Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana declararà 2017 Any Blasco Ibáñez

  • La Generalitat Valenciana declararà l'any 2017, Any Blasco Ibáñez, segons ha avançat el cap del Consell, Ximo Puig, amb la finalitat de rellançar la figura d'este escriptor valencià.
Vicente Blasco Ibáñez
Vicente Blasco Ibáñez
ALMUZARA
Vicente Blasco Ibáñez

Puig ha explicat que ja s'han finalitzat els termes del decret per a portar a terme esta declaració i ha apuntat que si no esta setmana, la següent podrà fer-se efectiu.

El responsable autonòmic s'ha pronunciat d'esta manera després de la reunió que ha mantingut a l'Ajuntament de València amb el seu primer edil, Joan Ribó, per a tractar diferents temes que afecten la ciutat.

El consistori col·laborarà també en les activitats i actes dedicats a Vicente Blasco Ibáñez. Este dimarts, les dependències municipals han acollit la presentació del llibre 'Blasco Ibáñez. La seua vida i el seu temps', redactat per la filla de l'escriptor.

L'alcalde, Joan Ribó; la regidora de Cultura, Glòria Tello; el president de la Fundació Centre d'estudis Blasco Ibáñez, Ignacio Soler Serrano, i el coordinador del llibre, Emilio José Sales, han inaugurat l'Any Cultural amb la presentació d'este llibre.

Ribó ha insistit en el reconeixement internacional de Blasco Ibáñez "un valencià universal, no només perquè captava el sentir de la nostra terra, les nostres gent i els nostres paisatges, sinó també perquè va saber donar testimoni de l'època que li va tocar viure com la Primera Guerra Mundial", el que va retratar en la seua obra 'Els quatre genets de l'Apocalipsi'.

"Si gran és la dimensió de Blasco Ibáñez com a novel·lista, polític, periodista, editor, viatger i cineasta, en estes pàgines podem acostar-nos a la seua empremta humana exuberant i dinàmica, però també sotjada per moments d'amargor i neguit", ha explicat Joan Ribó.

Per la seua banda, Glòria Tello ha manifestat que "Blasco Ibáñez va lluitar en la seua vida, en la seua obra, en el seu activisme, per construir una societat moderna que s'adequara als ideals republicans de llibertat, justícia i laïcisme".

Ignacio Soler Serrano ha declarat que espera que este siga "el principi d'una nova etapa per al reconeixement de la figura de l'escriptor i polític, que ha traspassat fronteres", perquè internacionalment se li ha valorat pel conjunt de la seua obra.

"FIGURA CAPITAL DEL SEGLE XX"

Ha revisat el text del llibre Emilio José Sales Dasí, qui ha ressaltat que ha sigut "una figura capital" del segle XX. Destaca que l'autora ha volgut reflectir dos objectius: defensar la reputació del seu pare i reivindicar la seva contribució en tots els fronts en els quals es va aventurar. A més, ha defensat la seua tasca altruista amb els desafavorits com per exemple amb els pescadors del Cabanyal.

Amb este llibre s'inauguren les activitats d'un programa cultural que reivindica la figura d'este polifacètic valencià: activista polític, fundador del diari 'El Pueblo' i prolífic escriptor, entre moltes altres coses.

Esta obra ha romàs inèdita des que Libertad Blasco Ibáñez la va acabar a Mèxic en 1977 i va ser conservada per Gloria Llorca juntament amb altres documents i objectes personals de Vicente Blasco Ibáñez, que s'exposen ara a la casa museu que este Ajuntament de València ha obert en el seu xalet de la Malva-rosa. El llibre es compon de 360 pàgines dividides en tres parts més annexos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento