Comunitat Valenciana

La Fundació Hortensia Herrero invertirà 1 milió a restaurar en la Capella de la Comunió de Sant Nicolau

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Capella de la Comunió de l'Església de Sant Nicolau
Capella de la Comunió de l'Església de Sant Nicolau
Europa Press
Capella de la Comunió de l'Església de Sant Nicolau

L'Església de Sant Nicolau celebra el primer aniversari de la restauració dels seus frescs, quasi 2.000 metres quadrats de pintures que li han valgut el sobrenom de 'Capella Sixtina' valenciana, amb l'anunci d'una nova obra que completarà la rehabilitació de l'edifici: en esta ocasió, els treballs recuperaran una de les "joies" de la parròquia, la seua Capella de la Comunió, actualment en un estat "lamentable", a causa fonamentalment de les humitats i el pas dels anys.

De nou, serà la Fundació Hortensia Herrero, -que ja va finançar la restauració de la façana del temple, les vidrieres i la recuperació dels seus frescs- la que invertirà ara al voltant d'un milió d'euros en esta nova obra, que arrancarà "de forma imminent" i preveu finalitzar abans que acabe l'any.

L'empresa EMR, baix la direcció de l'estudi de Carlos Campos, es farà càrrec de la rehabilitació estructural, -restaurant paràmetres, verticals, voltes i arcs, a més de coberta i paviments-, mentre que de la part pictòrica s'encarregarà l'equip coordinat per la catedràtica i investigadora de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV, Pilar Roig.

Així ho han anunciat este divendres en roda de premsa el sacerdot i rector de Sant Nicolau, Antonio Corbí, la representant de la Fundació Hortensia Herrero, Elena Tejedor; la directora d'operacions de l'església, Mari Luz Segarra; la professora de la UPV Pilar Roig, i l'arquitecte de l'Estudi Carlos Campos, Italo Mazzoleni.

La Fundació Hortensia Herrero vol donar així "un pas més" en la seua labor com a mecenes de les intervencions realitzades a l'Església de Sant Nicolau, que van arrancar en 2012, i completar la seua actuació en un espai en el qual des del principi va veure un "clar potencial turístic i cultural", ha apuntat Elena Tejedor.

El seu objectiu és triple, ha explicat: convertir-se en un "referent" per a les visites a València, ser motiu "d'orgull" per als veïns i feligresos, i que l'Església siga autosuficient per a gestionar amb els seus propis recursos el seu manteniment. Fins a hui, "s'han satisfet perfectament", ha assegurat.

El rector ha expressat la seua "enorme alegria" per la pròxima intervenció en el temple, que segons ha assegurat, compta ja amb l'aprovació de la Conselleria de Cultura i està en espera de la llicència municipal d'obres de l'Ajuntament de València per a començar.

DANYS I SOLUCIONS

La Capella de la Comunió en la qual se'n va a treballar es construïx en dos moments diferents, un tram en 1760 i un altre en 1853, de manera que presenta un "complex" traçat en la coberta i la "singularitat" de comptar amb dos cúpules successives, ha explicat l'arquitecte Italo Mazzoleni. L'interior presenta una decoració Rococó, amb les dos cúpules construïdes sobre petxines i un arc àmpliament decorat en la separació entre tots dos trams.

L'obra que se'n va a cometre es proposa garantir la impermeabilització de la coberta i resoldre les humitats del sòl, problemes que, segons ha dit, "han provocat importants danys en els revestiments interiors dels murs i en les pintures de les petxines".

Els treballs consistiran així en el tractament dels murs exteriors amb una barrera antihumitat, la restauració dels revestiments interiors, -molts d'ells estucats, daurats o de ceràmica-, el segellat dels clevills, la restauració de les pintures, la instal·lació d'un nou sistema d'il·luminació i l'habilitació de la sagristia annexa a la Capella. A més, es realitzarà una intervenció en la façana que dóna a la plaça de Sant Nicolau recuperant els seus finestrals gòtics.

Per la seua banda, l'equip de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV liderat per Pilar Roig recuperarà tot el conjunt ornamental, pictòric i escultòric de la Capella de la Comunió. Per a la investigadora, esta sala és una "joia" del segle XVIII i ampliada en el segle XIX, que quan estiga restaurada serà tot un "tresor" dins de Sant Nicolau.

Les pintures murals, ha subratllat, van ser pintades l'oli per Joaquín Pérez, deixeble d'Hipólito Rovira i representen el llavatori de Sant Pere i la Comunió del Sant. En les petxines de la cúpula més propera a la porta estan representades al fresc les quatre virtuts cardinals -la prudència, la temprança, la fortalesa i la justícia-, mentre en la cúpula més pròxima a l'altar es troben els quatre evangelistes.

Àmplies zones de tots els àmbits decoratius, tant sòcols, ceràmics, estucs, rocalles, daurades i pintures murals es troben danyats principalment per la humitat i manifesten "tot tipus de patologies" que caldrà resoldre, ha puntualitzat. També es reintegraran els faltants pictòrics, així com els estucs daurats i ceràmics.

200.000 VISITES EN 2016 I NOVETATS PER A 2017

Les noves obres s'anuncien just quan es complix un any de la restauració que va retornar "l'esplendor" als frescs de Sant Nicolau, una intervenció que ha "sobrepassat" totes les expectatives quant a visites. En l'últim any, més de 200.000 persones han acudit a veure les pintures en horari de visita, a les quals cal sumar aquelles que els han admirat en horari de culte, ha apuntat la directora d'operacions de l'Església, Mari Luz Segarra.

L'afluència de gent ha motivat un canvi en la gestió del temple que s'ha posicionat en "destinació obligada" dels turistes en la ciutat i ha fet que el visitant local repetisca. Per a açò, ha habilitat un departament de reserves per a escalonar el flux de visitants respectant el culte dels feligresos.

Entre les novetats que s'engegaran al llarg d'enguany, Segarra ha destacat l'edició d'una Guia de Sant Nicolau, una renovada pàgina web que entrarà en funcionament en les pròximes setmanes, un carnet d''Amics de Sant Nocolás' per als habituals de l'església, audioguies en cinc idiomes -anglés, francés, italià, castellà i valencià- i fins i tot ulleres 3D per a poder viatjar per l'església i acostar-se a les voltes.

A més, s'obrirà al públic li Aula Capitular, fins ara restringida, que permetrà conéixer el "origen" gòtic de l'Església.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento