Comunitat Valenciana

El Micalet recupera l'esperit i la llengua original d''El verí del teatre', ara interpretat per dones

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)
Sirera, Almeria, Garcia i Peris en el Micalet
Sirera, Almeria, Garcia i Peris en el Micalet
EUROPA PRESS
Sirera, Almeria, Garcia i Peris en el Micalet

A punt de complir 40 anys, 'El verí del teatre' de Rodolf Sirera torna a representar-se a València, la seua ciutat natal, i ho fa de la mà de la companyia Teatre Micalet amb un muntatge que recupera el "esperit original" de la seua obra més reclamada a les taules -representada en 24 països i traduïda a 16 idiomes- alhora que li retorna la seua llengua valenciana. En esta ocasió, açò sí, els seus protagonistes, fins ara masculins, seran femenins, una novetat que per a l'autor fan la història encara "més pròxima i més inquietant".

Així ho ha manifestat Sirera durant la presentació de l'espectacle, que estarà en el Teatre Micalet del 15 de febrer al 5 de març. Al costat d'ell, el director de l'obra, Joan Peris, les seues protagonistes Pilar Almeria i Cristina Garcia, i la dissenyadora de vestuari Isabel Requena, han avançat alguns detalls de la funció.

Sirera ha confessat que a voltes s'ha sentit "una mica saturat" que sempre li demanen portar esta obra a escena però ha celebrat que, en esta ocasió, puga tornar-se a veure a València, on no es representava en la seua llengua original, el valencià, des de fa 22 anys.

"TEATRE DE RESISTÈNCIA"

Sirera ha valorat que siga El Micalet el que recupere 'El verí del teatre', "un espai que ha sigut de resistència -ha lloat- en moments difícils per a la llengua, la cultura i el teatre en valencià". Segons Sirera, este centre ha sobreviscut en "l'època de les catacumbes" i "ara que es comença a respirar", celebra que haja pogut portar endavant este projecte.

L'autor valencià ha defès així mateix als espectadors del Micalet, "un públic que s'esforça per tindre uns mínims culturals". En este sentit, ha apuntat que "el teatre valencià necessita consolidar un espectador amb un mínim de cultura" perquè durant anys "hi ha hagut una pèrdua d'uns mínims de cultura teatral" i "si no podem tindre referents culturals en escena, estem condemnats a comèdies d'usar i tirar", ha advertit.

En este punt l'actriu Pilar Almeria ha reivindicat que cal "exigir a qualsevol govern que s'entenga la cultura com a servici públic". En estos moments, ha dit, en els quals s'estan vivint les "conseqüències caòtiques d'anys de daltabaix, necessitem gent organitzada i tot està sent massa lent per a nosaltres", ha reconegut.

La nova versió d''El verí del teatre' és per a Rodolf Siera una de les "més fidels" a l'esperit del text. Li ha agradat tant, ha confessat, que li va a costar veure futurs muntatges que es puguen fer sobre el mateix. I ha considerat "molt important" que es mantinga l'època per a la qual va ser concebut, el segle XVIII, per a entendre el que subjau en la història.

L'autor valencià, que portava anys allunyat de les taules, i sobretot de la seua ciutat natal, ha admès que en estos moments, tindre dos de les seues obres en cartell -'Trio' es va estrenar la setmana passada en el Rialto- li "puja la moral" i l'anima a tornar a escriure per a teatre. "Crec que que és la borratxera que ve després d'un muntatge però m'agradaria mantindre'm mínimament borratxo un temps a veure si continue escrivint teatre", ha bromejat.

Com en este cas, "quan veus que has sigut capaç d'inventar personatges dels quals t'acabes enamorant... la ficció compensa de moltes desgràcies de la vida quotidiana, i sí m'entren guanes", ha insistit.

"EN TARTANA" CAP A UNA NOVA TELEVISIÓ AUTONÒMICA

En este punt, preguntat si les seues ganes de tornar al teatre es deuen al fet que creu que tardarà la creació de la nova televisió autonòmica, Sirera ha comentat que "València és molt lenta; la distància en quilòmetres serà la mateixa, però no és el mateix anar en taxi que en tartana i nosaltres som tartaneros una mica", ha apuntat.

"PUJANT LA TEMPERATURA"

Amb 'El verí del teatre', la companyia Teatre Micalet vol iniciar un cicle en el qual les dones donaran vida a grans personatges escrits per a hòmens. En ella, l'autor reflexiona sobre l'art i la vida, sobre la ficció i la veritat, sobre la llibertat de l'artista o la seua submissió al poder. En format de thriller psicològic, l'espectacle gira al voltant del paper del teatre dins del teatre i del teatre dins de la vida.

Per al seu director, Joan Peris, esta funció parla "va més enllà del teatre, parla del risc, d'atrevir-se, de triomfar i desesperar-se" en un "joc constant que sorprendrà".

Per la seua banda, l'actriu Cristina Garcia ha assenyalat que han volgut demostrar que "hi ha coses escrites per hòmens que també podem fer les dones", i ha lamentat la "falta" de propostes per a personatges femenins. El canvi de rols en este cas "fa pujar la temperatura de sentiment, dóna cos temperamental a la part de les idees".

L'actriu ha destacat la dicotomia que es produïx al llarg de la funció entre la veritat i la mentida, amb un "interessant debat sobre l'autenticitat".

També Pilar Almeria ha reflexionat sobre el paper del teatre per a reivindicar la seua necessitat perquè "fa la gent bona, li regira coses". És més ha intervingut Joan Peris, "és necessari per a créixer, per a fer millors persones i un món millor, per a reflexionar".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento