Comunitat Valenciana

El Consell consulta a Hisenda si ha d'entregar al PP el Pla de Control Tributari o són dades "reservades"

  • VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat que el seu departament ha elevat una consulta al Ministeri d'Hisenda davant de la petició del grup popular en les Corts que entregue el Pla de Control Tributari quan existix un "mandat de reserva" que establix la Llei General Tributària, del 2003, en ser "una informació molt sensible que pot servir per a posar sobre avís als defraudadors d'impostos".

Soler ha assenyalat en un comunicat que en este document "es detallen de manera detallada les àrees on se'n va a posar l'accent en la investigació contra el frau fiscal i que pot donar pistes sobre actuacions futures", pel que considera "irresponsable que es reclame informació tributària, la transmissió de la qual prohibix el Govern

central per a no posar sobre avís als defraudadors".

El conseller d'Hisenda ha dit "no entendre" la petició, que subratlla que té la circumstància "agreujant que obrirà la via perquè es puga reclamar també al Ministeri d'Hisenda, des d'altres àmbits parlamentaris, el seu Pla Tributari, i així accedir als plans, detallats per àrees, de la investigació estatal contra el frau fiscal".

"Més enllà de l'acreditada trajectòria d'alguns a l'incompliment de les obligacions tributàries, l'administració ha de vetllar pel respecte a la legalitat i pels interessos de tots els ciutadans; en este cas, per a evitar que determinada informació puga arribar als presumptes defraudadors", ha assenyalat Soler.

"MATEIX CRITERI"

A través de la consulta prèvia al Ministeri d'Hisenda vol saber com actua este davant de peticions similars des de les Corts Generals, de manera que la Generalitat "seguirà exactament el mateix criteri que aplica el Govern central".

El responsable d'Hisenda ha explicat que el grup popular de les Corts li ha demanat, a través d'una sol·licitud, còpia del Pla de Control Tributari de 2016. Tot i això, els serveis tècnics de la Conselleria d'Hisenda van alertar que la petició "vulnera allò establit a la llei estatal vigent, que determina la prohibició de la transmissió d'este tipus d'informació".

En concret, segons explica la Generalitat, l'article 95 que establix el caràcter "reservat" de les dades amb transcendència tributària, fixant-se sol la possibilitat de cessió, a l'àmbit parlamentari, en el cas de "la col·laboració amb les comissions parlamentàries d'investigació en el marc legalment establit".

Pel que fa al Pla de Control Tributari, l'article 116 de l'esmentada llei declara "específicament" el seu "caràcter reservat" a l'establir que l'administració tributària "elaborarà anualment un Pla de Control Tributari que tindrà caràcter reservat, tot i que això no impedirà que es facen públics els criteris generals que ho informen". En compliment d'això, el director general de Tributs va dictar una resolució que va establir els criteris generals del Pla de Control Tributari. De la resolució, que ha sigut publicada al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, es va traslladar còpia al grup popular.

El conseller va traslladar estes consideracions al grup popular, i li va comunicar que, tot i això, per si de cas pot existir "algun dubte" respecte a l'àmbit de reserva del Pla de Control Tributari, els servicis tributaris de la Generalitat consultarien al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques sobre el seu criteri davant de sol·licituds semblants per part dels diputats o senadors de les Corts Generals".

Esta consulta s'ha cursat ja. D'esta manera, "els funcionaris amb deure de custòdia dels documents tindran també plena seguretat respecte al compliment de la legislació vigent".

RECURS AL TSJCV

Tot i això, segons la Generalitat, malgrat estos arguments, el grup popular ha anunciat la presentació d'un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per presumpta vulneració dels drets dels diputats en exigir l'entrega d'un document "sobre el qual el mateix Govern central determina un mandat de reserva".

"És evident que no busquen informació, sinó confondre per a obtindre sentències i així maquillar un passat d'opacitat total, en què durant anys es van ocultar centenars de contractes amb la trama Gürtel, que únicament es van entregar a cop de sentències del Tribunal Suprem", ha destacat el conseller Soler, qui ha recordat el recent episodi de la petició de documentació en la qual el PP "va buscar enganyar als tribunals reclamant uns documents en suport informatitzat, que suposen milers d'escrits, malgrat saber perfectament que estos papers no estan digitalitzats, ja que vénen de tindre fa poc responsabilitats de govern".

"Mai en la història de les Corts hi ha hagut major transparència que actualment, que es posa a disposició dels parlamentaris tota la informació obrant a l'executiu. Abans s'ocultava fins al més elemental, com les enquestes electorals que durant 20 anys van gaudir els anteriors governs sufragades amb diners públics o determinats contractes, que tenien una versió per a l'opinió pública i una altra, amagada, on es recollien les verdaderes clàusules contractuals molt lesives per a la Generalitat", ha criticat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento