Comunitat Valenciana

La UCO investiga aportacions d'associacions, fundacions i empreses a la mercantil que va fer campanyes del PP

  • La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil investiga les circumstàncies en les quals es van produir suposades aportacions per part d'associacions, fundacions i societats mercantils a Laterne Product Council (LPC), l'empresa encarregada dels esdeveniments de promoció política per a la candidatura municipal del PP de València.

Així es desprèn d'un informe de la UCO, de data 17 de gener, dins de la part especial secreta de la peça A, que instruïx el jutjat d'Instrucció número 18 de València, que investiga el cas Imelsa i el seu derivat Taula. En este cas s'investiguen delictes de prevaricació, malversació de cabals, tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals. El secret de les actuacions d'esta peça, a les quals ha tingut accés Europa Press, ha quedat alçat este dilluns.

Segons relata la UCO en l'informe, la documentació que obra en la denúncia que ha donat lloc a la investigació consistix en documentació econòmic comptable amb la gestió de cobraments i pagaments per part de l'empresa, factures, ordres de pagaments i llistats comptables "que pareix generar-se en el marc d'una relació de prestació de servicis entre la citada empresa i el grup municipal del PP de l'Ajuntament de València amb l'objecte de la gestió d'esdeveniments de promoció política per a la candidatura municipal del PP".

En ella es relacionen determinades despeses en les quals hauria incorregut Laterne per servicis contractats en el marc d'eixe contracte, "procedents d'associacions, fundacions i terceres empreses", sense que fins a hui hi haja constància que el grup municipal del PP que hauria contractat eixos servicis realitze pagament algun a LPC.

De fet, assenyala que en un dels documents es detalla un balanç general dels gastos assumits per LPC en la gestió de la campanya electoral i dels pagaments rebuts de terceres empreses i fundacions, estos últims "són expressats en termes d'aportacions" i es desconeix "si es corresponen amb una efectiva relació de prestació de servicis entre empreses".

Així mateix, reflectix que es desprèn que existix una "àmplia correlació" entre les dades oficials rebudes i els que figuren en la documentació objecte de denúncia. D'acord amb la UCO, la comprovació inicial "suggerix que l'empresa LPC va poder haver rebut fons de fundacions, una associació i terceres empreses per a sufragar determinats gastos en els quals hauria incorregut amb motiu de l'execució dels acordat en el citat contracte de servicis entre esta empresa i en el qual figura Alfonso Grau en representació del grup municipal del PP de València".

La Guàrdia Civil creu que eixos imports rebuts "pareix que haurien sigut canalitzats a través de LPC i altres empreses vinculades a esta" per raó del seu administrador, i haurien tingut lloc entre 2006 i 2008. Davant la "gravetat" dels fets, la UCO demana investigar les circumstàncies en les quals es van produir estes suposades aportacions i les dades i documents que suporten les relacions comercials entre estes persones jurídiques, els organismes vinculats amb les administracions públiques, dades relatives al funcionament, organització, finançament i persones responsables.

Entre les fundacions i associacions es troben Fundació Turisme Convention Bureau, Fundació Fira Mostrari Internacional de València, Fundació per a la Innovació Urbana i l'Economia, Fundació Valenciana de la qualitat i Centre d'Estratègies i Desenvolupament. I a 22 persones jurídiques, entre elles, constructores com Durantia Infraestructuras S.A. (Luis Batalla S.A); Nou Litoral; FCC, S.A Agricultores de la Vega; Secopsa o Construcciones Luján.

MODIFICACIÓ DE CONCEPTES

En un altre informe de la UCO, es fa constar el preu del contracte es va estipular en 150.000 euros, i que s'hauria dut a terme amb la subcontractació de terceres empreses. En les factures analitzades, es pot apreciar que els treballs realitzats "guarden relació directa amb la campanya electoral de les eleccions de l'any 2007" i que, en molts dels casos, "els conceptes van ser modificats per a evitar qualsevol al·lusió que guardara relació amb la citada campanya".

De la documentació de la gestió de pagaments i cobraments, en la part de pagaments, s'aprecia la menció a 'Deute campanya', per 279.954 euros, a data de febrer de 2008, que supera l'import dels 150.000 estipulat en el contracte. Assenyala l'informe que tenint en compte la data, "és possible que alguns actes ja s'hagueren pagat, per la qual cosa els costos" de la campanya "podrien ser encara majors".

Pel que fa al de cobraments, les quanties a ingressar varien, encara que són idèntiques les empreses, entitats i fundacions de les quals LPC rebria els diners.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento