Comunitat Valenciana

El 12,2% dels xiquets de la Comunitat Valenciana viuen en pobresa severa

  • Els menors amb menys recursos s'han empobrit el doble que la resta durant la crisi, alerta Save the Children.
  • L’ONG assegura que el 80% dels menors pobres poden convertir-se en adults empobrits i considera que el sistema fiscal “no és suficientment progressiu” per a redistribuir la riquesa.
  • El Síndic de Greuges descriu en un informe els “estralls patits” a la Comunitat, així com el “desbordament dels serveis socials”.
Un niño de cinco años que vive en situación de pobreza severa en Valencia.
Un niño de cinco años que vive en situación de pobreza severa en Valencia.
Pedro Armestre / Save the Children
Un niño de cinco años que vive en situación de pobreza severa en Valencia.

La pobresa i la desigualtat s'han accentuat durant la crisi en els col·lectius vulnerables, però hi ha un en el qual ha fet especial mossa: la infància. Un estudi elaborat per Save the Children alerta sobre la pèrdua d'ingressos que han patit les famílies amb menors recursos a la Comunitat Valenciana i de les conseqüències que ha tingut per als més xicotets.

De fet, segons l'informe Desheretats, la renda disponible en les famílies amb menors més pobres, s'ha vist reduïda més del doble que la dels xiquets amb més recursos durant els anys de crisis (un 35% i un 16% respectivament). L'any 2015 el 12,2% dels xiquets valencians estava en situació de pobresa severa. Això sí, es tracta d'una xifra inferior al 17,7% que es registrava en 2008 i també per sota del 16,7% que es registra en el conjunt d'Espanya.

“Si bé és cert que s'estan posant en marxa mesures que pretenen revertir aquesta situació, ara com ara, un xiquet que naix en una llar pobra a la Comunitat Valenciana té moltes possibilitats de seguir sent-ho per a tota la vida”, afirma Rodrigo Hernández, responsable de Save he Children a la Comunitat. Una d'aquestes mesures és, sense anar més lluny, l'anunci de la supressió del repagament farmacèutic per a menors en situació de vulnerabilitat social anunciada pel Govern valencià la setmana passada.

La desigualtat està directament relacionada amb la desocupació i amb la qualitat de l'ocupació. D'aquesta manera, el creixement de l'atur durant la crisi ha afectat molt més a les famílies més pobres i amb fills. Aquest problema es veu accentuat en comunitats com la valenciana, amb una taxa d'atur superior a la mitjana nacional, on la incidència de la desocupació de llarga durada (12 o més mesos) és major entre els sustentadors principals de llars amb menors d'edat, el 17,3%.

D'acord a les dades recaptades per l'entitat, el pagament de l'habitatge és la despesa que més afecta a la pobresa infantil. A la Comunitat Valenciana, el 50% de la renda de les famílies més pobres amb fills es destina al pagament de l'habitatge i despeses relacionades com el gas, la llum i l'aigua, mentre que les famílies amb xiquets amb més recursos tan sols veuen reduïdes les seues rendes un 9%. A més, el 50% de les famílies valencianes amb menys recursos tenen un habitatge en propietat (hipoteca), percentatge que contrasta amb el 30% i el 20% de Catalunya i Madrid, respectivament.

El Síndic de Greuges també va publicar ahir un informe que descriu els “estralls patits durant els pitjors anys de la crisi” a la Comunitat Valenciana, així com el “desbordament dels serveis socials”. En ell, urgeix a prioritzar la lluita contra la pobresa en l'acció del Consell. La vicepresidenta, Mónica Oltra, va dir que és “una foto fixa final de la gestió de l'antic govern del PP”.

La pobresa s'hereta

L'ONG denuncia que la pobresa s'hereta hui dia encara més, i les expectatives per als quals estan pitjor no són optimistes: el 80% dels menors pobres poden convertir-se en adults empobrits. A més, el sistema fiscal a Espanya “no és suficientment progressiu” per a redistribuir la riquesa: el 20% més pobre dedica un 28,21% dels seus ingressos a impostos i solament el 10% més ric paga més.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento