Espanya, el mercat il·lícit de tabac suposa unes pèrdues benvolgudes per a l'Agència Tributària de 828 milions d'euros, segons l'enquesta de paquets buits d'Ipsos corresponent al segon semestre de 2016.

Des del seu punt àlgid en la segona mitat de 2014, quan el tabac il·lícit va aconseguir el 12,5% del total de paquets consumits, es va reduir progressivament este tipus de contraban, fins al 8,2% del primer semestre de 2016. No obstant açò, la indústria tabacalera tem que el comerç il·lícit de tabac torne a disparar-se.

L'estudi d'Ipsos consistix a arreplegar paquets del carrer, per al que es dividix cada ciutat en cinc zones, i comprovar els advertiments sanitaris impresos i els segells fiscals que indiquen que el tabac ha travessat el procés habitual. Per a cadascuna, s'identifica qui és el fabricant, a quin mercat anava dirigida i quants cigarrets contenia.

Posteriorment, té lloc una anàlisi forense que determina si es tracta d'un paquet genuí o falsificat. Del 9,2% de paquets que es van arreplegar sense precinte fiscal, cal destacar que solament el 0,3% va correspondre a paquets falsificats, és a dir, es tracta de paquets fabricats per les empreses tabacaleres però que no passen els processos habituals de regulació.

Per fabricant, les majors quotes de paquets il·lícits les va presentar Heintz Van Landewyck (27,3%), seguit de PMI (25,4%), JTI (15%), Imperial Tobacco (8,7%), Karelia Tobacco (7,4%) i BAT (4,8%). Per la seua banda, el 5% va correspondre a fabricant desconegut i el 6,4% a altres fabricants.

Pel que fa a les marques, el 18,2% dels paquets il·lícits recollides eren de Ducal, el 14,3% Marlboro, el 10,7% Winston, el 8% Chesterfield, el 7,4% American Legend, el 5,9% Fortuna, el 5,9% Austin, el 4% Camel, el 3,2% Elixyr, el 2,8% L&M, el 2,5% Lucky Strike, el 2,2% Numer One i el 14,9% eren de marca desconeguda.

Respecte a la seua procedència, l'estudi revela que el 21,5% del tabac il·lícit que es va consumir a Espanya va provindre de Gibraltar, seguit dels Duty Free (18,5%), Andorra (15,3%), Illes Canàries (6,3%), Ucraïna (4,4%), Algèria (2,2%) i Bielorússia (2,2%); mentre que no es va poder especificar la procedència del 14,9% del total i l'11% va correspondre a altres regions.

LA FALSIFICACIÓ NO ÉS EL PROBLEMA

La primera conclusió de l'estudi és que el comerç il·lícit de paquets de tabac no respon un problema de falsificació, ja que solament el 0,3% del total de paquets de tabac consumits eren falsificacions, sinó de falta de control i responsabilitat per part dels fabricants, que no estarien controlant suficientment els seus canals de distribució, sobreabastint mercats pròxims a l'espanyol.

Entre les raons per les quals pareix haver repuntat el comerç il·lícit de paquets de tabac en el segon semestre de 2016, s'identifiquen dos motius possibles.

D'una banda, el comerç il·lícit pot augmentar a causa de l'augment d'oferta i de demanda. No obstant açò, també pot duure's al fet que els controls s'hagen relaxat des del toc d'atenció en 2014 i alguns fabricants hagen augmentat l'oferta en mercats més rendibles.

UN DE CADA TRES CIGARRETS CONSUMITS A ANDALUSIA ÉS IL·LEGAL

L'enquesta també arreplega dades per comunitats, on destaca Andalusia amb un 29,9% de tabac il·lícit dins del total de paquets consumits en la regió. Açò suposa que un de cada tres cigarrets és il·lícit.

Per darrere es troben Catalunya (7,1%), Madrid (5,7%), Extremadura i Navarra (5,3% cadascuna), País Basc (5,1%), Múrcia (5%), Galícia (4,5%), Comunitat Valenciana (4%) i La Rioja (3,1%).

Els que presenten proporcions menors són Astúries (1,2%), Castella i Lleó (1,7%), Aragó i Castella-la Manxa (2% cadascuna) i Cantàbria (2,6%).

Per a l'estudi s'ha tingut en compte el consum de tabac en 58 ciutats de l'Espanya peninsular i Balears, amb una mostra de 15.000 paquets que cobrixen el 37,1% de la població espanyola. A més, Ipsos destaca que les mostres es van prendre durant el mes d'octubre, en una època d'estabilitat de preus en la qual encara no havia tingut lloc la pujada d'impostos de desembre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento