Comunitat Valenciana

La copresidenta de la Falla El Mercat dimitix pel nomenament de faller d'honor a la Fundació Francisco Franco

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)

La copresidenta de la Falla del Mercat, Carmen de Rosa, ha presentat este divendres la seua dimissió "irrevocable" en estar "en total desacord" amb el nomenament de Fallers d'Honor a la Fundació Francisco Franco.

De Rosa ha apuntat en un comunicat que la fundació, a la qual no nomena, "representa l'antítesi dels valors democràtics que la nostra falla i la festa fallera han representat històricament". "Jo crec en una falla democràtica, que defenga valors que ha costat molt aconseguir i no puc assumir que a les meues esquenes s'aprove alguna cosa així", ha manifestat.

La dimissió, registrada a les 14.00 hores, s'ha produït este divendres. Levante-EMV publica que la possibilitat de nomenar faller d'honor a la Fundació Francisco Franco o a membres d'esta entitat ha dividit la directiva i que De Rosa ha demanat a l'altre copresident, Federico Bisquert, que anul·le la pròxima junta on es preveu realitzar el nomenament.

La portaveu de Memòria Històrica del grup socialista en les Corts, Mercedes Caballero, ha mostrat la seua "indignació" en un comunicat pel nomenament i ha instat la Junta Directiva de la Falla a "retirar immediatament la seua proposta".

"No podem recolzar el reconeixement a una entitat que es dedica a exaltar la revolta militar, el franquisme i la dictadura", ha assenyalat la diputada socialista, que ha demanat als fallers de la comissió que "rebutgen dimarts que ve de forma unànime un acte que és un insult en si mateix a les pròpies falles".

QUE ELS DENEGUEN AJUDES

D'esta forma, Mercedes Caballero ha demanat a totes les administracions públiques que contemplen ajudes a les comissions falleres que "es posen en contacte amb la Falla del Mercat per a advertir-li que si continuen amb la seua intenció d'homenatjar esta fundació franquista se'ls denegarà qualsevol tipus d'ajuda, subvenció o finançament públic que els corresponga".

Així mateix, ha instat l'Ajuntament i la Junta Central Fallera al fet que "s'impliquen de forma clara i contundent amb la defensa dels valors democràtics, el respecte a les víctimes del franquisme i la convivència per a evitar que durant estes falles s'enaltisca la figura d'un dictador com Franco".

"No anem a tolerar que s'utilitzen unes festes en les quals ha de prevaldre la convivència per a rendir homenatges a un dictador amb Franco", ha assenyalat Mercedes Caballero, qui ha avisat que "des del PSPV anem a incidir que este col·lectiu no reba cap tipus de finançament públic si aproven definitivament en la seua assemblea dimarts que ve el nomenament".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento