Comunitat Valenciana

Més de 200 municipis valencians presenten les seues estimacions de danys pel temporal per a optar a ajudes

  • Més de 200 municipis de la Comunitat Valenciana han presentat les seues estimacions de danys pel temporal de neu i fenòmens costaners ocorreguts en la regió valenciana els dies 18, 19, 20, 21, 22 i 23 de gener i el termini del qual de presentació conclou el 31 de març.

Així ho ha indicat la consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en el ple de les Corts després d'una pregunta formulada pel diputat del PPCV José Ramón Calpe sobre els danys causats en el camp pels últims temporals.

Sobre este tema, Cebrián ha lamentat els danys "severs" que han patit l'agricultura, pesca i ramaderia com a conseqüència del temporal i la sequera, per la qual cosa ha reivindicat que "des del primer moment" el seu departament va engegar una sèrie de mesures per a intentar revertir esta situació.

En este sentit, ha indicat que es van realitzar visites al camp per a fer una avaluació dels danys, així com es van mantindre reunions amb representants d'associacions agràries per a conéixer la situació. A més, ha recordat que el Consell el 23 de desembre i el 27 gener va aprovar sengles acords d'ajudes per a pal·liar danys que aniran amb càrrec Fons de Contingència i va sol·licitar a l'Estat el reconeixement de les zones greument afectades per una emergència de protecció civil -la nova figura que substituïx la de zona catastròfica- de les comarques de la Comunitat afectades pel temporal.

També, ha insistit que es va sol·licitar per carta a diversos Ministeris l'adopció de mesures urgents per a pal·liar els danys com a ajudes a explotacions agrícoles, la reducció dels mòduls IRPF aplicable al mètode d'estimació objectiva de 2016, mesures de suport per a facilitar el finançament de les explotacions agrícoles, la concessió d'una moratòria de quotes a la Seguretat Social i duplicar dotacions del Servici d'Ocupació Estatal de la parada agrària.

La consellera ha indicat que també s'està tramitant l'Ordre d'ajudes per adversitats climàtiques mitjançant bonificacions de préstecs, una mesura que consistirà a bonificar interessos dels préstecs formalitzats amb

entitats financeres i a sufragar el cost dels avals concedits per la Societat Anònima Estatal de Caució Agrària (SAECA).

"Hem actuat amb caràcter urgent en infraestructures que ho necessitaven. Tot el que està en la nostra mà ho estem fent, però necessitaríem que altres administracions com les diputacions o l'Estat es posaren en la tasca", ha remarcat.

Cebrián ha remarcat que els acords del Consell estan ja "en marxa". "El que no és forma d'actuar és que l'Estat publique un reial decret llei que diga que els ministeris hagen d'actuar i que estiguem encara esperant que Agricultura pose en vigor realment les ajudes", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento