Comunitat Valenciana

L'economia valenciana creixerà un 2,7% en 2017 i un 2,6% en 2018, segons BBVA Research

  • VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)
Presentació de l'informe sobre la situació econòmica de la Comunitat Valenciana
Presentació de l'informe sobre la situació econòmica de la Comunitat Valenciana
EUROPA PRESS
Presentació de l'informe sobre la situació econòmica de la Comunitat Valenciana

L'economia valenciana creixerà un 2,7% en 2017 i un 2,6% en 2018, un augment menor que el bienni anterior pel Brexit, que llastrarà cinc desenes el creixement, i l'augment del preu del petroli, en altres tres desenes. Encara així, es preveu en estos dos anys es reduïsca la taxa de l'atur en quatre punts amb la creació de 120.000 llocs de treball i se supere el nivell de renda per càpita previ a la crisi,

Estes són les principals conclusions de l'informe 'Situació Comunitat Valenciana' del BBVA Research, que este dilluns han presentat

el responsable d'Anàlisi Macroeconòmica, Rafael

Doménech, i el director territorial est, Alberto Charro en roda de premsa.

Sobre este tema, Doménech ha explicat que es tracta d'unes previsions "molt cautes i prudents" perquè el primer trimestre de 2007 ha arrancat amb un creixement de huit desenes, la qual cosa si es mantinguera l'exercici tancaria amb un creixement del 3,2%.

D'esta manera, es calcula que es crearan 120.000 llocs de treball fins a finals de 2018, la qual cosa suposa reduir la taxa d'atur en quatre punts fins al 15,5%. No obstant açò, l'atur encara estaria set punts per damunt de l'inici de la crisi.

En eixe sentit, ha destacat que es "necessiten alguns anys de recuperació sostenible" per a poder aconseguir els nivells d'ocupació d'abans de 2006 i que siga "estable, productiu i de qualitat", la qual cosa requerix de mesures de reforma que "augmenten l'eficiència i disminuïsquen les diferències" del mercat laboral com incentivar la contractació indefinida, millorar les condicions de la negociació col·lectiva o millorar la grandària de les empreses. Així mateix, es preveu que en tancar este bienni se superarà el nivell de renda previ a la crisi.

D'esta manera, ha destacat que la Comunitat Valenciana acumularà cinc anys de creixement i "la realitat és fins i tot millor de l'esperat" en tancar 2016 amb un creixement del 3,5%, tres desenes per damunt de la mitjana nacional.

Este augment es va produir gràcies a una "bona evolució de la demanda interna", sobretot de consum i inversió, i a les

exportacions tant de béns com de turisme i al comportament del turisme, que va aconseguir una xifra "rècord" sobretot de l'estranger, que va fer pujar el preu dels hotels un 2%.

DESACCELERACIÓ ECONÒMICA

No obstant açò, els pròxims trimestres es produirà una desacceleració de l'economia, encara que menys intensa que el previst per l'impacte negatiu del brexit, que a la Comunitat Valenciana serà superior a la mitjana perquè representa el tercer soci comercial, al que es destinen un 10% de les exportacions de béns, i les vendes del 21% d'indústria de béns d'equip, l'alimentació i en automotriz.

Així mateix, el creixement es veurà limitat per la moderació del turisme exterior perquè és "probable" que no es mantinga els visitants que venien a la Comunitat fugint d'altres mercats afectats per les tensions geopolítiques.

A més, les xifres es veuran afectades pel dinamisme del turisme britànic, que suposen quasi un terç dels visitants estrangers, no tant pel nombre de visitants sinó per la quantitat que es gastaran, així com per la compra vivendes i el consum de la colònia britànica resident a la Comunitat, la més nombrosa d'Espanya.

OBJECTIU DE DÈFICIT

De la mateixa manera, Doménech ha assenyalat que este creixement es veurà condicionat a la política fiscal, que "com a molt serà neutral, però mai expansiva" per a poder aconseguir l'objectiu de dèficit, la qual cosa "requerirà d'un esforç relatiu major que el d'altres comunitats".

També influirà la normalització de la política monetària del BCE que reduirà de forma gradual les polítiques d'estímul monetari per la recuperació de la inflació. Esta pèrdua d'estímuls afectarà en major mesures les autonomies, com la valenciana, amb agents més endeutats tant en el sector privat com en el públic.

D'altra banda, ha comentat que és "recomanable" continuar amb un procés ordenat cap a l'estabilitat pressupostària amb l'eixida de les comunitats autònomes del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) a mitjà i llarg termini i un nou sistema de finançament autonòmic que corregira els problemes d'infrafinançament en termes de càpita.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento