Comunitat Valenciana

Puig sobre el temporal: "Es tracta de no marejar més als ciutadans" i donar les ajudes sense "arbitrarietat"

  • El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat este dijous respecte al temporal de fred, neu, pluges i fenòmens costaners que va afectar la Comunitat Valenciana en el mes de gener que "ara es tracta de no marejar més als ciutadans" i donar les ajudes corresponents sense "arbitrarietat". Així, ha destacat la creació de l'oficina única de post emergència per a actuar en la recuperació de les zones afectades, així com la declaració de zona greument afectada.
Temporal de gener a Requena
Temporal de gener a Requena
AYUNTAMIENTO DE REQUENA
Temporal de gener a Requena

Puig s'ha expressat en estos termes en la sessió de control en les Corts en ser preguntat pel síndic de Podem, Antonio Montiel, sobre qual és el full de ruta del Govern autonòmic "per a controlar l'aplicació de les actuacions promeses per Madrid i per a dur a terme les actuacions pròpies per a les comarques del litoral i de l'interior de la Comunitat".

El cap del Consell, que ha iniciat la seua intervenció amb un agraïment al "treball extraordinari" de tots els efectius d'emergències durant el temporal, així com als bombers que van intervindre este dimecres en l'incendi d'una empresa de químics a Paterna (València), ha apuntat que el temporal del mes de gener "va obligar a fer un esforç tècnic" que es va saldar amb "una gran eficiència".

Així, ha recordat que es va crear una "oficina única de post emergències per a actuar en la recuperació de les zones afectades", al mateix temps que es va declarar "zona greument afectada". A més, ha assegurat que el Consell ha instat l'Executiu central en les diferents reunions mantingudes amb els diferents representants a dur a terme amb "caràcter d'urgència" els treballs de reparació en paratges que són competència de l'Estat perquè les platges estiguen "en condicions" abans de la temporada turística, per a les quals ha advocat per "una solució estructural".

"Ara es tracta de no marejar més als ciutadans" i donar les ajudes sense "arbitrarietat", ha asseverat el 'president', que també s'ha referit al fons de contingència que es duplicarà amb "caràcter immediat" per a donar resposta a les conseqüències "que per a molts han sigut molt doloroses", ha subratllat.

Per la seua banda, Montiel ha assenyalat en la seua segona intervenció que este cap de setmana en Vistalegre II la seua formació traslladarà "el treball que cal fer per a revertir l'enorme desfeta que han causat 20 anys del PP en el Govern", per la qual cosa "seria convenient" que alguns en els seus congressos de partit "traduïsquen el que significa Gürtel, Fórmula 1 o Brugal" perquè "hi ha més de 150 polítics imputats del PP en esta Comunitat".

El síndic de Podem ha precisat sobre el temporal que "hi ha riscos previsibles i es poden prendre mesures", per la qual cosa considera important "canviar la mentalitat perquè l'actuació no siga solament per a pal·liar danys, sinó per a previndre'ls", una tasca que ha considerat que "hauria de ser de l'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències", l'observatori de les quals "queda una miqueta curt en este tema".

"Vista la falta de resposta del Govern central ens costa creure que complisca amb el seu compromís que les obres estiguen fetes abans de Pasqua", ha manifestat Montiel, qui ha demanat a Puig "que lliguen en curt al Govern central" i ha reclamat que "no es reiteren situacions com les torres caigudes d'alta tensió que van deixar sense llum Utiel-Requena, ens pareix terrible que no es faça una investigació".

Per la seua banda, Puig ha respost que la Generalitat durà a terme les actuacions que li corresponguen, com en zones portuàries com la de Xàbia. "Hi ha un pressupost del govern de dos milions per província que són insuficients, però cal garantir el prioritat que és que estiguen arreglades les platges", ha destacat.

El diputat César Jiménez, qui ha indicat que el temporal va posar en evidència "la falta de mitjans", ha plantejat "què mecanismes de coordinació hi ha amb el ministeri per al temporal", al que la consellera d'Infraestructures, María José Salvador, ha respost que l'oficina de post emergència és l'encarregada d'este assumpte. A més, ha recordat que la Generalitat va oferir efectius a l'Executiu central que "no van ser acceptats" fins a més tard.

En estos mateixos termes s'ha pronunciat la vicepresidenta Mónica Oltra, qui ha incidit que "el problema en el temporal va ser que la posada a la disposició dels mitjans de la Generalitat no es va acceptar fins al dijous a la nit, amb l'A3 tallada i l'AVE".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento