Comunitat Valenciana

Embarguen 12 obres d'art de l'exdirectora de l'IVAM, Consuelo Císcar

  • La jutgessa estima la petició de l'Advocacia de la Generalitat amb la finalitat de garantir el decomís efectiu de les mateixes en el cas que siga condemnada.
  • La magistrada sospita que l'exdirectora del museu forçava la seua exposició en les mostres organitzades per l'IVAM perquè es revaloritzaren.
  • Consuelo Ciscar està investigada pels presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental.
L'exdirectora de l'IVAM Consuelo Ciscar
L'exdirectora de l'IVAM Consuelo Ciscar
EUROPA PRESS
L'exdirectora de l'IVAM Consuelo Ciscar

La magistrada del Jutjat d'Instrucció número 21 de València, que investiga les presumptes irregularitats comeses en la gestió de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) durant l'etapa de l'anterior directora, Consuelo Ciscar, ha ordenat l'embargament de 12 obres d'art de la seua propietat -d'autors com Carmen Calvo, Ramón de Soto i Equip Crònica, entre altres- i atribueix la seua adquisició a l'"activitat delictiva"

Consuelo Ciscar està investigada en esta causa pels presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental per irregularitats en la gestió del museu, recorda el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

La jutgessa estima d'esta forma la petició de l'Advocacia de la Generalitat Valenciana i acorda la mesura cautelar sobre estes peces, pintures i escultures, amb la finalitat de garantir el decomís efectiu de les mateixes en el cas que siga condemnada per entendre que "existeixen indicis que les mateixes han sigut adquirides per la senyora Ciscar a resultes de l'activitat delictiva que s'investiga en la present causa".

La instructora sospita que l'exdirectora del museu forçava la seua exposició en les mostres organitzades per l'IVAM perquè es revaloritzaren; i manté que utilitzava les seues filles i la seua néta per a ocultar que ella era la verdadera titular de les peces. La magistrada d'Instrucció 21 dóna cinc dies a l'exresponsable del museu i a les seues filles perquè comuniquen on estan les pintures i escultures embargades.

Les obres d'art en qüestió són peces de les col·leccions particulars de la família Ciscar que haurien sigut prestades per a ser exposades en l'IVAM per les filles de l'exdirectora com si foren les suposades propietàries.

Quan la jutgessa els va requerir que acreditaren la compra de les obres d'art que havien prestat al museu, l'exdirectora del museu valencià va explicar que va ser ella qui les va adquirir a través de galeries o directament als artistes per a posteriorment regalar-li-les a les seues filles, motiu pel qual estes no disposaven ni de títols ni de factures de compra. No consta, segons arreplega la resolució notificada este dimecres a les parts, cap document de naturalesa fiscal que acredite tal cessió o donació.

"Contradiccions"

En la seua interlocutòria, la instructora subratlla la "contradiccions" entre la versió de Ciscar i d'artistes als quals suposadament va comprar o li van regalar algunes de les obres embargades, fet que unit a "la falta de documentació justificativa de la seua lícita adquisició" condueixen a estimar "l'existència d'indicis de delicte" .

La jutgessa no considera acreditada la compra de les set peces de l'artista Carmen Calvo. Així, destaca que "no existeix cap document que justifique esta transmissió, bé onerosa o a títol gratuït, quan el ben cert és que la transmissió d'obres d'art és un fet subjecte a tributació, tant pel comprador, que haurà de declarar el fet imposable en l'Impost de Transmissions Patrimonials, com pel venedor de l'obra, que haurà de fer-ho declarant el guany patrimonial que li supose la venda en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques". La resolució afig que "tal document, o bé no existeix en no haver sigut declarada tal adquisició, o no s'ha aportat per a justificar la legitimitat d'aquella".

Exposava les seues obres per a "revaloritzar-les"

A més de la falta de títols de compra de les obres per part de Ciscar, la magistrada de reforç d'Instrucció 21, destaca que "existeixen dades que indueixen a pensar que la senyora Ciscar Casabán va fer ús de la seua posició de superioritat en l'IVAM com a directora gerent de l'Institut per a forçar l'exhibició de tals obres en l'exposició de Carmen Calvo, malgrat no estar inicialment prevista, per a revaloritzar tals obres i aconseguir amb açò un benefici ulterior en cas de venda". Tal comportament és "sens dubte irregular i podria constituir igualment un il·lícit penal a considerar".

La jutgessa no dóna crèdit a la versió de l'exdirectora de l'IVAM i al suposat regal de quadres i escultures als seus familiars. Segons la interlocutòria, existeixen "elements en la causa que fan sospitar d'una manera fundada que les obres, almenys les set que van ser exhibides en l'exposició de Carmen Calvo eren propietat de Consuelo Ciscar i, per tant, no existia en el moment de l'exposició eixa transmissió a títol gratuït que la mateixa al·lega en favor de les seues filles i néta". Assenyala que "d'una forma encoberta es va indicar en les fulles de préstec que les propietàries eren aquelles per a facilitar l'exhibició de tals obres i açò encara quan la indicada pràctica era conforme amb el codi deontològic museístic".

Les filles entren en la causa

En la seua interlocutòria la magistrada acorda també donar entrada en la causa a les filles de Ciscar, a les qui esta va atribuir la propietat de les 12 obres d'art exposades en l'IVAM i ara embargades. Hauran d'estar representades per un advocat sense que açò signifique que s'estenguen a elles les qüestions relacionades amb la responsablidad penal de la seua progenitora.

En la seua resolució, la jutgessa acorda també requerir a l'IVAM un inventari de les obres de l'artista Ramón de Soto adquirides pel museu des de 2004 davant les sospites que l'exdirectora i l'anterior cúpula directiva del museu pogueren haver beneficiat la seua viuda pagant sobrecostos per les seues creacions.

De fet, la jutgessa recorda la relació personal que ha unit Ciscar amb l'escultor, que va ser degà de la Facultat de Belles arts d'Altea en la qual va cursar els seus estudis el seu fill Rafael Blasco Císcar (fill al seu torn de l'exconseller Rafael Blasco, actualment a la presó pel va desviar d'ajudes a la cooperació).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento