Comunitat Valenciana

La Justícia avala l'acomiadament col·lectiu i el tancament de RTVV i descarta successió d'empreses

  • L'Audiència Nacional recolza l’ERE d'extinció de Radiotelevisió Valenciana i la llei que va suprimir el servei públic.
  • La decisió aplana el camí al Consell per a la posada en marxa de la nova Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC).
  • La sentència assegura que el tancament va ser "una opció legítima" i "una esmena a la totalitat" de la gestió anterior.
  • La fallada del tribunal considera que la impossibilitat d'articular un nou model viable va ser "un fracàs generalitzat".
  • Al·ludeix a una plantilla sobredimensionada, a l'endeutament i a la "calamitosa" situació econòmica de l'ens públic.
  • El sindicat CGT anuncia que recorrerà la fallada davant el Tribunal Suprem.
  • Consulta ací la sentència íntegra en PDF (en castellà).
Manifestación de extrabajadores de RTVV en el tercer aniversario del cierre
Manifestación de extrabajadores de RTVV en el tercer aniversario del cierre
EUROPA PRESS
Manifestación de extrabajadores de RTVV en el tercer aniversario del cierre

L'Audiència Nacional considera justificat l'acomiadament col·lectiu en Radiotelevisió Valenciana (RTVV) i ha descartat la inconstitucionalitat de la llei 4/2013 de la Comunitat Valenciana que va suprimir el servei públic de televisió i va provocar la liquidació de l'empresa.

La Sala social de l'Audiència ha desestimat la demanda d'acomiadament col·lectiu presentada pel sindicat CGT, i a la qual es van adherir posteriorment els altres cinc sindicats del comité d'empresa, contra el ERE que va extingir els contractes de la totalitat de la plantilla de RTVV, formada per més de 1.600 treballadors. 

En una sentència de 90 folis, de la qual ha sigut ponent el president de la Sala, Ricardo Bodas, l'Audiència argumenta que la llei que va suprimir la RTVV va ser "l'única eixida a un projecte esgotat" en un grup que travessava "una gravíssima situació econòmica, quasi calamitosa" i una plantilla "sobredimensionada".

"Una esmena a la totalitat a la gestió prèvia"

La supressió del servei públic acordada per les Corts Valencianes va ser "una esmena a la totalitat a la gestió prèvia dels seus responsables" i el reconeixement objectiu de "que no es va saber gestionar degudament", assevera la sentència.

La Sala descarta la inconstitucionalitat de la llei que va suprimir el servei públic de televisió perquè concorrien raons "idònies, raonables i proporcionades", en haver-se acreditat "complidament la inviabilitat dels projectes de radiotelevisió promoguts fins llavors i l'alarmant i abismal disminució del 80% dels ingressos entre 2008 i 2013". 

Sobre la petició de nul·litat de l'acomiadament col·lectiu, la Sala ho rebutja en considerar "palmari" que l'acomiadament es va fonamentar en l'extinció de la personalitat jurídica de RTVV i en causes econòmiques, "que no tenen res a veure amb la força major", com al·legaven els sindicats. 

A més, exposa que l'empresa va aportar tota la documentació econòmica des de 2009 a 2014 que advertia d'una "sistemàtica i continuada situació d'insuficiència pressupostària" del Grup RTVV, atès que les aportacions pressupostàries de la Generalitat "no arribaven a sufragar el cost que representava". 

L'Audiència entén a més que sí es poden extingir els contractes de treball després de l'extinció de la personalitat jurídica de l'empresa, sempre que no hi haja frau de llei o abús de dret. 

Descartades les qüestions de nul·litat, la sentència conclou que l'evolució econòmica del Grup RTVV fins a 2012 va ser "absolutament negativa, per no dir calamitosa, causada, en bona mesura, per una plantilla molt superior a la necessària, juntament amb una reducció geomètrica dels seus ingressos públics i privats, que li va obligar a un fort endeutament". 

Així, exposa que la xifra total de pèrdues entre 2009 i 2012 va ascendir a 1.014.946.366 euros, la qual cosa demostra que el model inicial de radiotelevisió de la Comunitat Valenciana havia "fracassat".

"Fracàs generalitzat del projecte" de viabilitat

La Sala considera que la supressió del servei de radiotelevisió no es va originar pròpiament per la declaració de nul·litat de l'acomiadament col·lectiu, sinó per un "fracàs generalitzat del projecte immers en una greu situació econòmica, la superació de la qual passava necessàriament per un ajust radical de la plantilla".

L'Audiència descarta que la llei 4/2013 fóra "reactiva" contra la nul·litat de l'acomiadament dictada pel Tribunal Superior de Justícia valencià i afirma que va ser "una opció legítima" del legislador, després de fracassar en els seus intents de mantenir un servei públic que havia suposat "pèrdues milionàries" i la supressió de les quals "suposa reconèixer objectivament que no es va saber gestionar degudament". 

La sentència, contra la qual cap recurs de cassació, rebutja així mateix que hi haja successió d'empreses entre RTVV i la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, doncs aquesta "no ha fet seus" els mitjans, les freqüències ni l'arxiu, ni té el mateix objectiu que l'anterior.

CGT anuncia que recorrerà davant el Suprem

El sindicat CGT ha assegurat aquest dijous que seguirà "lluitant" contra l'acomiadament col·lectiu que es va aprovar en Radiotelevisió Valenciana (RTVV), i que ha sigut declarat justificat per l'Audiència Nacional, i ha anunciat que, després d'aquesta decisió, presentarà recurs al Suprem.

"Cal continuar lluitant. Seguirem donant guerra. Ara, després d'estudiar la sentència de 90 pàgines, recurs al Suprem", assenyala el sindicat en el seu compte de Twitter.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento