Comunitat Valenciana

Compromís denuncia que 22 docents de Religió "treballaven per a les diòcesis"

  • En 2014, funcionaris de l'Administració pública van detectar la presumpta irregularitat i van instar l'Executiu del PP a donar-li cobertura legal.
  • Isaura Navarro, qui ho ha qualificat de "trepijoc" realitzat pels governs del PP, ha assegurat que es tracta de "finançament il·legal de l'Església Catòlica".
  • La popular María José Catalá ha titlat d'"obsessió malaltissa" per "desprestigiar l'ensenyament de la religió" i diu que tot era supervisat per tècnics.
Isaura Navarro en la roda de premsa este dilluns a València
Isaura Navarro en la roda de premsa este dilluns a València
EUROPA PRESS
Isaura Navarro en la roda de premsa este dilluns a València

El grup parlamentari Compromís en les Corts Valencianes ha denunciat davant la Fiscalia Anticorrupció que fins el 2014, durant l'etapa de govern del PP, es va produir el suposat "nomenament fictici" de 22 persones que cobraven de l'administració valenciana com a professors de Religió en centres públics però que "en realitat treballaven en les diòcesis de València, Alacant i Castelló". Segons la coalició, este "trepijoc" podria haver suposat un desviament de fons d'almenys 9 milions d'euros.

Així ho ha explicat en roda de premsa este dilluns la diputada de Compromís Isaura Navarro, qui ha precisat que estos fets es van produir durant almenys nou anys i fins el 2014, quan funcionaris de l'Administració pública van detectar la presumpta irregularitat i van instar l'Executiu del PP a donar-li cobertura legal.

En eixe moment, els responsables de la Conselleria -dirigida aleshores per la 'popular' María José Català- van formular un esborrany de decret en el qual apuntaven que el personal assessor tècnic docent podria derivar-se i prestar servicis en altres administracions públiques o en les diòcesis, un fet que l'Advocacia de la Generalitat va qualificar de "cessió il·legal de treballadors", ha apuntat Navarro.

Per este motiu, el decret va ser aprovat al juliol de 2015 sense la inclusió de les diòcesis i els empleats públics suposadament cedits a les mateixes van haver de tornar als llocs de treball en els quals constaven com a professors de religió en diversos centres públics de la Comunitat Valenciana. Els docents que realment estaven donant classe en els centres educatius van ser resituats, ha explicat la parlamentària.

Isaura Navarro ha qualificat esta situació, que s'ha detectat en les fulles de servici de les persones implicades, de "trepijoc" realitzat per anteriors governs autonòmics del PP i ha assegurat que es tracta d'un cas de "finançament il·legal de l'Església Catòlica". Al seu juí, existeix una "doble responsabilitat" tant per part dels consellers d'Educació dels períodes compresos, l'actual diputada María José Català i el vicepresident segon de les Corts Alejandro Font de Mora- com de l'actual arquebisbe de València, Antonio Cañizares, i els exresponsables de l'arxidiòcesi Carlos Osoro i Agustín García-Gasco, este últim ja mort.

La diputada ha ironitzat en dir que ara entén per què Cañizares "va demanar el vot per al PP", perquè "estan contents que els financen 22 llocs de treball". "Era personal de la diòcesi que es registrava com a professors de Religió", ha denunciat Navarro, qui ha puntualitzat que en un d'estos casos, quan la persona va ser informada que havia de passar a ocupar el seu lloc en un centre públic, va assenyalar que "a part d'estar en la diòcesi, despatxava amb Català i amb Alberto Fabra -expresident de la Generalitat-, qui necessitava que seguira ací".

1.800€ al mes

Es tracta, segons la membre de la coalició, d'un "trepijoc" que ha costat 9 milions d'euros a la Generalitat -"encara que podria ser més"-, ja que durant els 9 anys en els quals es van mantindre estos llocs de treball, les persones que els ocupaven cobraven com a caps de departament, per la qual cosa percebien "un sou més elevat" de prop de 1.800 euros nets al mes. No obstant açò, Navarro ha precisat que "en els centres públics no els coneixien", ja que el seu lloc de treball es trobava en les diòcesis.

"Ningú sap la tasca que feien en les diòcesis", ha afirmat la diputada, qui ha indicat que "caldrà preguntar als arquebisbes". En este sentit, ha agregat que des d'estos departaments "deien que feien ús d'eixe personal quan els era necessari, sense importar-los que no tenien cap cobertura legal", ha criticat. Segons Compromís, estos fets podrien incórrer en delictes contra l'Administració pública, contra els treballadors i de falsedat documental.

“L’obsessió malaltissa”

La portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular en les Corts, María José Català, ha denunciat este dilluns "l'obsessió malaltissa" de Compromís per "desprestigiar l'ensenyament de la religió" a la Comunitat Valenciana, i ha indicat que "tot el que es duia a terme" en l'última legislatura en la Conselleria d'Educació -de la qual ella va ser titular- "era supervisat pels tècnics, per la Intervenció i Advocacia".

Segons el parer de la 'popular', "esta informació solament obeïx a una estratègia per a guanyar visibilitat en un espai polític que està veient minvada la seua imatge per la seua incapacitat per a gestionar", ha destacat. "Compromís manté una actitud frentista enfront dels drets i llibertats dels ciutadans, que els porta a combatre de manera malaltissa estes qüestions", ha asseverat.

La parlamentària ha considerat a més que les acusacions "són una cortina de fum, una estratègia a la desesperada per part d'una diputada i un grup parlamentari en uns moments difícils per a ells perquè s'està veient que solament han vingut a resoldre els problemes dels seus amics, no dels ciutadans".

Supervisió dels tècnics

"En qualsevol cas -ha dit-, sempre hem actuat d'acord amb la legalitat. Tot el que es duia a terme en l'última legislatura era supervisat pels tècnics, per la Intervenció i Advocacia. Amb estes notícies interessades s'està acusant els funcionaris de la pròpia Conselleria, que és a qui correspon esta tasca, de fer una planificació educativa irregular", ha puntualitzat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento