Comunitat Valenciana

Un pla museogràfic "ambiciós" i l'entorn, pròxims "reptes" del Museu Sant Pius V després d'acabar la seua ampliació

  • VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
Vista aérea del Museo de Bellas Artes de Valencia
Vista aérea del Museo de Bellas Artes de Valencia
MINISTERIO CULTURA
Vista aérea del Museo de Bellas Artes de Valencia

El Museu de Belles Arts Sant Pius V de València ha completat la seua cinquena fase de remodelació, que ha suposat una inversió de 10,8 milions d'euros per part del Ministeri de Cultura i un augment de més de 7.000 metres quadrats de superfície. L'actuació culmina una etapa però "no és el final", ja que el segon museu més important d'Espanya, després del Prado, afronta "nous reptes a l'horitzó", com la realització d'un pla museogràfic "ambiciós", l'adequació de l'entorn i el debat sobre el model de gestió.

Així ho ha asseverat el secretari d'Estat de Cultura, Fernando Benzo, que este dijous ha visitat València amb motiu del final de les obres de rehabilitació del museu, que és de titularitat estatal i gestió autonòmica, i ha entregat simbòlicament les claus de l'edifici al Govern valencià. Ha estat acompanyat pel conseller de Cultura de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, l'alcalde de la capital del Túria, Joan Ribó, i el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, entre d'altres.

Els representants de les tres administracions han coincidit a subratllar que es tracta d'un "dia de celebració" pel final d'una ampliació que s'ha prolongat durant dècades, però al mims temps han recalcat que el terme de la V fase de remodelació "no és el final".

En este sentit, Fernando Benzo -que ha subratllat el fet que les obres s'hagen acabat malgrat el període d'"extrema dificultat en termes pressupostaris"- ha incidit: "No és el final, és un pas més en este museu, i perquè esta importància es convertisca en una realitat en els seus mitjans, instal·lacions equipaments i capacitat expositiva".

"Això és el final d'una etapa però també el principi d'altres per als que no tardarem altres 30 anys", ha apuntat el secretari d'Estat, per a qui el que cal fer ara en primer lloc és acordar el nou pla museogràfic, "que és l'autèntica essència i personalitat d'un museu".

Interrogat per si de cas el Ministeri qüestiona una possible "valencianització" del discurs de Sant Pius V, Benzo ha manifestat: "No hem qüestionat, estem treballant que hi haja una proposta

museogràfica ambiciosa perquè ací anem a tindre obres i metres suficients per a això".

NO ENFRONTAR ART VALENCIÀ I ESPANYOL

"Tindrem una magnífica mostra de l'art valencià -ha continuat- però també de les col·leccions gòtiques, italianes i flamenques. Em nego a establir un enfrontament entre art espanyol i valencià, entre un museu valencià o espanyol. Si aconseguim un projecte expositiu racional i ambiciós tindrem un museu del qual se sentin orgullosos els valencians i els espanyols". Aquí ha fet notar que ara el nombre de peces exposades és d'una mica més de 600 "quan podrien ser milers".

Juntament al nou pla, el representant del Ministeri ha dit que

"caldrà donar solució a l'entorn" del museu "i l'alcalde sap que comptés amb nosaltres per a això", ha afirmat. També s'ha mostrat disposat a parlar del model de gestió -la idea de la Generalitat és canviar la fórmula actual per un consorci amb la participació de diverses administracions i entitats per guanyar autonomia- "amb la finalitat que el Sant Pío V es converteixi en un dels museus, no sol pinacoteca ja que la intenció és que sigui alguna cosa més".

Per la seva banda, el conseller Vicent Marzà s'ha mostrat convençut que es podrà parlar del tema del model de gestió "amb total normalitat" i que les tres administracions col·laboraran per a "que aquest sigui un museu tan potent com deuria".

Ha ressaltat el "compromís" del Consell, que aquest any 2017 "Ha augmentat un 50% els recursos pressupostaris fins a arribar a 5,2 milions amb una línia especifica". "Estem treballant en les millores que van a venir; no és un punt final, nosaltres som reivindicatius; avui és dia d'agrair i seguir treballant", ha postil·lat.

L'alcalde de València, Joan Ribó, també ha destacat la satisfacció pel final de la cinquena fase, "un pas que els valencians portaven temps esperant" i ha aprofitat per recordar a l'executiu central el compromís que el projecte d'execució de l'entorn -que comprèn els carrers Flora, Pintor Genaro Lahuerta i la Volta del Rossinyol- estigui fet el maig i que les obres es licitin aquest any 2017.

"El Museu de Belles Arts de València és la segona pinacoteca de l'Estat i és molt important que l'Estat sàpiga que ha de tenir uns recursos com els té la primera. Com valencians, esperem tenir els recursos necessaris perquè aquest museu acabi tenint el pes que deu, no sol a València i en la [Comunitat], sinó a tot l'Estat", ha rematat el primer edil.

Fonts municipals han comentat sobre aquesta qüestió que es prenen les paraules del secretari d'Estat com un compromís del Ministeri que es compliran els terminis previstos.

MILLORES

La cinquena i última fase d'ampliació del centre d'arts valencià ha costat 10.855.090 euros i ha afectat a diverses zones del museu, entre les quals figuren la construcció d'un nou accés pels Jardins de Vivers; la rehabilitació de l'edifici claustral, eliminant els balcons afegits al segle XIX i consolidant murs i altres elements estructurals; la recuperació del [Coloseo] per al seu ús com biblioteca; l'ampliació de la zona expositiva, amb noves sales en les galeries de l'edifici claustral, en la galeria superior de la cúpula i en la primera planta del pati de l'ambaixador [Vich].

Alhora, s'ha portat a terme al construcció de magatzems; la millora de zones destinades a la Real Acadèmia de San Carlos, així com de l'accessibilitat al museu i la restauració de les façanes, torrasses, cobertes i fusteries exteriors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento