Comunitat Valenciana

La Regidoria d'Hisenda de València preveu més ingressos per l'IBI amb la inspecció

  • El Govern local espera recaptar 12 milions d'euros més amb la millora de la gestió i el cobrament d'endarreriments.
  • En total, aquest 2017 es vol arribar a 583,5 milions d'euros de deute, enfront dels 659 milions del 2016.
  • No es tracta de multar més ni de pujar l'import de les multes, sinó de qui l'haja de pagar la pague”, afirma l'edil d'Hisenda, Ramón Vilar.
Ramón Vilar, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de València.
Ramón Vilar, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de València.
Ajuntament València
Ramón Vilar, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de València.

L'Ajuntament de València preveu ingressar aquest 2107 que acaba de començar uns 12 milions d'euros més en concepte d'Impost de Béns Immobles (IBI) sense pujar el tribut. Com? A través de dues vies: d'una banda, amb la potenciació de les inspeccions, la millora en la gestió i la regularització cadastral, que permetrà incrementar la recaptació en 5 milions d'euros.

D'altra banda, amb el cobrament d'endarreriments, és a dir, amb l'abonament de rebuts impagats no reclamats, que pot sumar altres 7 milions d'euros. En total, els 12 milions d'euros esmentats. Així ho revela a 20minutos el regidor d'Hisenda, el socialista Ramón Vilar, qui assegura que la Inspecció Tributària estava “desmantellada” i l'han hagut de reconstruir “pràcticament des de zero” per a poder posar-se a la feina.

Sempre ha existit una Inspecció Tributària, el que passa és que estava desmantellada. No es cobrien les baixes. Ara hem incorporat noves places i a més tenim una contracta d'assistència tècnica externa que col·labora amb el Servei d'Inspecció Tributària”, relata. Es dediquen a tots els impostos, però fonamentalment a l'IBI, el tribut amb més pes.

Vilar afirma que entre 10 i 12 persones treballen de forma directa en una primera fase, més les assistències. “No és la Inspecció Tributària que necessita l'Ajuntament de València, però l'hem reconstruït pràcticament des de zero”, explica.

La Inspecció, de fet, ja ha començat a sancionar, però primer s'han realitzat “multitud de telefonades a contribuents per a explicar-los que estaven pendents de pagar i que havien de pagar i que havien de fer-ho per a no patir recàrrec”, afig el màxim responsable d'Hisenda. “Era un problema de voluntat política. No es tracta de multar més ni de pujar l'import de les multes, sinó de qui l'haja de pagar la pague”, afirma l'edil.

“Vull recalcar a tots els veïns de la ciutat que siguen propietaris d'algun habitatge o d'algun local comercial que l'IBI se'ls va a congelar igual que en 2016. No va a haver-hi cap pujada de cap impost ni cap taxa”, durant aquest exercici, assegura Vilar. De fet, la intenció de l'Ajuntament és seguir baixant el tipus de gravamen municipal si hi ha pujada estatal, per a compensar-la.

“Tots els anys baixem el gravamen. En 2016 vam baixar un 10% el nostre tipus perquè quedara congelat per a compensar la pujada que permet el Govern d'Espanya. Tampoc creiem que anem a poder rebaixar-ho en termes nets, però l'esforç que anem a fer és perquè no hi haja cap pujada i mantenir-ho congelat”, explica. Els ingressos totals per IBI que es preveuen per a enguany ascendeixen, d'aquesta manera, a 234,5 milions d'euros.

Aquest increment en la recaptació s’uneix a altres previstos, com el de plusvàlues, de 9,5 milions d'euros, el de la nova taxa de telefonia mòbil (que pot anar dels 2 als 7 milions d'euros), per llicències (1 milió d'euros), Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), de 700.000 euros i la mateixa quantitat del fons estatal amb la previsible pròrroga pressupostària. D'aquesta manera, el pressupost municipal aprovat per a enguany ascendeix a 786,77 milions d'euros, enfront dels 753,68 milions de 2016, amb un increment del 4,4%.

Un lleuger repunt en la construcció

L'Ajuntament espera recaptar 2,2 milions d'euros més en concepte d'Impost de Construccions i Obres (ICIO) malgrat baixar el tipus del 4% al 3%. Els indicadors apunten a un “xicotet repunt” en el mercat d'obra nova. De moment, és major en la de segona mà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento