Comunitat Valenciana

La XX gala dels Premis Max promet un viatge "molt mediterrani" a través de la figura de l'autor en Les Arts

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Presentació XX gala dels Premis Max en Les Arts
Presentació XX gala dels Premis Max en Les Arts
Europa Press
Presentació XX gala dels Premis Max en Les Arts

Els Premis Max a les arts escèniques celebraran el seu XX aniversari al Palau dels Arts de València el pròxim 5 de juny, en una gala "sense luxes, simple però autèntica" i sobretot "festiva, molt mediterrània i plena de sorpreses", que rendirà especial homenatge als autors i autores del sector com a primer esclavó de la cadena creativa.

La cita, que comptarà amb àmplia representació de professionals valencians, reunirà artistes consagrats i estudiants de teatre en un "viatge a través de les dificultats i el plaer de la creació i de les diferents modalitats de les arts escèniques" que es planteja un gran final de festa fora del coliseu en reconeixement a la nova categoria incorporada en esta edició als guardons, l''Espectacle de Carrer'.

Així ho ha avançat este divendres el director artístic de la gala i màxim responsable de la companyia Comediants, Joan Font, en roda de premsa al costat del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el director general de la SGAE, Xosé Luis García Canido; el director institucional d'arts escèniques de la Fundació SGAE i membre del Comité dels Premis Max, Juli Disla; i el president del Consell Territorial de la SGAE de la Comunitat Valenciana, Pep Llopis.

El director artístic de la gala ha promès una gran "festa amb tota la seua litúrgia" en la qual els professionals del sector es puguen "barrejar, motivar" i deixar-se portar per la "inèrcia de la riquesa de la relació cultural". La celebració d'enguany està concebuda com "un espectacle en el qual s'entreguen premis" i serà, a més, un "aparador real" per a donar a conéixer al món el moviment artístic valencià.

En este sentit, ha assegurat que és un "honor" tornar a la ciutat de València amb els Premis Max. "Hi ha un corrent nou en la ciutat i al País Valencià i les arts escèniques tornen a agafar empenta", ha ressaltat.

Per a Font, "un país sense cultura i teatre, com deia Lorca, és un país acabat". "Crec sincerament que és imprescindible", ha subratllat, per la qual cosa ha lamentat que "els plans educatius cada vegada lleven més el teatre" i ha reivindicat que "estiga present" en ells.

El conseller Marzà, per la seua banda, s'ha mostrat "molt content" de poder exercir d'"amfitrions" en el 20 aniversari dels Max, que feia 15 anys que no se celebraven a València. Quan va arribar al Govern fa quasi dos anys, ha dit, va trobar les arts escèniques en una "situació molt complicada" després d'anys en els quals "se'ls havia deixat totalment al marge". "No serà fàcil revertir eixa situació", ha admès, però ha volgut posar de manifest que per a este nou Govern són una "prioritat".

Així, ha recordat iniciatives com al creació del segell 'Teatre del Poble Valencià' per a fer producció pròpia, un augment en més del 80% de les ajudes i subvencions al sector, i l'augment de quasi un 70% el circuit cultural de les ciutats en les quals es pot programar.

331 OBRES PRESENTADES A 23 CATEGORIES

El recorregut d'esta 20 edició dels Premis Max va arrancar el passat 22 de setembre amb l'obertura del període d'inscripció d'espectacles, que ha vist augmentar el nombre d'aspirants fins a arribar a 311 obres presentades. D'elles, 263 van ser admeses i 112 han quedat com a candidates a les 23 categories a concurs. El 19 d'abril es donaran a conéixer els finalistes, ha detallat per la seua banda Juli Disla.

Com a novetat, enguany s'incorpora un nou guardó dedicat a l''Espectacle de Carrer'. I a estes estatuetes se sumen, a més, els tres premis especials: Max a la Contribució a les Arts Escèniques, que es donarà a conéixer el 27 de març, Dia Internacional del Teatre; Max d'Honor, el 26 d'abril; i Max Aficionat, el 10 de maig.

També en esta edició s'amplia la possibilitat de participació a dos anys consecutius per a aquelles obres que no van resultar finalistes l'any passat que hagen realitzat almenys 30 representacions en el seu segon trajecte. D'altra banda, es reprèn el mètode de selecció de jurats per a totes les fases: candidats, finalistes i guanyadors.

SECTOR QUE "RESISTIX" AMB 7.000 ESPECTADORS VALENCIANS AL DIA

Des de la Fundació SGAE, el seu director general Xosé Luis García Canido ha recordat que en l'edició anterior dels Premis Max, "les arts escèniques valencianes van tindre una presència molt important" i ha agraït "l'esforç" de la Generalitat per portar la gala a Les Arts, -un espai "singular, senyal d'identitat, icona internacional i punt d'atracció", ha destacat-, enfront dels "molt escassos suports de les administracions públiques en relació a açò".

Canido ha assenyalat que les arts escèniques és un "sector molt tocat els últims anys, especialment des de 2008, però tot i això resistix i els creadors seguixen aguantant". D'ací, que esta gala se centre en ells, que sostenen la Fundació de la SGAE exclusivament amb una part del seu salari, que en este país ronda els 1.000 euros, ha precisat.

Però la cerimònia també retrà homenatge al públic valencià. A la Comunitat Valenciana 2 milions d'espectadors acudixen a este tipus d'espectacles cada any, 7.000 al dia que, "malgrat la crisi eterna tenen un compromís amb les arts escèniques".

SORTEIG D'ENTRADES PER A ASSISTIR A LA GALA

Precisament per fer partícip d'este esdeveniment la ciutadania, se sortejarà un any més un ampli nombre d'invitacions per a assistir a la gala. El sorteig reconeixerà els coneixements del públic sobre esta XX edició i es realitzarà a través de la web de la Fundació SGAE (www.fundacionsgae.org) i des dels comptes oficials de Twitter i Facebook de l'entitat (@fundacionsgae) i els Premis Max (@PremiosMax) dos setmanes abans de la cerimònia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento