20.000 depenents esperen a la llista per ser avaluats

  • Els 23 equips i 160 professionals que fan els exàmens no donen abast.
  • Han d'atendre les prop de 45.000 sol·licituds de reconeixement mèdic.
Són 23 equips i 160 professionals els que van fent avaluacions des del maig.
Són 23 equips i 160 professionals els que van fent avaluacions des del maig.
Són 23 equips i 160 professionals els que van fent avaluacions des del maig.

Són 23 equips i 160 professionals els que van fent avaluacions des del maig, però poden semblar pocs recursos a tenor de les queixes de molts usuaris i de la cua que s’ha format.

Fins a 19.314 famílies estan esperant encara que es faci l’avaluació de la dependència d’un familiar per rebre alguna de les prestacions de la Llei de Dependència.

A data de 25 de setembre hi havia 44.646 persones que havien sol·licitat el reconeixement. Però només s’havien visitat 25.332 el 5 d’octubre. Això vol dir que la llista d’espera pot aproximar-se o haver superat els 20.000 dependents, si se sumen els catalans que s’han inscrit entre el 25 de setembre i el 5 d’octubre.

Màxim grau reconegut

Des que es va començar a desplegar la llei, 32.485 persones han demanat informació telefònica (900 300 500).

En una primera fase només es donaran ajuts als dependents de Grau III, és a dir, que necessiten tenir una persona al costat per fer gairebé tot. Tot i aquesta limitació, tres de cada quatre de les avaluacions ja fetes han reconegut aquesta màxima dependència: 18.884 de les 25.332, segons Acció Social i Ciutadania .

Catalunya va començar a rebre les primeres sol·licituds a partir de maig i en teoria els ajuts (plaça de residència, ajut a domicili, sou per a la cuidadora...) haurien de concedir-se abans que acabi el 2007. El Govern preveu, de moment, uns 35.000 beneficiats.

Àngels Castro: "Sento ràbia i impotència pel retard"

La mare d’Ángeles té 68 anys. Al 75% de discapacitat que tenia s’ha de sumar una embòlia que l’ha postrat al llit (a la foto).

"L’hem de posar bolquers, té una sonda per menjar, l’hem de rentar nosaltres... No pot fer res per ella mateixa", resumeix. Arran de l’agreujament de la malaltia ha hagut de modificar la seva vida.

Continua treballant pel matí, però les tardes les dedica a la mare. "Sento ràbia i impotència, perquè tot s’està retardant molt", lamenta l’Ángeles, veïna del Badal. Va lliurar la documentació exigida al maig i els tècnics van analitzar la seva mare al setembre.

"Em van dir que tenia un grau de discapacitat 3. Ho veuen clar", raona. La mare és una de les 25.332 persones a les que s’ha fet una valoració i que està a l’expectativa de saber quin tipus de solució li proposaran.

"M’han dit que fins al gener no rebré la carta sobre l’avaluació. L’ajuda l’han de donar abans. Que no esperin que es mori", reclama.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento