Comunitat Valenciana

Podem reclama que en la Conferència de Presidents es reconega el deute històric de la Comunitat Valenciana

  • El portaveu de Podem en les Corts, Antonio Montiel, ha reclamat este dijous que en la Conferència de Presidents Autonòmics de dimarts que ve no sol s'aborde el canvi del model de finançament, sinó que també es faça "un reconeixement explícit" del conegut com a deute històric i de la "reestructuració" del deute de la Comunitat.
Ximo Puig y Antonio Montiel se reúnen en el Palau
Ximo Puig y Antonio Montiel se reúnen en el Palau
GVA
Ximo Puig y Antonio Montiel se reúnen en el Palau

Montiel s'ha expressat en estos termes en declaracions als mitjans de comunicació, després de mantindre una reunió al Palau amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, dins de la ronda de contactes que el cap del Consell està mantenint amb motiu de la preparació de la Conferència de Presidents Autonòmics de la setmana que ve.

El síndic de Podem ha destacat que ha coincidit amb "alguns dels plantejaments" de l'agenda del 'president', i ha subratllat l'"arbitrarietat que suposa en un Estat com l'espanyol, basat en la descentralització territorial, que la reunió de la Conferència de Presidents estiga "a l'atzar del Govern de torn".

Sobre esta qüestió, ha recordat que la Conferència de Presidents no es reunix des d'octubre de 2012, i ha manifestat que "el reconeixement de l'Estat de les Autonomies exigix que la Conferència tinga una periodicitat establida".

En qualsevol cas, Montiel creu que cal "anar més enllà i parlar de federalització", de manera que "les relacions es basen en el principi de multilateralitat".

En este sentit, entén que tant la Conferència de Presidents com el Senat, "mentre existisca, ja saben que no és una institució a la qual li tinguem un especial afecte", han de ser "l'espai institucional on les comunitats, que també són part del sistema, puguen compartir interessos i preocupacions", el que considera "lògic en un Estat compost".

Ha criticat que, fins ara, tant el PP com el PSOE quan governen "negocien en condicions de bilateralitat amb les comunitats, en funció dels seus interessos, agendes polítiques i jocs de majories", però considera que "este temps ha acabat" i "hem d'anar a espais basats en el respecte, el reconeixement de la diversitat i el tracte igualitari".

LAMENTA L'ABSTENCIÓ DEL PSOE A RAJOY

Alhora, ha denunciat la "discriminació absolutament intolerable" de l'Executiu del PP amb la Comunitat, i ha lamentat "el comportament del PSOE que va facilitar amb la seua abstenció el Govern de Rajoy", que "veurem si és capaç a la reunió del dia 17 oferir algun nou canvi de rumb en la que ha sigut fins ara la política en matèria de finançament", ha manifestat.

"Volem que es parle del canvi del model de finançament i que hi haja un compromís clar perquè 2017 siga l'any del canvi del model de finançament", ha reclamat el síndic de Podem.

Així, espera que de la reunió de dimarts "se'n isca amb una agenda clara que permeta un canvi radical per a generar un finançament adequat per a la Comunitat Valenciana, atenent totes les seues circumstàncies", així com que "hi haja un reconeixement explícit del deute històric i de la reestructuració del deute de la Comunitat".

Antonio Montiel ha destacat que no té "cap confiança respecte a l'actitud i el tarannà del Govern de Rajoy", però espera que "la suma del treball dels presidents autonòmics marque un temps diferent en la relació entre l'Estat i les comunitats autònomes".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento