Comunitat Valenciana

L'assistència de famílies a Casa Caritat de València ha augmentat un 68% des de 2013

  • Augmenta significativament en un 14% el nombre de joves de 18 a 30 anys sense treball i amb escasses possibilitats d'inserció laboral.
  • "Hereten no solament la situació que viuen els seus pares sinó també el sentiment de ser incapaços d'aconseguir alguna cosa millor", lamenten.
  • Segons l'entitat, la pobresa s'ha cronificat i "hi ha un major rebuig social cap a les persones necessitades i així ens ho han transmés ells mateixos".
Una dona en un menjador social de la ciutat
Una dona en un menjador social de la ciutat
CASA CARIDAD VALENCIA
Una dona en un menjador social de la ciutat

Un 65% de les persones ateses a casa Caritat València porten més d'un any acudint al seu menjador social. Un 66% dels usuaris d'estos menjadors són homes, la majoria dels quals tenen més de 55 anys, els falten tres mesos per cotitzar i no poden cobrar subsidi fins a l'edat de jubilació; la resta, un 34%, són dones, la majoria amb xicotets ingressos que provenen de treballs de servici domèstics. Des de 2013, la presència de les famílies en estos menjadors s'ha incrementat en un 68%.

Així consta en el XI Informe sobre la Pobresa a València, elaborat pel departament de Treball Social de Casa Caritat, que reflecteix "la cronificación de les persones en situació d'exclusió social", han destacat en un comunicat.

Segons l'informe, que aporta dades de 2016, els menors d'edat representen el 20% dels comensals de l'entitat -més de 23.000 racions repartides a xiquets-, al mateix temps que augmenta significativament en un 14% el nombre de joves de 18 a 30 anys sense treball i amb escasses possibilitats d'inserció laboral que acudeixen als menjadors socials.

Entre els usuaris també es troben joves migrants sense papers que van arribar a València fa una dècada en busca de treball i després de no trobar-ho han hagut de viure períodes en el carrer.

Des de Casa Caritat han reclamat major sensibilització per part de la societat davant l'augment del rebuig social cap al col·lectiu de persones en situació d'exclusió, ja que este estat "porta aparellats problemes tant físics com a mentals" que "empitjoren" amb el pas del temps, ja que "no solament augmenten les seues dificultats de poder accedir al mercat laboral, sinó que repercuteix de manera negativa en el seu estat de salut".

Pobresa cronificada

El president de la institució, Luis Miralles, ha assegurat que este informe "constata que la pobresa s'ha cronificat". "Malgrat tindre situacions més estables, a causa del treball social que es realitza des de Casa Caritat, hi ha un major rebuig social cap a les persones necessitades i així ens ho han transmés ells mateixos", ha indicat.

Per la seua banda, la responsable de Treball Social, Elena Ferrer, ha explicat que en el cas dels homes majors de 55 anys atesos per l'associació, es tracta d'un perfil castigat per la pobresa. "Són casos dramàtics perquè són persones que han treballat i cotitzat durant llargs períodes, però dels quals el sistema s'oblida fins que compleixen els 65 anys", ha subratllat.

En el cas dels joves migrants, afectats pel deteriorament físic així com per addiccions a l'alcohol i les drogues, "no superen la trentena, venien en busca de una vida millor i ni el sistema ni la societat ha sabut ajudar-los", ha lamentat Ferrer.

Exclusió social heretada

Des de Casa Caritat han assenyalat l'enorme preocupació que tenen pels menors, tant xiquets com a adolescents, ja que han detectat que les situacions d'exclusió social comencen a "heretar-se". Del total de racions repartides el passat exercici per l'associació al migdia (franja horària en la qual el servici de menjador està obert a tot aquell que ho necessite), més de 23.000 van ser distribuïdes a xiquets.

De fet, la presència de famílies ha augmentat un 68% respecte a fa tres anys. A més, s'ha detectat un augment del 14% en només un any en el nombre de joves de 18 a 30 anys que requereixen ajuda alimentària.

"Ens preocupa i entristeix que es donen casos de xiquets, les famílies dels quals necessiten suport econòmic i social, que en aconseguir la majoria d'edat hagen de seguir fent ús dels nostres menjadors socials o altres servicis perquè no tenen alternativa", ha apuntat Miralles.

Condicions d'habitabilitat deficitàries

"Hereten no solament la situació que viuen els seus pares sinó també el sentiment de ser incapaços d'aconseguir alguna cosa millor", ha lamentat el president de Casa Caritat.

L'informe conclou que el 80% dels usuaris de menjador de Casa Caritat sí disposen de vivenda, encara que les condicions d'habitalidad són molt deficitàries.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento