Comunitat Valenciana

Alacant reposa la primera placa dels carrers amb nom franquista que ha de reintegrar

  • És resultat d'un recurs contenciós-administratiu interposat per el PP contra la decisió de la Junta de Govern de modificar la llista de carrers.
  • A l'acte de canvi, en la fins a hui plaça de la Igualtat, han acudit mig centenar de persones que han rebutjat la instal·lació.
  • "Gràcies al PP alacantí i als seus còmplices del Govern i de les Corts Valencianes, tornem al NODO i al blanc i negre", ha dit la regidora Maria José Espuch.
Una bandera republicana davant la placa de la Divisió Blava reposada
Una bandera republicana davant la placa de la Divisió Blava reposada
EUROPA PRESS
Una bandera republicana davant la placa de la Divisió Blava reposada

L'equip de govern en l'Ajuntament d'Alacant ha procedit este divendres a les 10.00 hores a reposar la placa que dóna nom a la plaça de la Divisió Blava. Ha sigut el primer dels 46 carrers o places afectades por la interlocutòria judicial que obliga a la reposició dels noms franquistes als carrers, per un recurs contenciós-administratiu interposat per el PP contra la decisió de la Junta de Govern de modificar la llista de carrers en aplicació de la llei de Memòria Històrica.

A l'acte de canvi, en la fins a hui plaça de la Igualtat, han acudit mig centenar de persones que han rebutjat la instal·lació. Solament han assistit càrrecs polítics locals d'Esquerra Unida i diputats autonòmics i provincials de Compromís com Mireia Mollà, Gerard Fullana i José Manuel Penalva.

L'edil de Memòria Històrica, Maria José Espuch, ha dit sentir "vergonya" i ha advertit que vol plaques "demòcrates i feministes" i que "defenguen les llibertats i la democràcia". Espuch s'ha pronunciat així, en declaracions als mitjans, després que un funcionari haja retirat la placa de la Igualtat i haja reposat la de Divisió Blava. A més, la plaça se situa en el centre del barri de José Antonio, que havia sigut modificat per el de Miguel Hernández.

"Volen llevar la dignitat dels carrers", ha agregat la regidora de Compromís per Alacant que ha recordat que s'ha convidat "formalment" al president del Govern i del PP , Mariano Rajoy, i a la presidenta del PP CV, Isabel Bonig, "perquè vinguen i facen ells els honors i aplaudisquen el senyor Luis Barcala -portaveu del PP en l'Ajuntament-, que és l'únic que ha sabut fer en dos anys d'oposició".

"Açò és l'únic que ha aconseguit fer, temporalment canviar i retornar a la llista de carrers alacantins els noms franquistes", ha seguit la regidora, que ha atribuït als 'populars' que s'haja "obligat a açò". "Acatem, però no és de bon gust per a cap demòcrata", ha advertit.

A més, ha al·legat que les dones alacantines havien "guanyat espai" con la plaça de la Igualtat però "gràcies al PP alacantí i als seus còmplices del Govern i de les Corts Valencianes, tornem al NODO i al blanc i negre". Per això, ha esperat que es resolga "el fons de l'assumpte" per a reposar les plaques democràtiques.

Sobre el fet que algunes plaques franquistes retirades estaven en mal estat -a Alacant són de ceràmica-, Espuch ha assenyalat que no es manarà fer noves i es col·locaran "les que estan". I ha precisat que es tardarà "el que tarden els tècnics".

"Ràbia i impotència"

Preguntada por el fet que ha plorat en el moment del canvi físic del nom de la plaça, Maria José Espuch ha al·legat que ho ha fet per "ràbia i per impotència" i ha argumentat que els canvis han sigut "propostes de la ciutadania". "No ha sigut Memòria Històrica. Els carrers els ha proposat la ciutadania, ací hi ha dones que estan lluitant perquè han proposat el nom de plaça de la Igualtat. I sent vergonya i molta ràbia i no la vull amagar", ha reiterat.

Al seu parer, s'ha retrocedit 40 anys i la imatge que es dóna d'Alacant és la de la "vergonya". Així, ha raonat que la Llei de Memòria Històrica està aprovada des de 2007 i que "el PP no ha volgut en cap moment dur-la a terme. La va ficar en un calaix i no la va voler aplicar i planteja totes les traves possibles. Se signifiquen ells mateixos i no fa falta que demostren més".

Acatar la llei

Por la seua part, des d'Esquerra Unida, el seu coordinador local, José Antonio Fernández Cabell, ha recalcat que el partit està en contra de la reposició de la llista de carrers "feixista" i ha recordat que la llei "està per a complir-la". "Però també estem en contra de l'actitud timorata d'un alcalde -el socialista Gabriel Echávarri-, que firma un decret -de reposició-, quan es podria haver esperat al fet que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana aclarira el que calia fer", ha comentat.

El president de l'Associació de Veïns, Lisardo Gabarre, ha demanat que es canvien les plaques però que això porte aparellat un canvi en el conjunt del barri. "No entenc por què Luis Barcala posa una denúncia quan en 20 anys de govern del PP no ha vingut i no ha canviat la imatge. Ens és igual el nom, un canvi d'actitud", ha raonat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento