Comunitat Valenciana

Ribó plantejarà als alcaldes cobrar l'IBI als locals religiosos, excepte als de culte i assistència

  • Es tracta d'una proposta per a fer pagar l'IBI a totes les religions dels edificis que vagen destinats a usos empresarials.
  • Quedarien exclosos del pagament de l'IBI els edificis destinats al culte i a assistència social, com Càritas.
  • El regidor d'Hisenda ha qüestionat que una universitat privada per "tindre orientació religiosa no pague l'IBI i que una altra privada sí que ho abone".
Universidad Católica de Valencia
Universidad Católica de Valencia
UCV
Universidad Católica de Valencia

El primer edil de València, Joan Ribó, plantejarà a la resta d'alcaldes que assistisquen a la conferència de València el cobrament de l'Impost de Béns Immobles (IBI) als edificis de totes les confessions religioses que no estiguen destinats al culte ni a assistència social.

Així, esta proposta de "laïcisme fiscal" serà un dels punts que es plantejaran a l'ordre del dia de la reunió d'alcaldes de tot Espanya que ha convocat Ribó per a parlar de finançament el 16 i 17 de febrer al Palau de l'Exposició de València per a "evitar la competència deslleial".

Sobre esta qüestió, Ribó, en roda de premsa acompanyat del regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha explicat que es tracta d'una proposta per a fer pagar l'IBI a totes les religions dels edificis que vagen destinats a usos empresarials com "es fa a qualsevol altra empresa". Ribó ha assenyalat que es tracta d'" un vell objectiu" tot i que saben que "no és fàcil" per les lleis de Mecenatge i del Concordat.

Per la seua banda, el regidor d'Hisenda ha apuntat que es tracta d'una qüestió de "voluntat política en funció de la llibertat religiosa i de creença". Així, ha assenyalat que al segle XXI "no pot entendre's que per un motiu de creença religiosa hi haja una discriminació fiscal". Per esta raó, volen establir "un laïcisme fiscal".

Tot i això, ha aclarit que no es pensa en exclusiva a l'Església catòlica ni en el repte de confessions religioses, sinó també en altres entitats que "puguen camuflar-se" a la llei de mecenatge per a "no pagar". Vilar ha apuntat que "la majoria de catòlics o de musulmans o d'altres confessions estan d'acord a pagar com paguen de mateix els altres".

Vilar ha insistit que "ningú es preocupe" perquè "no és una proposta molt trencadora" ja que quedarien exclosos del pagament de l'IBI els edificis destinats al culte i a assistència social, com Càritas. Tot i això, sí que s'aplicaria l'IBI als palaus arquebisbals.

"Entenc, com pensaran alguns cristians, que que visquen els arquebisbes en Palaus no és molt edificant sinó que podrien tindre una residència d'acord amb la seua vocació, tant me fa on visquen però no tant me fa que un palau no tribute perquè s'anomene Episcopal, no ho veig normal és una societat avançada", ha explicat.

A més, ha afirmat que amb este cobrament es busca també assegurar que no hi haja competència deslleial. Així, ha qüestionat que una universitat privada per "tindre orientació religiosa no pague l'IBI i una altra privada sense adscripció confessional sí que ho abone". "Això va en contra de la normativa europea que defensa la llibertat religiosa", ha postil·lat.

Reforma fiscal

Amb tot, Ribó ha insistit que este punt és només un dels temes que es plantejaran en esta reunió, que se centrarà en el finançament municipal perquè els Ajuntaments "no podem ser sempre els aneguets lletjos".

Així, ha assenyalat que a més de la reforma del sistema autonòmic fa falta un canvi en el finançament municipal perquè "als pocs" ingressos que reben cal afegir "les normes que t'impedeixen complir amb el teu finançament". "Este és un objectiu compartit per tots amb independència del color polític", ha asseverat.

En este sentit, ha qüestionat "les cotilles" impostos pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que impedeixen destinar el superàvit dels Ajuntaments a aspectes socials com persones desocupades.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento